И Борисов бил (изненадан) като Обама

Иво Инджев

Добре е човек да следи путинофилска пропаганда, за да се ориентира… колко стабилна е властта в България. Парадоксално ли звучи на фона на руските нападки срещу България?

Сега ще обясня.

От путинофилското предаване „Деконструкция” на БНР в националния радиоефир се изявяват говорители на руската пропаганда и научаваме от (държавно) сигурен нашенски източник, че в САЩ няма никаква дисциплина по върховете на (уж) великата държава. Това вещае скорошен разпад на тази изкуствена, линееща откакто се помня държава, която си няма древни корени- нито Хан Аспарух да я основе, нито Чингиз Хан да я осинови, както се случва с неговите наследници спрямо Русия.

Ето какво казва по въпроса др. Боян Чуков, представен като анализатор в пропагандно предаване на Путин в българския национален ефир:

„Тема номер едно за президента на САЩ е сделката с Иран, която трябва да бъде сключена на 17 септември, коментира анализаторът Боян Чуков:

„Според Роберт Пери, между Путин и Обама има неофициална договорка и Обама не е оставен в неведение и не е изненадан от това, което прави Русия в Сирия. Но срещу Обама в момента има едно ядро на т. нар „ястреби” в Държавния департамент, начело с Виктория Нюланд. Според г-н Пери, указанията до българското Външно министерство са дошли от Виктория Нюланд – противничката на Барак Обама и затова след това Обама остава неприятно изненадан, остава изненадан, съответно, и нашият премиер и в България настана една такава бъркотия”.

Да ви кажа честно, ако бях медиен бос в България, щях да изведа следното заглавие от тази сензационна информация на др. Чуков:

И БОЙКО БОРИСОВ БИЛ (ИЗНЕНАДАН) КАТО ОБАМА

Но понеже не съм медиен бос и не мога да наредя да се пишат глупости (от рода на тази, че Обама бил против това България да забранява на руски самолети да прелитат над нашата родина), мога само да отбележа:

Егати Америката, щом някаква си Виктория командва президента й! Милият той се изненадва дори от тази непреодолима даденост, с която е принуден да не се примири!

Поне според др. Чуков.

Сега се връщам към обяснението защо тук, в нашата чудна България, подобно нещо не може да се случи.

Тук си имаме власт за чудо и приказ (както се казва в руските приказки). Може ли някой да си представи някаква си Виктория да се опълчи на Вожда на България и тя да не изхвърчи на момента от заеманата длъжност?

Не можете. Няма как. Нашият вожд (да не се бърка с президента (ни), който не е еквивалент на Обама по правомощия), би я натирил на секундата, както многократно е правил без много обяснения с министри, камо ли с техните заместници.

Така че у нас се живее по-спокойно. Тук се знае КОЙ управлява с твърда ръка, а не с американска мека китка. На нашия КОЙ може да се разчита, че няма да допусне някаква си чиновничка да действа през главата му. Не може и мисъл за това да им мине през главата на чиновничките у нас. Разни зли езици разпространяват слухове, че по-засуканите от тях, готови на всичко за едната кариера, минават не точно през главата му, но аз лично не вярвам в такива недоказани твърдения.

Виж на Америка й е спукана работата, ако се вярва на др. Чуков, според когото там няма никаква дисциплина. Можете ли да си представите някаква си тьотка да изненадва Путин в Русия ? Не можете. А в Америка може, щото са толерасти, както гласи опорната московска точка по този въпрос.

Но да оставим Америка на американците да се оправят сами с удивителната ситуация, при която (уж) най-овластения човек на планетата се оказва подвластен на някаква Виктория (да беше Мишел, как да е, ама е чиновничка от нисък ранг в йерархията, все пак!), както анализира др. Чуков.

За нас въпросът все пак е: изненадан ли е наистина Бойко Борисов и ако е така, защо си мълчи, а не вземе да нарита всички, които са си позволили да спрат полета на братушките (му)? Или не ги наритва защото това мачле е малко по-сложно от конструкциите на деконструкторите, сглобени от лукави пропагандатори като за примитиви?

Аз лично вярвам на др. Чуков. Сигурно е упълномощен да ни каже, че Борисов е изненадан, защото самият Борисов не иска да си признае. Все пак му е за първи път от две петилетки преяждане с власт насам някой подчинен да го изненада с решение, което не е заповядал лично той.

Другата вероятност е др. Чуков да се опитва да дискредитира властта на Борисов като също толкова колеблива, неуверена, децентрализирана и разпиляна, като американската- направо, че си приличат по тези показатели. Но това е малко вероятно, според моя анализ. Той показва, че др. Чуков обича Путин, а Борисов никак не го мрази. Така че няма начин в такова хубаво предаване като „Деконструкция” да се случват толкова лоши неща за властта (и на путинската пропаганда, която си прави каквото си иска в страната на Бойко).

P.S. Понеже съм бос само на собствената си медия ivo.bg, позволявам си да си сложа заглавието, което медийните босове не биха сложили (без благословията на самия бос на държавата).

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.