Дългото сбогуване на Северна Корея с атомната бомба

gazetaru_logo.jpgНа преговорите за севернокорейската ядрена програма като че ли се случи исторически пробив. Пхенян се съгласи да спре ядрения реактор в Йонбьон още през тази година, а в замяна ще получи икономическа помощ от Запада. Страната ще бъде извадена и от списъка на държавите, които подкрепят тероризма. Новината съвпадна с междукорейската среща на най-високо равнище в Пхенян.

Ядрената централа в Йонбьон. Снимка: Google maps.

Сделката с Пхенян е резултат от шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма, които се провеждат в Пекин. В консултациите участват Южна Корея, КНДР, Япония, Китай, САЩ и Русия. Малко след като заместник-министърът на външните работи на КНР У Давей обяви за споразумението, станаха известни и подробности от съвместния документ, приет от участниците в пекинските консултации.

В документа са отбелязани задълженията на страните по разрешаването на кризата. Сензацията е, че Северна Корея се е съгласила до 31 декември 2007 година да спре работата на ядрения реактор, на радиохимическите лаборатории, а също така и на оборудването за производство на радиоактивни пръчки в Йонбьон.

Ръководството на операцията за спиране на реактора през следващите две седмици е възложено на САЩ. По думите на У Давей, САЩ не само ще наблюдават за изваждането от строя на корейските обекти, но и ще спонсорират по-голямата част от работите. Пхенян е готов да предостави и „пълно и точно описание” на ядрените си програми. Вашингтон от своя страна е готов да определи конкретни срокове за изваждането на КНДР от американския списък на страните, поддържащи тероризма – т. нар. „ос на злото”. Това е вписано и в договора, приет от участниците на шестстранните преговори. Пхенян попадна в черния списък на САЩ след взривяването на южнокорейския пътнически самолет през 1987 година. При следствието по случая стана ясно, че терористичният акт е бил организиран от севернокорейските спецслужби. Тогава загинаха всичките 115 души на борда.

Съгласно договора, САЩ ще отмени санкциите, наложени на КНДР според Закона за търговията с вражеските държави. Срещу прекратяването на ядрената й програма, Китай, Япония, Южна Корея и Росия ще предоставят на Северна Корея икономическа помощ. Размерите и характерът й все още са тайна.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир и президентът на Южна Корея Но Му Хен на срещата в Пхенян. Очаква се Северна Корея да получи финансова подкрепа от южната си съседка. Снимка: Ройтерс

Споразумението със Северна Корея беше приветствано от САЩ. Прессекретарят на Държавния департамент Шон Маккормък каза, че „предаваме на китайското правителство удовлетворението си от постигнатата договорка”. Помощник държавният секретар Кристофър Хил заяви, че „остава нерешен въпросът със запасите от ядрено гориво, произведено от Пхенян” и изрази надежда, че той ще бъде уреден до края на 2007 година. „Ще можем да говорим за успех на процеса по преговорите само тогава, когато стигнем крайната цел – денуклеаризация на Корейския полуостров.”

Планът за денуклеаризация на полуострова беше одобрен през февруари на петия кръг от шестстранните преговори. Тогава на Северна Корея бяха предложени 950 000 тона петрол срещу спиране на ядрената й програма. Сега пробивът в преговорите съвпадна с междукорейските консултации и срещата на Ким Чен Ир и президента на Южна Корея Но Му Хен, втората междуправителствена среща след разделянето на Корея след войните от 50-те.

„Преговорите бяха открити и откровени, въпреки че между двете страни имаше разминаване по редица въпроси,” каза за срещата представител на Южна Корея. „Северът не е удовлетворен напълно от предложенията на Юга за начините на изпълняване на определи договорки, постигнати на шестстранните преговори.” Успехът на преговорите в Пекин обаче явно радва южнокорейската делегация. Експертите предвиждат, че след края на срещата в Пхенян южнокорейският президент ще обяви предоставянето на Северна Корея на голяма финансова подкрепа под формата на помощи и преки инвестиции.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.