Анонимните зад сайта „Читанка” на Запад отдавна да са в затвора

Входната страница на сайта „Читанка“ – chitanka.info.

Полицията се опитва от години да спре сайта „Читанка” – „Моята библиотека” (chitanka.info)  и прави това грубо, недодялано и не по закона.

Мнозина се питат – защо е целият шум? Какво лошо да има електронна библиотека с всички книги? На пръв поглед не е лошо, но с книгите нещата не са като с музиката. Музикантите сами си пускат безплатно клипове, за да създадат интерес към себе си и после печелят от концерти. А един автор на книга от какво да печели – какви концерти да прави?

А и нерегламентирано от закона разпространение на музика и филми в цивилизованите страни се наказва с тежки парични компенсации и затвор. Сайтове торенти като нашите „Замунда” и „Арена” са недостъпни в много от развитите страни. Много от стопаните на такива сайтове на Запад са в затвора, въпреки всички опити да се създадат пиратски партии, които искат свободно разпространение в интернет на филми, музика и др.

От интервю на сайта „Под моста” с анонимен човек, който се представя като говорител на „Читанка” (виж тук), се разбира следното:

– Това било некомерсиален проект, прави се от доброволци, до момента над 500 души са качили поне по една книга в сайта, а някои от тях са качили стотици книги.

– „Читанка“ била на принципа на „Уикипедия“. Зад всяка книга имало часове доброволна безплатна работа – сканиране, качване, коректорска работа, оформление, форматиране, снимане на корици.

– До момента в сайта има над 7000 книги. Само за последната година са качени около 1000 книги.

– На месец в „Читанка“ влизат между 100 хил. и 300 хил. различни потребители, много от които свалят книги.

– Според анонимните стопани на сайта дейността им била напълно законна. Произведенията можело да се разпространяват без съгласието на носителя на авторските права в случаите, в които това е с некомерсиална цел.

Това е накратко концепцията на стопаните на сайта. Те се крият, анонимни са, като се оправдават с това, че ГДБОП ги преследва. Сървърът им е в чужбина.
И оттук започват въпросите.

Първо – защо са анонимни?
ГДБОП така или иначе ги открива, прави им обиски и задържа компютри. Излиза, че те не могат да се скрият от ГДБОП,

но се крият от обществото

Защо? Щом са като „Уикипедия?”, доброволци, безкористни?
Сравнението, което те си правят с „Уикипедия” е изключително неточно и направо нахално. „Уикипедия” има свои открити стопани. Второ – „Уикипедия” се пише от безброй доброволци. В случая с „Читанка” никой нищо не пише, за да се сравнява с „Уикипедия”. „Читанка” сканира чужди книги, написани от други автори, и ги слага в своя сайт. Ако искат да са като „Уикипедия”, би трябвала сами да си пишат книгите, които качват в сайта си.
Какво нередно има в тази дейност?

Книгите в сайта „Читанка“ – chitanka.info – са подредени в раздели, с кориците.

Най-напред тези хора се разпореждат с чужда собственост, с чужди авторски права, без да искат разрешение от собствениците им – авторите или издателите, преводачите и др.
Ако правеха това, примерно в Щатите, досега да са в затвора.
И по света има електронни библиотеки, но те искат разрешение от автори и издатели и ако го получат, им плащат. А как се финансират такива сайтове – дали от фондации, спонсори, реклама, е отделен въпрос. Дори читалища и библиотеки в цивилизованите страни плащат авторски права, въпреки несравнимо по-малките посещения, в сравнение с интернет.

Без разрешение на автора или носителя на авторски права в сайта „Читанка” пуска в масово разпространение продукт, върху който няма права.
Това, освен че е разпореждане с чужда собственост, нанася щети на автора или издателя. Защото кой ще си купи книга, когато тя вече се е появила в интернет? Това обезсмисля труда на автора, преводача, издателя. Зад една книга освен автор, стоят редактор, коректор, художник, предпечатна подготовка и др. Стоят инвестиции на собствен риск, за да се пусне един продукт на пазара. И всичко това се обезсмисля от едни анонимни крадци, които твърдят, че щели да увеличат интереса към книгата, като я пуснат безплатно в интернет. Това е просто наглост.

От гледна точка на читателя, който не иска да дава пари, това може да се харесва, ама на Запад един съдия може да ги тикне в затвора, защото е продължаващо престъпление, рецидивиращо и т. н. – става дума за хиляди нарушени авторски права.

Който защитава „Читанка”, трябва да знае, че така няма да има нито един професионален писател. Кой автор ще седне да напише книга, като знае предварително, че няма да получи пари за нея?

Пари се получават само от продажби,

а не от „Читанка”, нали?
Защото имало едни безкористни пчелички, които щели веднага безкористно да му сканират книгата и да я пуснат безплатно…

Край на писателския занаят. И не само писателския. Има безброй автори, специалисти, фотографи и др., които издават справочни книги, пътеводители и др. Те за какво да работят?

Анонимният говорител на „Читанка” обяснява, че Паолу Коелю пускал на сайта си линкове за безплатен достъп към негови книги и не се плашел от това. Сравнението е неадекватно. Става дума за световно популярен писател, а не за дребния български пазар, където стандартните тиражи за книга са по 500-1000 броя. Бестселъри за българския пазар с по 5-10 хил. са много големи изключения (а и тези бестселъри не носят големи приходи). И автори, и издатели живеят от такива продажби. А сайта „Читанка” безкористно им дърпа килимчето под краката.
В цивилизования свят никой не допуска такива неща, книги се продават в интернет, продават се и на хартия. „Читанка” се опитва да обезсмисли продажбите на книги и в интернет. Има чуждоезични сайтове за безплатни книги, но в тях се качват само неща, за които са съгласни носителите на авторските права и им заплащат за това.

По закон всяко произведение на автор, починал преди повече от 70 години, няма авторски права. Книги на стари автори могат да се разпространяват безплатно и свободно. Разбира се, ако става дума за превод, трябва да се плаща на преводача.
Но всеки автор от последните 70 години, включително живите днес, имат авторски права или са ги продали на издателства. Всеки от тях в една цивилизована страна може да спре сайта „Читанка”. Умилителното „Ние нямаме комерсиална цел“ е само за наивници.

Ако стопаните на този сайт не са анонимни, срещу тях могат да бъдат заведени дела от ощетени автори и издатели. Това е истинската причина те да се крият. Затова акциите на ГДБОП им правят услуга, вместо да прекратят кражбата.

Ако не ги арестува за нарушение на закона, полицията би трябвало да съобщи имената на стопаните на „Читанка”, за да даде възможност на издатели, автори и преводачи да ги съдят за обезщетение.

Арт & ШоуБългария
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.