Атанас Чобанов: Борисов се тресе от страх за „Булгартабак”; Реформатори, Протестна мрежа мълчат…

Четири европейски прокуратури се интересуват; Ахмед Доган и Борисов имат участие в „Булгартабак”, казва редакторът на „Биволъ”

Атанас Чобанов. Снимка: от екрана

Атанас Чобанов живее и работи между Париж и София. Създател и главен редактор е на сайта „Биволъ”, заедно с журналиста Асен Йорданов. Сайтът става партньор на „Уикилийкс” и публикува всички грами на американското посолство в София. Сайтът „Биволъ” създава платформата „Болканлийкс”, която по аналогичен начин на „Уикилийкс” дава възможност в нея да се изпращат материали, записи, документи, без да се разбере кой е изпращачът. Така в „Биволъ” са попадали много документи за миналото на Бойко Борисов (досието „Буда” и др.), материали за корупция и др. Сайтът публикува множество собствени разследвания за „Булгартабак”, КТБ, Делян Пеевски и др. Интервюто е по повод новината, че Делян Пеевски изведнъж се показа като официален акционер в „Булгартабак” и е излъчено по БНР в „Хоризонт за Вас“.

Водещ: От информациите, които излязоха до момента има ли нещо, което ви изненада, ако искате може би да обобщим колко голям бизнесмен стана Делян Пеевски за последните, така, седмици?

Атанас Чобанов: Да, мен ме изненада излизането на светло в бизнеса с медиите на неговата майка Ирена Кръстева и в бизнеса с цигарите в „Булгартабак”, където обаче неговият дял е доста малък, засега, официалният дял. С парите въпросът е горе-долу изяснен, мисля. Става въпрос за пари, които са дошли от покойната банка КТБ. Това сме го доказали документално още преди година и половина с разследване, което се базира както на публични документи (виж тук), така и на един непубличен документ от прокуратурата, постановление, с което се установява, че произходът (на парите) за покупката на медиите на майката на Делян Пеевски е от КТБ. Ние отидохме малко по-натам и установихме, че парите всъщност са взети от касата на КТБ от Цветан Василев, прехвърлени са в негови фирми, тоест имаме кредитиране на свързани лица, и след това неговите фирми кредитират Ирена Кръстева, която придобива медиите. Дали са върнати парите в КТБ това вече не знаем и явно прокуратурата и ДАНС не се интересуват да разберат къде са отишли тези пари. Но тази каса, касичка на властта, така да я наречем, не знам дали да не употребя думата „каца“, защото нали, се бърка в кацата и се раздава на приближени на властта, оттам идват парите за големите придобивки на Делян Пеевски и неговото семейство.

– Защо сега започна да се осветлява този бизнес? В интерес на истината трябва да кажем, че от години се споменава, че Делян Пеевски е свързан с „Булгартабак”, че притежава медии… Защо сега се случва според вас всичко това?

– Според мен се случва защото имаме едни мръсни пари, които излязоха на светло. Не искам да се хваля, но отново нашият сайт „Биволъ” показа, че сделката за „Булгартабак” е била предрешена, зад гърба на държавата, за да се случи с едни офшорки, зад които стоят въпросните лица (виж тук).

– По какъв начин?

– Тоест, още преди да се приватизира „Булгартабак”, руската банка ВТБ с КТБ като консултант, сключва договор с тези офшорки, които по-късно трябва да изкупят от нея този дял. И сега въпросът е с какви пари ще бъде изкупен основният, мажоритарен дял в „Булгартабак”. Един документ, който ние публикувахме, показва, че 45 млн. евро са дошли от дубайска офшорка, за която се подписва Венцислав Чолаков, изп. директор на „Булгартабак” (виж тук).
Дубай е един от центровете, където развива бизнес „Булгартабак”. Но какъв е произходът на тези пари? Има източници, които твърдят, че той е от контрабанда на цигари, примерно с кюрдските бунтовници, което си е разработен пазар на „Булгартабак” от отдавна (виж тук). Ключовият момент тука е, че парите отиват по английска сметка на фирма, която е регистрирана в Британските вирджински острови, но тази сметка се намира в Швейцария. А офшорките са от Лихтенщайн (виж тук документ).

Атанас Чобанов. Снимка: от екрана

Фирмата, която държи „Булгартабак” е австрийска, така че преброихме дотук четири прокуратури, европейски, които ще се поинтересуват откъде са дошли тези „мръсни“ пари, 45 милиона евро. Така че нашата прокуратура няма думата просто и явно те са видяли, че нещата отиват към взрив на модела КОЙ, и започват да изсветляват бизнеса, това е моята хипотеза.

– А дали тези чужди прокуратури ще се поинтересуват?

– Със сигурност ще се поинтересуват, гарантирам ви го, тъй като става въпрос за голяма сума, става въпрос за стратегически, така да се каже, геополитически въпроси с финансирането на ислямски тероризъм и ако наистина има подозрения, че българският „Булгартабак”, чрез неговите „окултни“, нали, задкулисни собственици, участва в такова нещо, а такива документи има, ще се включат други сили, които ще отвеят прикритието, което си е изградил Делян Пеевски чрез главния прокурор Цацаров.

– Добре, а защо институциите не реагират. Казахте за прокуратурата…

– Те реагират, реагират като прикриват схемите, като прикриват мръсния произход на парите, като прикриват задкулисието, с прокурорски постановления на удобни прокурори. Видяхме какво стана със сигнала на Протестна мрежа. Тоест институциите активно прикриват и случващото се в „Булгартабак”. Знаете ли, че от началото на годината „Булгартабак” има нов собственик, нова офшорка. Никой не знаеше, докато не извадихме тези документи (виж тук). Комисията за финансов надзор мълчи, Комисията за защита на конкуренцията мълчи, никой не се интересува кой е този нов офшорен собственик. Погазени са няколко закона. И се мълчи. Мълчат реформаторите, мълчи Протестна мрежа и не казват: „Дайте да видим кой е собственик на „Булгартабак”. Мълчат. Защо мълчат, след като документите са налице? Институции, бивши протестиращи, настоящи против мафията, с която вече влязоха в „исторически компромис“, така да се каже?

– Да, то всъщност много проверки бяха правени през годините на семейството, които нищо не установиха, на семейството на Делян Пеевски.

– Ами защото не търсят парите? Защото се ограничават с това, че Делян Пеевски е декларирал един стар „Опел“. А Ирена Кръстева е декларирала за произход на парите „заем“. От кого е заемът? Оказва се, че може да се откраднат парите от една банка и да се дадат на медии, които да хвалят властта, а властта да си мълчи и да не търси кой ги е откраднал. Ето за това става дума.

– Дали допускате връзка с едно изказване на Бойко Борисов преди време, че Делян Пеевски е пречка в отношенията ГЕРБ и ДПС?

– Делян Пеевски на него лично сигурно му е пречка, защото според данните, с които разполагаме, Бойко Борисов и Ахмед Доган са получили нещичко от приватизацията на „Булгартабак”. И голям страх го тресе да не се разкрие какво и къде е отишло, нали, покрай тази сделка, защото това е много тежка политическа корупция. Но следите остават. Офшорките остават, намерихме ги, знаем ги кои са. Въпрос на воля е британската прокуратура да вдигне банковата тайна и да се види кои са истинските бенефициенти. Така че има голям страх. Делян Пеевски няма от какво толкова да се страхува, колкото Бойко Борисов.

– Вие сте публикували тези ваши разследвания на сайта „Биволъ”?

– Точно така. „Биволъ” продължава с разследването на модела #КОЙ. Откъде са стотиците милиони на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, които сега предпазливо те вадят на светло? Кои са съдружниците, подставените лица и посредниците? Как са планирали завземането на още апетитни държавни активи? Следите остават и документите говорят…

От bivol.bg

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.