Войната на групите във Фейсбук: русофоби – русофили 1:2, Бойко – Радан 10:1 и др.

Групата „С Бойко Борисов напред“ е илюстрирана и с Цветан Цветанов…

Във Фейсбук има групи за всичко, като се почне от групите „Вкусно с…”, „Торти”, „Кекс”  и се стигне до групата „Строго секретно НЛО, извънземни конспирации, Бог, Вселена”.
Дали фейсбук-групите, свързани с политика са показателни за обществените настроения и кой надделява като влияние? Или създават погрешна представа за съотношение на политическите сили.
Фейсбук предлага на всеки потребител някакви групи. Групата е различно от лична страница или публичен профил. На такива страници само можеш да коментираш под статуси, но не и да публикуваш – според волята на стопаните на такива страници.
В групата, обаче, можеш и да постваш статуси. Разликата е голяма. Трябва само да станеш член на групата.
Правилата са такива, че всеки твой приятел може да те направи член на някоя. Така много хора откриват след време, че са членове тук и там.
Също така много хора откриват, че са изтрити като членове на някоя група, защото пишат неща, които не се харесват на учредителите на групата.
Когато потребителят стане член на една трупа, веднага почват да валят предложения за подобни. Така човек може да попадне на богат избор.

Например на групите против Русия

Станеш ли член на една, изникват предложения за още десетина. По-точно казано, повечето са групи на хора, изтрещели на тема Русия, защото изглеждат истерично:

Има общо 4 групи против Русия с тази картинка – българския лъв стъпкал руския орел. Рисунките на много от групите са наивистични като за детска градина.

Русия – основен враг на България” – 1600 членове.
Руската империя – главен враг на България!“ – 3500 членове (има я същата група без удивителна накрая, с няколко десетки членове).
България е под руско робство” – 2400 членове.
Тези до тук са с една и съща илюстрация като заглавка – Българският лъв стъпкал гордо руското знаме и орел (предполага се – символ на руската империя).

Има общо 4 групи против Русия с тази картинка – българския лъв стъпкал руския орел. Рисунките на много от групите са наивистични като за детска градина.

Русия – заплаха за съседните страни. Светът се надига” – 11 400 членове.
Тази Русия в нашата България – вече не!” – 1400 членове.
Аз не искам България да бъде част от СССР 2 (Т. нар. Евразия)” – 1300 членове.

Други две групи против Русия използват тази снимка от лятото на протестите през 2013 г.

Човек може да открие множество свои приятели членове на тези групи. Основното ядро от членовете се припокрива във всичките тях, почти едни и същи хора членуват във всичките.
Някои не знаят, че са попаднали там, други са се включили когато започна войната в Украйна и може да са забравили вече. Като поразгледаш групите, се вижда, че във всяка има по неколцина членове, всеки един от които е включил стотици други. Тоест има си маниаци организатори, които събират членове. Веднага възникват подозрения при такива политически страсти, че става дума за платена работа, някой дава пари за това. Но тази подозрителност е прекалена – просто си има маниаци по темата, които съвсем безкористно си мразят и обичат едно или друго.

Как изглеждат русофилските групи? Ето ги по-многобройните:

Групата „България Русия Facebook Friends“ – 23 000 членове. На тази картинка руската мечка се обича с български лъв изотзад. Русофилските групи са по-малко, но два пъти по-многобройни.

Обичам Русия” – 13 000 членове.
„Я люблю Россию” – 3900 членове.
България – Русия Facebook Friends“ – 23 000 членове. (Тук илюстрацията е интересна – руската мечка, по-малка от българския лъв, го е прегърнала, почти легнала върху него, сякаш го оножда отзад).
Вижда се, че русофилските са по-малко, но почти два пъти по-многобройни – към 40 хил. членове общо, срещу 21 хил. на русофобите.

Групата „Обичам Русия“ – 13 600 членове.

Като подкрепа за Русия може да се тълкува и групата „За членство на България в Евразийския съюз„, с 21 хил. членове, също и далеч по-стряскащата група „За присъединяване на България в Евразийския съюз и възстановяване на СССР“ (3600 членове).

Как седят нещата с политическите партии?

БСП и левицата хич ги няма – две-три мижави групи, страници на регионални БСП-организации. Страницата на партията БСП например има 3800 лайк-а, а страницата на ДСБ – 20 100, на политическа партия ГЕРБ – 17 000. Но резултатите в парламента са съвсем различни. Привържениците на БСП очевидно не седят във Фейсбук. Затова мнозина живеят с погрешни представи – като прекарват по няколко часа през деня във Фейсбук, си мислят, че така е и в живота, че политическите настроения са като в тяхната група, в кръга на техните приятели. Само че реалностите са различни.

Има например група „Цяла България срещу наглеците БСП и ДПС”, която има 12 400 членове. Създадена е като отдушник на гнева на привържениците на ГЕРБ, когато двете партии свалиха Бойко Борисов от власт след изборите 2013 г. Тя почива на наивния нашенски манталитет, че аз като обичам Бойко, цяла България го обича. И затова цяла България е против БСП и ДПС. Да, ама двете партии събират общо между 1 и 2 млн. гласа на последните няколко парламентарни избори, което е повече от тези на ГЕРБ. Тоест – няма как цяла България да е против тях. Но във Фейсбук изглежда аха, така е.
Като се зачете човек в тази група, открива, че тя отдавна се е изпразнила от съдържание. Там пишат за Биг Брадър, врачката на Берлускони и т. н. Впрочем, две години по-късно БСП вече не е в коалиция с ДПС, а стана така, че вече ГЕРБ е в неофициална коалиция с ДПС и негласно съглашение с БСП. И това рязко е снижило патоса на запалянковците в групата. От време на време някой заклет фен анти-БСП пуска по нещо да поддържа огъня.
Най-многобройни са групите с

фенове на ГЕРБ и Бойко Борисов

Станеш ли член на една, веднага ти идват предложения за още няколко:

Групата „Искаме Бойко Борисов и ГЕРБ“, 5600 членове.

С Бойко Борисов напред!” – 15 500 членове.
Искаме Бойко Борисов и ГЕРБ” – 5600 членове.
Аз избирам ГЕРБ” – 4600 членове.
Да подкрепим Бойко Борисов!” – 16 200 членове.
Генерал Бойко Борисов – най-успелият политик в България” – 2100 членове.

В сравнения с тях например групата „Аз съм костовист” с нейните 1200 члена е съвсем мижава работа.
За Михаил Миков да не говорим. Той има две страници като политик във Фейсбук, едната с 5000, другата с 1000 последователи. За сравнение Радан Кънев има страница с 16 000 последователи. Групата „Радан Кънев новото лице на дясното” обаче е скромна, с 2700 члена.

Групата „Аз съм костовист“ е със сскромните 1200 членове.

Бойко Борисов има две персонални страници, едната със 107 000 последователи, другата със 176 000. Има и още няколко неофициални страници с неговото име с по няколкостотин последователи. Има и майтапчийски страници „Бойко Борисов патриарх” и „Бойко Борисов майка на столетието”, но те са с по няколкостотин последователи.

На официалните страници на Борисов се лее народната любов към него, застаряващи любителки поетеси пишат стихове и т. н. От време на време в коментарите някой се заяжда с въпроси, изтъкват гафовете му и компрометиращи факти, но мнозинството му се обясняват в любов и го подкрепят с възгласи „все така”, „напред” и т. н.
Същевременно има групи „Никога повече ГЕРБ“ (6700 членове), „Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ“ (18 400 членове) и др.

Като цяло Фейсбук създава погрешна представа за обществените настроения, защото групите, също и последователите на официалните и други страници, не са представителна извадка от гласоподавателите, а запалянковци по някаква тема, личност, и то само от прекарващите дълго време на компютър.
Също така във Фейсбук всеки живее в някакъв свой кръг приятели и съмишленици, а платформата му поднася съдържание само от неговия кръг, предлага му групи от неговия и т. н. И когато някой попадне на група извън неговата среда, изглежда шокиращо и не му се вярва.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.