Лятото на политическия аутсайдер – възходът на Тръмп и Сандърс

ДПА

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Докато летните температури се покачваха в САЩ, постепенно се разгоря и предизборната кампания за президентските избори през 2016 г. И въпреки пословичната политическа мъдрост, кандидатите, смятани за „аутсайдери“, се превърнаха във водещи.

* * *

Когато Доналд Тръмп постави началото на предизборната си кампания преди три месеца, очакванията на политическите анализатори бяха той най-много да сътвори някой забавен момент по време на борбата за позиции между големия брой кандидати за номинацията на Републиканската партия.
Никой не очакваше той да се изстреля на върха на социологическите проучвания, но се случи именно това.
Тръмп, магнат милиардер без никакъв политически опит, изглежда, печели от настроенията против върхушката, които дадоха тласък и на други кандидати, смятани за аутсайдери – включително на неврохирурга Бен Карсън и бившия изпълнителен директор на Хюлет-Пакард Карли Фиорина.
Тръмп води в социологическите проучвания на национално равнище, както и в ключовите щати, които гласуват преди другите – Айова и Ню Хемпшър. Огласено в понеделник изследване показа, че Тръмп и Карсън са с изравнени позиции, следвани от Фиорина. Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш е едва на шесто място, като в Ню Хемпшър подкрепата за него е едноцифрена.
Национално обобщение на социологическите проучвания, публикувано на сайта Риъл клиър политикс /Real Clear Politics/, също дава на Тръмп значителна преднина. Следва го Карсън, а Буш е трети.

Миналата седмица Тръмп каза, че печели поддръжници, тъй като хората отхвърлят традиционните политици.
„Те виждат тези некомпетентни политици, те виждат хора, които не знаят нищо друго, освен преизбирането“, каза той в интервю за Си Ен Ен. „Те не желаят да вземат правилното решение, просто искат да вземат решение, което да не навреди на шансовете им за предстоящите избори. И те наистина водят страната ни към провал“.

Въпреки възхода на Тръмп според доста коментатори в крайна сметка той ще отстъпи място на някой по-традиционен кандидат.
Но консервативният експерт Ерик Ериксън, който заради спорни коментари по адрес на телевизионна водеща отмени покана към Тръмп за участие в политическа конференция, смята, че Републиканската партия ще поеме риск, ако пренебрегне Тръмп.

„Когато, а не ако, подкрепата за Доналд Тръмп изчезне, партийното ръководство ще реши, че е победило него и загубилия ума си електорат. Подобно на френските Бурбони, то не си извлича никакви поуки и не забравя нищо“, заяви той. „Вместо да си дадат сметка за неспазените обещания и лидерски слабости, довели
до възхода на хора като Доналд Тръмп, те ще си помислят, че щом звездата му е залязла, значи няма нужда да спазват никакви обещания“.

Републиканците не са единствените, които отхвърлят кандидатите на партийната си върхушка в полза на аутсайдери. В лагера на левоцентриската Демократическа партия също имаше възход в подкрепата за Бърни Сандърс, независим сенатор, който се самоопределя по-скоро като социалист, отколкото като демократ.

Сандърс привлече десетки хиляди хора на митингите си, далеч повече от който да е било от кандидатите в двете партии. На реч в спортната зала в Портланд, щата Орегон, бяха дошли 20 хиляди души, а отвън чакаха още хиляди – и този ентусиазъм изглежда започва да се пренася в ключовите за изборите щати.

В Айова Сандърс съкращава преднината на Хилъри Клинтън, като тя вече е само 7 процентни пункта според последното социологическо проучване на вестник „Де Мойн реджистър“.
Клинтън, бившият държавен секретар на САЩ и първа дама, в продължение на месеци имаше доста убедителна двуцифрена преднина, но от май е загубила една трета от поддръжниците си.

Най-новите изследвания на обществените нагласи сочат, че в Ню Хемпшър Сандърс има преднина от 7 процентни пункта пред нея. „Не знам дали нейната кампания има проблем, но нашата върви прекрасно“, заяви Сандърс пред Ей Би Си нюз миналата седмица.
„Мисля, че хората откликват на посланието ни, че нещо не е наред, щом средната класа на тази страна продължава да изчезва“.

Тръмп и Сандърс са пълни противоположности като стил и политически виждания, но общото между тях е, че и двамата притискат в ъгъла политическите династии в своите партии – Буш и Клинтън.

Буш отговори във вторник на хапливите забележки на Тръмп с видеозапис, изтъкващ факта, че той дълго време е споделял възгледите на демократите по ключови въпроси и далеч не е онзи консерватор, за когото се представя.

Щабът на Буш се стремеше да обрисува Буш като достатъчно консервативен кандидат, за да спечели подкрепата на верния партиен електорат на първичните избори, но същевременно и
достатъчно центристки за премерването на силите по обичайни по време на избори въпроси като имиграцията. Там Тръмп възприе изключително антиимигрантски тон, навредил на позициите му сред
избирателите от латиноамерикански произход.
В лагера на демократите Сандърс може и да не е най-голямата заплаха за Клинтън.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, който досега стоеше встрани от надпреварата, обмисля дали да се кандидатира и се очаква да вземе решение през идните седмици.
Макар изобщо да не е политически аутсайдер, той може да привлече демократи, които са недоволни от Клинтън, но същевременно не са склонни да подкрепят по-левите позиции на Сандърс. Клинтън от своя страна заяви, че уважава Байдън и че иска той да разполага с нужното време и свобода, за да вземе
решението си.

При положение че до подаването на първите бюлетини остават броени месеци, а до общите избори – повече от година, кампанията и в двата лагера далеч не е приключила.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.