В Будапеща гарите се превърнаха в бежански лагери

Франс прес

Стотици хора, насядали направо на земята, пране, което съхне по стълбите – заради миграционната криза, сполетяла Унгария, гарите на Будапеща се превърнаха в центрове за прием на бежанци.“Направо е сюрреалистично“, казва пътникът Чаба Хавази на Източната гара в града, преди да си проправи път между стотиците мъже, жени и деца от Близкия изток и Централна Азия, настанили се върху одеяла.

Някои молят за вода и за медицинска помощ членовете на неправителствената организация „Помощ за мигрантите“, която мобилизира унгарското население чрез социалните мрежи и раздава дарения на мигрантите от юни насам.

Плачът на децата почти не спира. Понякога доброволците от неправителствената организация се обличат като клоуни, за да забавляват малчуганите, или им раздават тебешири да рисуват по земята.

„Направо ми се къса сърцето, като виждам тези страдащи бебета“, казва Юдит Мозер, 60-годишна вдовица, дошла да донесе пелени и играчки.

„Аз съм баба и мога да си представя колко отчаяни трябва да са били родителите на тези деца, за да тръгнат на такова дълго пътуване. Трябва да помогнем на тези хора“, казва Юдит.

По-рано този месец кметството на Будапеща инсталира душове и тоалетни в зоните, определени като транзитни на гарите.

Мигрантите се регистрират при пристигането си като кандидати за убежище и властите им нареждат да заминат с влак през Будапеща до един от официалните бежански лагери в Унгария.

Но много от тях избират да останат за по-дълго време по гарите на столицата в очакване на други членове на семейството си или за да решат коя да е следваща им дестинация, обяснява доброволец.

Докато Европа е изправена пред най-тежката криза с мигрантите от Втората световна война, Унгария се превърна, подобно на Италия и на Гърция, в страна по фронтовата линия.

Веднъж озовали се в Унгария, която е член на ЕС и на Шенген, за мигрантите е относително лесно да продължат пътя си към Германия или Швеция, където повечето от тях искат да отидат.

„Искаме да отидем в Германия, където имаме роднини“, обяснява афганистански тийнейджър, настанил се заедно с представители на четири поколения от семейството му на Западната гара в Будапеща. Те пристигнали в Унгария в понеделник, след като три дни били държани на границата между Гърция и Македония, която обяви извънредно положение.

„Ако знаехме, че пътуването ще бъде толкова трудно, щяхме да си останем у дома“, допълва мигрантът.

Унгарският премиер Виктор Орбан възприе твърда линия към имиграцията и властите издигат метална ограда по границата със Сърбия.

От началото на годината 141 500 мигранти са влезли в Унгария, почти всички от Сърбия, според полицията. Броят на новопристигналите на ден надмина 2000 през настоящия месец. За сравнение на ден в началото на годината в Унгария пристигаха между 250 и 500 мигранти.

Изграждането на оградата трябва да приключи на 31 август. Ето защо новопристигналите се увеличават. Във вторник рекордните 2500 души, от които над 500 деца, преминаха границата.

В контраст с твърдата позиция на властите, много унгарци проявяват съчувствие. Пакети с храна, дрехи, медикаменти и дори билети за метрото прииждат в центровете за събиране на помощи на неправителствената организация „Помощ за мигрантите“.

Един от ръководителите й, Зузана Зохар, на 36 години, признава обаче, че някои минувачи я питат защо не помага по-скоро на бедните унгарци.

„Показвам им снимки от Алепо в Сирия, на които се вижда какво се е случило там през последните 4 години“, разказва тази самотна майка на три деца, която раздава помощи на бежанците на Западната гара на Будапеща.

Доброволците са затрупани от работа и властите трябва да се намесят и да поемат контрол върху ситуацията, защото сега има риск от хуманитарна криза, предупреждава Зузана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.