Един кмет срещу „патриотичното“ статукво

Бежанците – не терористи, а жертви…

„ПАТРИОТИ“ БЪЛГАРСКИ, прочетете и осмислете, ако можете, разбира се, с „патриотарския“ си мозък тези изстрадани думи на един „граничен“ човек, кмета на Малко Търново Илиян Янчев:

„Ние тук сме потомци на бежанци и не бива да се слагат всички под общ знаменател „терористи” или каквито и други епитети. Но това, което виждам, повечето са измъчени, изстрадали хора, с дечица, майки, които са предела да паднат.

Влизащите в България търсят надежда и светлина за нов по-добър живот и не е редно да се отнасяме с тях, като с нашественици, дошли да ни взимат територия или да ни убиват. Трябва да се погледне по човешки, добър начин.

Бежанският проблем е проблем за цяла Европа, не само за България. Трябва да се вземат адекватни мерки, защото да ги спираме на границата и да ги връщаме ще е въртене в кръг.

Страната ни не е крайната им цел, а е по-скоро транзитен канал, през който трябва да преминат. Категорично всички признават, че тяхната цел не е да останат в България, а да отидат при техни близки в Германия, Швейцария, навсякъде по света, но не и у нас.“ (Виж тук.)

Това е единственият засега, поне за мен, български управленец, и то живеещ, а и работещ на самата граница, който проявява милост и човешко съпричастие към бежанците!

Благодаря Ви, г-н Янчев, благодаря Ви, съгражданино, за куража Ви да се опълчите срещу „статуквото“ на мисленето на българина по този важен не само политически, но преди всичко човешки въпрос!

Благодаря Ви, че Вие, един „дребен“ провинциален кмет, показахте такова европейско мислене, и то на ниво, непознато за останалите ни политици и управленци.

Аз, като човек от същото гранично място, като писател, който цял живот пише тъкмо за тази човешка солидарност и съпричастност към болката на другия, се радвам, че най-после намерих съмишленик сред управленците на България!

С такива кметове, които притежават европейско, „парижко“ мислене, които са надарени с усещане за въображение и чувствителност България наистина има бъдеще!

Моите читатели знаят, че аз съм особено критичен към българските управници, независимо от партийния им цвят. Но сега наистина съм респектиран от думите и позицията на малкотърновския кмет. И затова призовавам: “ Българи, вслушайте се в тези думи!“

И се замислете…

Та самите ние, както казва кметът, сме народ от … бежанци…

Да, милост за тези изстрадали хора!

Тоест, милост за нас, да, за самите нас…

От страницата на Димо Райков

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.