Дафен бълва репродукциите, които заливат света

Художник наднича от ателието си в Дафен. Снимка: Ройтерс

В южната част на Китай има един град, който се нарича Шензен. Близо до него се намира село Дафен. Там хиляди китайски художници се изхранват като правят евтини репродукции на шедьоври на изобразителното изкуство.

Студията са пълни с копия на Мона Лиза на Леонардо да Винчи и на картини на Сезан, Моне, Реноар, Ван Гог, Дега и други популярни художници. Авторите им са китайски младежи и девойки, повечето от които не са навършили и 25 години.

“Правенето на репродукции с маслени бои е огромен бизнес в Китай – казва Джан Шинхуан, шеф на местна компания, специализираща в разпространяването на репродукции. – Тук, в Дафен, имаме над 5000 художници, които рисуват всичко – от творби на най-известните импресионисти до по-абстрактни картини.”

Художниците в Дафен работят изключително бързо и могат да направят неограничен брой репродукции на една картина. Творбите им се продават за по няколко долара и клиентите могат да ги поръчват на място. Голяма част от продукцията се продава по интернет или от врата на врата в САЩ и Западна Европа.
“Още от малък обичам да рисувам – казва 33-годишният Ма Хайбин, който работи в Дафен от 10 години. – Затова избрах тази професия. Най-много обичам да рисувам Венеция.”

Художник от Дафен в разгара на работния ден. Снимка: Ройтерс

Напоследък творците в Дафен са започнали да правят репродукции и на картини на съвременни китайски художници. Целта е да се увеличи популярността на тези художници както в страната, така и в чужбина. В резултат на това големите аукционни къщи като “Кристис” и “Сотбис” получават все повече заявки за картини на китайски художници.

Един от най-популярните творци в Дафен е 26-годишният Джан Либенг. До момента той е нарисувал около 20 хиляди копия на картини на Ван Гог. Джан започнал да работи в Дафен, когато бил на 18 години и казва, че през последните 8 години не е почивал нито един ден. Печели по около 200 долара на месец. В малкото му студио наред с картините му съхнат и току-що изпраните му чорапи. Негови творби обаче красят домовете на хора от цял свят, имали щастието да попаднат в Дафен.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.