Смееш ли да кажеш нещо против имигрантите… И какво идва след отворени-затворени граници?

Хората, които изразяват опасения от голяма вълна имигранти, и намират в това заплаха за европейската култура, общество и ред, не са ксенофоби, както някои се опитват да ги представят. Нито са расисти или християнски фанатици. Да, има и ксенофоби, има и неонацисти, враждебно настроени срещу имигрантите. Особено в България преобладават негостоприемни настроения. Но да обявим всички критични гласове едва ли не за фашистки?

Фатална грешка е да се отхвърлят опасенията от приемането на голяма емигрантска вълна слабо образовани мюсюлмани (бежанците са само част от нея). И високомерно да се определят тези опасения като нещо ретроградно и неевропейско… У нас някои хора са застанали в поза – ние сме европейци, хуманисти, изобличаваме тези ксенофоби, безсърдечни и жестоки.

Клеймиш „ксенофобите” и се доказваш като голям, толерантен мултикултурен европеец хуманист, направо си върхът на цивилизацията, а онези там са изостанали примитиви. Това са комплекси. Гласовити позьори неглижират опасностите и заглушават някои разумни гласове, които са като имунна защита на Европа.

Коалиционният партньор на Меркел Християн социалният съюз неуверено зае критична позиция за приема на много имигранти. У нас опитите да се изкаже публично такава позиция ги заклеймяват като липса на състрадание, неевропейско и нецивилизовано поведение. Вманиачените, че са единствени носители на европейски ценности, се опитват да налагат позицията си като безусловна. Това не е плурализъм, а опит да се шантажира обществото.

Вълната от съчувствие се изля след снимката на удавеното дете сирийче (всъщност кюрдче, което медиите премълчаха). Но вълненията около тази снимка достигнаха до истерия, превърнаха се в пропаганда и самоообвинения между европейците. Дори силни политици се поддадоха. Британския премиер Камерън само ден преди разпространяването на тази снимка обяви, че няма да приемат повече бежанци на Острова. Ден по-късно обърна позицията си.

Германия даде знак, че ще поема много емигранти, било добре за бизнеса и т. н. Сега натам ще тръгнат още милиони. Колко може да поеме Германия? Има нещо лицемерно и фалшиво в това, след като съвсем неотдавна там (и другаде в ЕС) не искаха да отворят трудовия си пазар за българи и румънци. А сега може? Германия вече затвори границата и къде ще отидат тръгналите натам?

САЩ, държава съставена от имигранти, и образец за демокрация, допуска само ограничен брой нови. С квоти, по системата Зелена карта, със специална процедура. Сложила е огради по границите си с Мексико, непрекъснато екстрадира нелегално работещи. Вътре в Щатите има милиони извън закона, които всеки момент при някакъв случай могат да бъдат екстрадирани. И Канада е така, и др.

Колко може да понесе Европа? Какви са границите, капацитетът, които една икономика и общество могат да достигнат? Над определен брой е застрашена държавата, не само икономически, а като обществена система. (България пък не е индустриална страна, има висока безработица и съвсем няма капацитет, не може да интегрира циганите си, които поне знаят езика).

Какво ще се случи тук?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.