Френското писане на Давид Фоенкинос

Преведоха наведнъж 2 негови романа

Отгърнахте ли „Шарлот” на Давид Фоенкинос? Не, не е мерена реч, роман е, белетристика. Всяко изречение е отделен параграф, предпочитани са къси, често са късани и се получила стихова графика.

Ефектът е в задъхването. Писателят задъхва читателя. До задух. Не е първият, дето го прави, но техниката може да се окаже оригинална. И заразителна.

Роман за Шарлот Саломон, германска еврейка, арестувана през 1943 в Южна Франция, откарана в Освиенцим и ликвидирана. На 26, бременна в пети месец.

Тя за година и половина преди това направила над 1300 експресионистични рисунки с гваш, около 800 от тях  автобиографични. Изрисувала семейната и интимната си история, оставила надписи.

Открити са след войната, за Шарлот има документални и игрални филми, като че ли това е първият за нея роман. Фоенкинос минал през местата на битието й, разпитвал, проучвал. Както Патрик Модиано в „Дора Брюдер”.„Знаеш ли, че Модиано на твоите години беше нощен пазач тук”, собственикът на хотела към нощния рецепционист. Младокът приел длъжността за да пише в работно време. Мечтае за писател, чорбаджията го надушил.

Фоенкинос прави със „Спомените” роман от спомени (изд. „Колибри”). Не е автобиографично, изтъкна той в интервю. Животът на младежа като спомен, така вървят и животите на хората около него, вмъкнати са спомени на любимите му Модиано, Скот Фицджералд, Ясунари Кавабата, редови французи. Също оригинална техника. „Френско писане”, казваше българинът, когато четеше.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.