Най-големите изби в света – над 300 км подземни тунели

Една от галериите на изба „Крикова“. Тъй като подземните галерии са десетки километри дълги (общата дължина в „Крикова“ е 120 км.), работниците се движат с автомобили, мотопеди и велосипеди. Снимка: сайт на избата

Чудото, наречено изба „Милещи Мичи”, е вписано в книгата на рекордите на Гинес. Подземни коридори с дължина 200 километра са прокопани в пластове варовити скали на дълбочина между 35 и 80 метра.
И това не е единствената подобна изба в Молдова.

Строежът е започнат пред 1969 г. от молдовската държавна винена компания „Милещи Мичи”, която е все още държавна. Използвани са стари галерии за добив на варовик, но са разширени, направени като улици.

Червено вино Каберне Совиньон 1986 г., произведено и отлежаващо в избата „Милещи Мичи“. Снимка: сайт на кампанията

Милещи Мичи се казва и селото, под което е построена грамадната изба към винпрома. Тунелите са пръснати на площ около 55 кв. км и стигат под земята до крайните квартали на град Кишинев, който е на 10-12 км от селото.
Някои от тунелите си имат имена като улици и булеварди, някои са кръстени например на сортове  – алиготе, фетяска, мускат, каберне. Придвижването става с коли, работниците използват и велосипеди, за туристите предлагат турове пеш, по подбрани улици. Голяма част от подземията са заети за технологични нужди, тук се прави и винопроизводство.

В подземията температурата е постоянна, между 12 и 14 градуса, влажността 85-95%, идеални условия за отлежаване на вино.

Избата съхранява приблизително 2 млн. бутилки вино, най-старите реколти са от началото – 1969 г. Част от подземията са заети и с бъчви с различни размери, главно от руски и украински дъб.
Молдова е била един от основните производители на вина на съветския пазар в миналото. След разпада на СССР трудно успява с износ на Запад , основно с партиди от отлежали тук колекции от стари реколти.

Подземна галерия в избата "Милещи Мичи". Снимка: официален сайт на избата

Подземна галерия в избата "Милещи Мичи". Снимка: официален сайт на избатаПодземна галерия в избата "Милещи Мичи". Снимка: официален сайт на избатаАнгела Меркел на посещение в избата "Крикова". Снимка: официален сайт на избатаДжон Кери на посещение в избата "Крикова". Снимка: официален сайт на избатаИзба "Пуркари", иззидана от камък преди повече от век. Снимка: официален сайт на избатаПодземна галерия в избата "Милещи Мичи". Снимка: официален сайт на избатаВина тип шампанско отлежават в избата "Бранещи". Снимка: официален сайт на избатаВина тип шампанско отлежават в избата "Бранещи". Снимка: официален сайт на избатаСтари вина в изба "Пуркари". Снимка: официален сайт на избатаКарта с галериите на изба "Милещи Мичи". Снимка: официален сайт на избата

И от продукцията на нови компании на чужди инвеститори, които са си построили винарни и са си осигурили пазар за тях в чужбина.
Но Молдова си запазва руския пазар и бившите съветски републики. След като Русия наложи ембарго на грузински стоки, мита на български, молдовските вина намериха по-широк пазар.

Бяло вино Совиньон блан 1992 г., произведено и отлежаващо в избата „Милещи Мичи“. Снимка: сайт на кампанията

Откакто е вписана в книгата на Гинес избата събира все повече туристи всяка година.

Втората по големина изба в света „Крикова”

е също молдовска и също е на 10-ина километра от град Кишинев. Нейните подземни коридори са „само” 120 километра, но я наричат подземен град. Тук също имат имена на улици, кръстени на винени сортове. Основана е през 1952 г. За да стане избата, са използвани коридори от галериите за добив на варовик, започнати още от 15 век и дълбани векове наред. Камъкът е използван при строителството на град Кишинев.

Избата е втора по големина, но изглежда по-старинно и по-представително, затова всички държавни глави и важни гости, посетили Молдова, ги водят тук. Освен винопроизводство в подземията към винарната има и ресторант с няколко зали. Местните се хвалят, че в една от тях 50-ия си рожден ден е празнувал Владимир Путин.

Джон Кери на посещение в избата „Крикова“. Снимка: официален сайт на избата

Всякакви богаташи се стичат тук и много от тях дават на съхранение свои колекции вино. Наемът е 1 евро на бутилка годишно. Някои оставят по 2-3 хил. бутилки лични колекции, и плащат по 2-3 хил. евро годишно. Място за желаещите – много.

Тук е прибрана след Втората световна война огромна винена колекция на Херман Гьоринг, от нея има съхранени още бутилки.

Вина тип шампанско отлежават в избата „Бранещи“. Снимка: официален сайт на избата

Тук своя колекция поддържа президентът на Русия Путин, премиерът Дмитрий Медведев, руският патриарх Кирил. Президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов е от малкото, за които се знае, че има тук колекция. Освен него вината си съхраняват множество знайни и незнайни богаташи.

В Молдова има още няколко гигантски подземни изби, например винарна „Пуркари”, построена в края на 19 век като каменно имение. В нейните подземия сега се съхраняват вина с реколти назад до 1951 г. Подземията са заети също и от бъчви.

Изба „Бранещи” пък е на 60 метра дълбочина в каменни хълмове, общо подземия с площ към 58 км.
Само по-северното разположение на Молдова и липсата на опит в модерното винарство не е превърнал още страната в голям световен износител на качествени вина. Тя и сега е в десетката на най-големите износители в света, но на евтини масови вина, предимно за страните от бившия СССР и Източна Европа.

Карта с галериите на изба „Милещи Мичи“. Снимка: официален сайт на избата

Инвеститорите бързо ще се ориентират и ще развият производството на бели и шампанизирани вина там (които са по-подходящи за северни райони), използвайки и наличните огромни изби в страната, които са световна туристическа атракция.
В момента в Молдова добива все по-голяма популярност унионисткото движение, което иска страната да се обедини с Румъния.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.