Електронно гласуване не е като лайковете във Фейсбук. Мнозина ще се излъжат

Повечето привърженици на електронното гласуване си го представят като лайковете във Фейсбук – цък, и готово.

Дали е така и дали е добре това?

Първият мотив, който се върти в главата на всеки гласоподавател, е дали с помощта на електронното гласуване ще надделее една или друга партия и дали ще се промени политическият модел.
В България малка част от обществото седи в интернет и Фейсбук. И привържениците на Реформаторския блок, които при различни гласувания в интернет имат силни резултати за своите хора, си мислят, че ще е така и с електронно гласуване – ще им се вдигнат резултатите. Цък с мишката и Радан Кънев води.

Но нищо такова няма да се получи. Със сигурност ще се вдигнат оргнизирано гласовете на ДПС. В момента от българските турци в Турция, които гласуват традиционно над 95% за ДПС, се събират общо между 50 хил. и 70 хил. гласа в секции в чужбина от последните избори. От целия останал свят българските емигранти са давали досега по около 30-50 хил. гласа за избори, само на последните има увеличение на 70 хил. Какво ще се промени с електронно гласуване?

С него може да се съберат и 250-300 хил. гласа от чужбина за ДПС и тя твърдо да стане втора политическа сила, дори първа при разпокъсан парламент (сега на практика тя се движи между втора и трета). Вотът на българските изселници в Турция може да се каже, че е в някаква степен манипулиран, там организирано ги карат да гласуват, с внушение ясно за кого. Електронното гласуване само ще ги улесни, ще им създадат чрез компютри лесен достъп и ще ги подканят. А и те нямат доверие на други партии.

Така че надеждите, свързани с надмощие на една или друга партия поради вида на гласуването могат да останат излъгани.

Второ, а всъщност първо по важност – каква е сигурността и тайната на вота? Няма компютърен спец, който да гарантира 100%, че при електронно гласуване системата ще е непробиваема за хакери. Специалистите обясняват, че електронно купуването на гласове се улеснява – просто гласуващият ще си получи парите, като гласува от компютър пред онзи, който плаща. Сега е по-сложно, раздават им бюлетини с печатчета, показват се доказателства и др.

Застрашена е и конституционната тайна на вота – кой ще седи до гласоподавателя, като гласува от компютър? Това не може да се следи. Гласоподавателите ще могат по-лесно да ги манипулират – ела тука, да гласуваш от точно определен компютър, където може да се следи и физически от екрана, и със софтуер.

А рискът за софтуерни манипулации остава. В банките има около 5% фалшиви, грешни и измамни транзакции, които се покриват като щета (виж тук). А с гласовете как ще покрие някой щетата? Сега с бюлетини манипулациите стават по-трудно и измамниците не могат да постигнат високи резултати.

За електронно гласуване още е рано, докато няма изработена надеждна система. Затова и в много малко европейски страни е въведено, и то частично. В Естония, която всеки дава за пример, само 20-ина процента гласуват електронно, вероятно останалите нямат доверие за надеждността. Така че разходите за хартиено гласуване не намаляват с въвеждане на електронното.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.