Газовата принцеса стана газово чудовище

Навремето наричаха Юлия Тимошенко “газовата принцеса”. Днес тя се превръща в газово чудовище, от което се страхуват и Европа, и Русия. Снимка: Ройтерс

След като „Газпром“ заплаши, че ще прекрати доставките на синьо гориво, Украйна обеща да се разплати с Русия за природния газ. „Европейските потребители няма да пострадат, защото се надявам, че украинските колеги ще намерят възможности за разрешаване на ситуацията“. Това заяви председателят на съвета на директорите на „Газпром“ Дмитрий Медведев след среща на ръководството на монополиста с украинския министър на енергетиката Юрий Бойко, който спешно пристигна в Москва.

Украйна заяви, че до 1 ноември ще погаси дълга си към Русия, заради който избухна конфликтът. Сега, съдейки по всичко, той е уреден. „Обстановката за европейските потребители ще бъде комфортна, тъй като Украйна взе ситуацията под правителствен контрол“, отбеляза Медведев. А Юрий Бойко добави, че споразуменията с „Газпром“ ще бъдат осигурени. „Надявам се, че в най-скоро време положението ще се стабилизира“, каза украинският министър.

Въпреки това експертите оценяват проблема като твърде сериозен, и най-вече политически, свързан на първо място с украинските избори. Руските политолози смятат, че най-вероятният кандидат за премиерския пост е Юлия Тимошенко. „Нейното идване на власт не устройва „Газпром“, обяснява експертът от Центъра за политическа конюнктура Дмитрий Абзалов. “Тя отдавна замисля да промени схемата на доставките на газ от Русия.“

Сега посредник при продажбата на газ е компанията „РосУкренерго“, собственост по равно на „Газпром“ и на Украйна. Тя смесва руския газ с газа, който идва от Азия, и след това го доставя на украинските потребители. Тимошенко иска да смени посредника, най-вероятно с компанията „Итера“, с която беше тясно свързана в миналото и с която запазва прекрасни отношения и днес. За „Газпром“ това не е изгодно, тъй като печалбата му значително ще намалее, а главното е, че всички споразумения с „Газпром“ може да бъдат преразгледани, както Тимошенко е заявявала неведнъж. Според Абзалов може да бъдат разтрогнати и транзитните договори, в резултат от което ще пострадат европейските страни.

В Газпром са уплашени, че Юлия Тимошенко може да стане министър-председател и да преразгледа всички договори за доставка на газ. Снимка: laserstyle.ru

Тук трябва да се припомни, че навремето Юлия Тимошенко беше наречена Газовата принцеса. Тя създаде основата не само на своето богатство, но и на сегашното си политическо влияние именно като контролираше доставките на газ, които минаваха през „Итера“. Тогава всичко се правеше с мълчаливото съгласие на „Газпром“ и неговия ръководител Рем Вяхирев, който според слуховете също е бил свързан с „Итера“. Сега обаче газовият монополист се намира под твърдия контрол на руската държава, а „Итера“ беше отстранена от доставките за страните от ОНД.

С исканията за дълга „Газпром“ напомня на Украйна, че не желае да се връща към положение, за което вече всички са забравили. Специалистите смятат, че в близко време за Русия се очертават много трудни преговори с Украйна. Европейските страни също ще се окажат в деликатна ситуация, тъй като на изборите Европа подкрепяше блока на Тимошенко, а сега тя иска да промени схемата на газовите доставки в своя полза. А това може да доведе до нови проблеми.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.