Между Умберто Еко и Надежда Нейнски – за джиесеми, емигранти и овчари

Икономистите всезнайковци, които ни обясняват за растеж, растеж, растеж трябва да прочетат последното есе на Умберто Еко (виж тук), за да осъзнаят на какви плаващи пясъци поставят световната икономика. Тя зависи от култивирания стремеж на индивида към непрекъснато пазаруване, като вид болест, „безцелна булимия”. Купуваме нови и нови неща, отърваваме се от старите, „за да вземем участие в тази оргия на желанията”.

И ако погледнем икономически на този ефект, този модел на живот се разпространява по целия свят, завладява Китай, Индия и т. н. Няма ресурси на планетата, за да се осигури такъв живот за всеки. Ние смятаме за даденост новите джиесеми, коли, дрехи, хладилник, пералня за всеки, а другаде няма течаща вода вкъщи, носят я от километри. И искат да дойдат да живеят при нас в Европа. Както българите отиват да живеят на Запад. (Бежанците от войни са отделен въпрос). И очакват същия стандарт на живот, а не са способни на същия труд (като в Германия, не като в България), не са образовани за него. Имат същите желания като нас.

В Европа трябва да се откажем от някои от удобствата си, за да споделим с тях. Защото няма за всички поравно. И климатът ще прогони още хора от юг насам. Имаме еднакво право на живот на тази планета, нали? И всички искаме да ядем, нали? Оргия на желанията, нали?

2 млн. българи се принудиха да се изселят поради ликвидация на селско стопанство и икономика, опразниха села и по-малки градове, отвориха място за пришълци. Трябва да се готвим да ги интегрираме, преди да сме интегрирали циганите си, без да има достатъчно работни места и за българи.

И на един клик встрани от есето на Умберто Еко се вижда заглавие с мъдра мисъл на Надежда Нейнски, посланик в Турция: „На чужденците трябва да се даде работа…“ Дайте да дадем… А на българите дадохте ли или отнехте, като имахте власт? Разбира се, ще повтарят старите мантри, че е нямало друг начин, защото наследството от комунизма било тежко, нали, тръгнали сме от нищото.

И накъде отиваме? В България имаше 8,5 млн. души, сега има 6,5 млн. (плюс 800 хил. фантоми в избирателни списъци). Имаше 11 млн. овце, сега има 1 млн. Абе, такива едни ксенофобски разсъждения, нали? Или носталгия по комунизма? За сведение на идеолозите и икономистите – хората може да са комунисти или каквито и там да ги определят, но овцете не са. И от БГ изнасяха агнета за целия арабски свят и др. Сега внасят за Гергьовден от Нова Зеландия. Сега сигурно африканци ще станат овчари. Или по скоро те ще направят гета в българските градове, а българите ще почнат да се крият по Балкана и да гледат овце.

Та всички тези неща имат връзка, смесени в онази „втечнена реалност“ за която говори Еко.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.