Европейският договор виси, люшкан от Полша и Великобритания

Правните експерти постигнаха споразумение за окончателния проект за договор за реформа на институциите на Европейския съюз. Португалското председателство съобщи, че той трябва да бъде подписан на срещата на върха в средата на октомври. Още през юни лидерите на ЕС се договориха за политическия мандат, но оставиха на Португалия деликатната задача да го преведе на юридически език и да уреди нерешените спорни въпроси.

Окончателният вариант на новия евродоговор е готов. Правните експерти обаче очакват решението на някои спорни въпроси с Полша и Великобритания. Снимка: eurunion.org

Договорът, който трябва да замени конституцията на ЕС, отхвърлена от френските и холандските избиратели през 2005 година, предвижда постоянен президент на ЕС, външнополитически представител с по-големи правомощия, по-демократична система за гласуване и по-голяма роля за националните парламенти и за Европейския парламент. Дипломатите уточняват, че остават някои спорни въпроси с Полша, но те могат да бъдат решени чак на срещата на върха на 18 и 19 октомври, в която ще участва президентът Лех Качински.

„Разбира се, има някои особености, произтичащи от позициите на Полша и на Великобритания, но мисля, че ще успеем да ги уредим“, каза пред репортери председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след обсъждането на договора с лидери на Европейския парламент.

„Предпочитаме да допуснем изключения, вместо да свалим прекалено ниско летвата на договора“, добави той и така отговори на упреците на някои парламентаристи, които са против да се позволи на Великобритания и Полша да бъдат изключени от действието на юридически задължителната Харта на ЕС за основните права.

Великобритания успя да си извоюва гъвкави изключения от хартата, която регламентира широки права на работната сила. Лондон се опасява, че документът може да подкопае законите му за профсъюзите. Полша пък иска право на изключение, за да опази консервативния си закон за семейството.

Опитът на Великобритания да ограничи правомощията на Европейския съд при полицейското сътрудничество забави представянето на окончателния проект със седмица. Лондон искаше да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд над споразуменията, постигнати между европейските правителства извън обичайните процедури на съюза, например конвенцията за създаването на Европол и договорът от Прюм за обмен на полицейска информация. Великобритания се стреми да блокира всяко евентуално разширяване на правомощията на базирания в Люксембург съд. За да обсъди този въпрос с министъра Джак Стро в понеделник португалски заместник-министър на правосъдието специално летя до Лондон.

Британският министър-председател Гордън Браун е подложен на натиск да свика референдум за новия евродоговор, но отказва, може би уплашен от социологическите прогнози, че вотът ще бъде отрицателен. Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Гордън Браун е подложен на силен натиск от консервативната опозиция, от евроскептичните медии, както и от редови депутати от собствената му партия. Те настояват да свика референдум за договора, който според социологическите проучвания ще загуби.

Правителството изключи възможността за плебисцит с аргумента, че договорът се различава коренно от конституцията, макар че повечето от основните им положения са идентични.

Искането на Полша е в договора да се включи споразумение, позволяващо на малки групи държави, чийто брой не стига за блокиращо малцинство, да отлагат решенията на ЕС до четири месеца. Други страни-членки категорично възразяват този т.нар. компромис от Янина да стане постоянен елемент от системата на ЕС и искат да го сведат само до политическа правителствена декларация, която няма да се ратифицира от страните-членки.

Според дипломатически източници Полша вероятно ще постигне успех с другото си искане – за увеличаване на броя на т. нар. генерални адвокати, помагащи на съдиите от Европейския съд в Люксембург, за да се направи място за новоприетите страни-членки.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.