Един застрелян на границата е само началото. А имаме бутафорен военен министър

Чуха се тревожни гласове – как така е убит бежанец (афганистанец) на границата, каква държава сме, на какво прилича – едновремешна комунистическа България, когато стреляха край граничната бразда без предупреждение?
Някои се тревожат, че се надига национализъм и ксенофобия и това е на крачка от фашизма и т. н.

Въпросът е – ако през границата влизат въоръжени хора, а, съвсем вероятно – и цели въоръжени групи, какво да прави българската гранична полиция? Да ги заведе на ресторант и да им извика таксита да ги приберат в бежански лагер? Те дали ще са съгласни?

И защо минават нелегално през границата, а не почукат на портата? Има КПП, има ред за приемане на бежанци. И България се слави като страната в ЕС, която единствена за миналата година е одобрила 95% от подадените заявления от бежанци (а Германия е одобрила 45% за миналата година).

Т. нар. бежанци от Афганистан, от някои райони на Близкия Изток, са хора от друг свят, със съвършенно различни ценности и съзнание. За тях куршумите са ежедневие, човешкият живот не е особена ценност. За тях България е територия, не е страна, оттук се минава, с пари на каналджии, ако трябва и с оръжие, на път за Германия. На всяка цена. Ще се бият, ще се крият, ще си рискуват живота.

Батальон от 50 млади мъже, минаващи границата, не са бежанци. За тях не е ценност нация, държава, някаква справедлива борба – за свобода или друго. Те отиват към Германия, защото Меркел ги е поканила. Нищо че не са сирийци. Това са хора без идеали и национална кауза. Идеалът им е да се настанят в цивилизования свят, където се живее добре. Окей. Но са чужди и дори враждебни на неговите правила и закони.

Никой не може да предвиди занапред какви подобни кризисни ситуации ще възникнат. Но нищо добро не предстои. В такива ситуации неизбежно ще се намеси и армията. Трябва да очакваме по-тежки сблъсъци.

За лош късмет в такъв момент България има бутафорен военен минстър, изтикан на поста от политическата коннюнктура. Преди време министър Ненчев измънка нещо, че не трябвало армията да се намесва в охрана на границата, това щяло да създаде напрежение с Турция. После обяви, че армията ще подкрепя граничната полиция с 1000 души.

В подобна криза е нужен човек, който е способен да взима бързо решения и да носи отговорност, а не бутафорна примадона, продукт на коалиционни пазарлъци и разпределения.

Освен адекватен военен министър България ще трябва да готви и палатки за зимуване на прииждащите мигранти. Скоро ще имаме лагери като в Турция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.