Какво премълчаха медиите от речта на Саркози пред студентите?

Никола Саркози излиза от Софийския университет след речта, в която призова българите да запазят идентичността си. Снимка : Ройтерс

Рядко у нас идват политици от световна величина и още по-рядко те отделят време да общуват със студентите. Френският президент Никола Саркози намери време да посети „Алма Матер“ и показа много по-ясна и точка преценка за българското минало, отколкото всички наши политици. И това естествено не беше отразено в медиите.

Нямаше как да бъде отразена неловката ситуация, в която изпадна президентът Първанов – да слуша как Саркози определя някогашната комунистическа власт в България като „50-годишен период на съветско господство, по време на което българската душа е била отричана“. Българския лидер, уличен като сътрудник на бившите тайни служби трябваше да чуе от Саркози, че пращането на България в сферата на влияние на Съветския съюз е било „една драматична грешка.“

Нашите медии пропуснаха тези и други определения за съветското потисничество и предпочетоха да отразят само по-стандартните и неутрални позиции на френския лидер – за европейското бъдеще, за разширяването на съюза и новите му енергийни политики.

Не намери място в нито една медия и фактът, че Саркози нарече пет вековното османско владичество у нас с името използвано от всички български възрожденци – „турско робство“. „Още през 19 век Виктор Юго казва: Измъчват хора в Европа, убиват ги – той превърна страданието на българите в свое собствено страдание“, заяви френският президент, напомняйки истини, които в последно време ние предпочитаме да премълчаваме или преиначаваме.

„Вашата история е дълга, тежка, пет века сте били под турско робство, но душата ви е успяла да устои“, заяви Саркози и призова младите българи да обичат страната си, защото това е напълно идентично с Европа. Саркози припомни и книгата на Анри Пиер дьо Вестин „Пътуване в страната на въстаналите българи“. Колко от днешните български журналисти изобщо знаят за този техен френски колега, който по-късно се прекръства на Иван и в книгата си описва потресаващи подробности от Априлското въстание и между другото и от Баташкото клане?

Френският президент посъветва българите да заемат пълноценно мястото си в Европа, да говорят и да се изказват. Снимка : Ройтерс

Същите тези български журналисти не посмяха да кажат и, че малко след като беше говорил за страданията на българите по времето на комунизма, Саркози се обърна директно към президента Първанов и му каза „присъединете се и вие, господин президент и хората около вас към нашия европейски проект“. Саркози вече нееднократно беше заявил, че българският народ е част от Европа и то част не по-маловажна от Франция. Деликатно той намекна, че остава и бившите комунисти най-накрая да се отърсят от зависимостите на миналото и да последват народа си в Европа.

Защото България наистина вече е в Европа, а тази Европа много добре знае кои сме и каква история имаме. Знае за хилядолетната ни култура, но и за „неправилните политически решения през 20-и век“ (както каза Саркози). Знае, че българският народ е изстрадал независимостта си и, че „би било срамно Европа да не приеме България в лагера на свободата“, но и знае, че повечето български управници до неотдавна бяха от другия лагер.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.