Бежанец, търсещ убежище човек, мигрант – каква е разликата?

ЕС, права

Спасяване на бежанци край италианския бряг. Снимка: от тв екрана

Европа се мъчи да намери отговори за своята най-тежка бежанска криза от Втората световна война. Кризата поставя на изпитание единството на 28-те държави от Европейския съюз и подхранва антиимигрантски настроения. Членовете на Европейския съюз се борят да се справят с рекорден брой хора, бягащи от война и бедност и идващи в Европа по суша и море.

Почти 300 000 души са прекосили Средиземно море тази година, а 2373 мигранти и бежанци са загинали при опит да достигнат Европа – с почти 300 повече, отколкото през същия период на миналата година, показват данни на Международната организация по миграция (МОМ).

Понятията „бежанец“, „търсещ убежище човек“ и „мигрант“ често се използват взаимозаменяемо за описание на преместващи се хора, но има големи различия и различни изисквания, що се отнася до отношението към тях. Следва обяснение на тези различия.

Кой е бежанец?

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава.

Възможно е собственото им правителство да ги заплашва с преследване. Признаването за бежанец осигурява защита съгласно международните правни норми, най-вече конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г., и подкрепа от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) с храна, подслон и безопасност.

Какви са възможностите на бежанеца?

Бежанците имат три възможности: репатриране в страната, откъдето са избягали; интегриране в страната домакин; или преселване в друга страна.

Колко бежанци има по света?

По оценка на ООН в края на 2014 г. по света е имало 19,5 милиона бежанци – с около 2,9 милиона повече, отколкото през 2013 г. Броят на принудително разселените хора е бил 59,5 милиона, като 38,2 милиона са били разселени в своите страни – известни като вътрешно разселени хора, а търсещите убежище са били 1,8 милиона.

Кой е търсещ убежище човек?

Търсещият убежище е някой, който се стреми да получи статут на бежанец. Тези хора бягат от своята страна, търсейки международна защита. Онези, за които бъде преценено, че нито са бежанци, нито имат нужда от някаква форма на международна защита, могат да бъдат върнати в родните си страни.

Кой е мигрант?

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но мигрантите решават да напуснат своята страна по причини, които не са свързани с преследване. Те може да искат да учат в чужбина, да се съберат със семейството си или да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си.

Мигрантът продължава да се ползва от защитата на собственото си правителство, дори когато е в чужбина. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.

Кой е незаконен имигрант?

Незаконният имигрант често е някой, който пристига в дадена страна със законна виза, но остава след изтичане на срока на тази виза. Търсещите убежище хора могат да станат незаконни имигранти, ако искането им за бежански статут не бъде одобрено и те останат в страната домакин.

Как стои въпросът с икономическите мигранти?

Мигрантите и бежанците често пътуват по един и същ начин, но икономическите мигранти решават да напуснат страната си, за да подобрят своите бъдещи икономически перспективи и тези на семействата си. Бежанците трябва да се преместят, за да спасят живота си или да запазят своята свобода.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.