Ню Орлиънс се възражда десет години след урагана Катрина, но не за всички

Асошиейтед прес

Наводненият Ню Орлиънс след урагана Катрина 2005 г. Снимка: Уикипедия

Ню Орлиънс преживява възраждане по начин, който малцина допускаха, че е възможен, десет години след урагана Катрина. Това става с помощта на милиарди долари финансиране от фондовете за възстановяване и благодарение на упоритостта на гражданите.

Но новият Ню Орлиънс е по-бял и по-скъп за живеене. Афро-американските общности из града все още се мъчат да свързват двата края. Расте и броят на убийствата.

„Може да чуете много хора да разправят, че животът е по-добър, икономиката се е съвзела, и други, които казват, че нещата са станали по-зле“, заяви Алисън Плайър от мозъчния тръст „Дейта сентър“ в Ню Орлиънс. „И двете неща са верни.“

Катрина предизвика гибелта на повече от 1500 души в Луизиана. Много от тях се удавиха вътре в домовете си. Оцелелите се почувстваха изоставени. Икономиката замря. Сякаш бе нанесен смъртоносен удар срещу национално съкровище, старо близо три века, обединяващо афроамерикански, френски, испански и карибски традиции, за да произведе музикални форми, храна и забавления, които не се намират никъде другаде в Америка. Десет години след този истински апокалипсис въпросът за оцеляването още витае във въздуха.

Ето някои от признаците за възраждане: – Летището „Луис Армстронг“, където хиляди бежанци спяха, докато се опитваха да се доберат до някой полет, за да се измъкнат от града през август 2005 г., най-после надмина тази година пътникопотока отпреди урагана.

– В метрополията на Ню Орлиънс има с 11 процента повече ресторанти, според статистическата служба.

– Нови фирми биват разкривани с 64 процента по-голяма бързина в сравнение със средната за страната и приходите от търговия са с 29 процента по-високи от периода преди Катрина.

– Почти всички училища в града станаха държавни и се ръководят като благотворителни училища. Броят на завършилите гимназия скочи от 56 на 73 процента след Катрина.

– Градът възстанови близо 80 на сто от населението си преди урагана.

Близо 40 хиляди жители са пристигнали след Катрина, по преценка на преподавателя Ричард Кампанела от Тюлейн. Брад Пит и Анджелина Джоли построиха къщи за жителите на крайния Девети район и си купиха имение във френския квартал.

„Надойде голяма тълпа от поколението от 80-те и 90-те години, дълбоко потресено от тв кадрите на случилото се вследствие на урагана Катрина“, каза Кампанела. Според него в града се е установил нов бохемски дух.

Крис Шулц привлича все повече посетители на организираните от него сбирки (Hack night) на предприемачи, компютърни и други специалисти, чиято цел е да се подпомогне развитието на бизнеса и да се създаде усещане за общност. Нищо от това не съществуваше преди бурята, казва Шулц.

„Животът в града по нищо не приличаше на сегашния. Катрина накара хората, които се мотаеха наоколо, наистина да се загрижат за града.“ Но широкият Индустриален канал отцепва Девети район от целия този напредък. Орейли Фийлдс, на 82 години, го нарича „пущинака“. Само едно училище е отворило отново врати в района и съвсем малко магазини.

Хиляди жители не са се върнали, казва Дарил Малик-Уайли, активист на природозащитната организация „Сиера клъб“, която работи за възстановяване на района.

В Ню Орлиънс все още преобладават чернокожите, но броят им е спаднал от около 67 процента преди бурята на около 60 процента днес. Доходите на черните домакинства са наполовина на доходите на белите, а чернокожата средна и висша класа е намаляла.

Най-лошият от всички показатели е, че 39 процента от децата в Ню Орлиънс живеят в нищета, което беше така и преди урагана Ураганът направи Ню Орлиънс по-скъп – наемите са скочили с 43 на сто. Евтините жилища на практика са разрушени от наводненията. Хиляди семейства са в списъците за субсидирани жилища.

Десет години след Катрина Ню Орлиънс остава място, където работата кипи. Градът се възползва от „силата и духа на съвземането“, казва Майкъл Хект от „Грейтър Ню Орлиънс инкорп.“, агенция за икономическо развитие.

Но масовият прилив на държавни пари и дарения до голяма степен е привършил. „Мисля, че в някаква степен следващите 10 години ще бъдат дори по-тежки от първите 10“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.