Гей бомбата на Пентагона и антинобеловите награди

Снимка: „Дейли мейл“

Лауреати на Нобелова награда, костюмирани като бирени бутилки, които се замерят с хартиени самолетчета – това не е сцена от холивудска комедия, а церемония за награждаването на автори на научни открития. В университета Харвард отново се връчват т.нар. IgNobel Prize (от Нобели английската дума ignoble).
Алтернативните награди са учредени през 1991 г. от сп. Annals of Improbable Research за научни постижения „които ни карат да се смеем, но и да се замислим“. Наградите са в почти същите категории като истинските Нобелови награди и се връчват на победителите от научни светила, издокарани в карнавални костюми. Тази година сред почетните гости в Harvard University’s Sanders Theater бяха нобеловите лауреати по химия проф. Уйлям Липскомб и физикът Рой Глаубер. В звезди на церемонията обаче се превърнаха специалистите от изследователската лаборатория на ВВС на САЩ и медиците гълтачи на саби д-р Браян Уиткомб от щата Тенеси и Дан Майер от Англия. Военните изследователи разработват химическа бомба, която щади максимално противника, но го дезорганизира тотално като предизвиква у войниците непреодолимо сексуално влечение един към друг. Гей бомбата беше удостоена с ИгНобеловата награда за мир, но за съжаление никой представител на Пентагона не се яви, за да я получи.
Наградата за медицина беше дадена на труда на Уиткомб и Майер „Гълтането на саби и страничните ефекти от него“. Оказва се, че при гълтането на саби могат да се получат травми на гърлото, разкъсване на хранопровода и прерязване на кръвоносни съдове. Единият от авторите в името на науката глътнал няколко саби едновременно, пробил си стомаха и прекарал месец без храна.
Наградата в науките за храненето беше получена от Браян Уенсинк за изобретената от него бездънна купичка. Той доказва, че колкото повече храна има пред човек, толкова повече изяжда той. Теорията си доказва чрез експеримент, при който доброволци се хранят от купички, които постоянно се пълнят през невидими тръби. Оказва се, че са изяли два пъти повече от обикновено.

Плакетът на ИгНобеловата награда. Снимка ignoble.com

С наградата за физика са удостоени математици, доказали, че гънките на чаршафите могат да се опишат със специална математическа формула. Наградата за биология също отива в леглото. Д-р Джоана фон Брунсуик е съставила пълен каталог на насекомите, растенията и микроорганизмите, които виреят в леглата на хората. Неоценимо е постижението на японския химик Маи Ямамото, изобретил метод за получаване на ванилин от кравешки тор. Филоложката от Австралия Гленда Браун е наградена за изследването върху определителния член the и правописните грешки, допускани при писането му. Колектив от лингвисти пък е доказал, че опитните плъхове не различават японския от холандския език, ако записите се пускат наопаки.
ИгНобеловата на града по икономика отива при тайвански поклонник на Батман, изобретил устройство хвърлящо мрежа върху банкови обирджии.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.