Кой се бори за кмет на София и за кого да гласувам? Провинцията променя столицата

Столичани ще избират политически, а не рационално

Шарж от Фейсбук пародира плакат на Фандъкова в стила на рекламите на д-р Енчев.

В страна като България, в която на избори гласуват половината от избирателите, очевидно има разочарование от политиците и липса на избор.
Така ли е и на местните избори? Има ли избор? Има ли смисъл да се гласува? И за кого?

На много места изборите в неделя изглеждат предрешени. Така изглежда и в София.
Градът се промени значително – близо 4/5 от неговите граждани всъщност са от провинцията.
Подобно е било и при комунизма, към 1989 г. в града само 1/3 от софиянци са били родени тук. Сега процентът на избирателите, които са родени и израсли в София, е още по-малък – просто тенденциите в икономиката закриха поминъка в малките населени места и те (освен емиграция) се местят към София, където се намира повече работа.

В съотвествие с тази тенденция се променя и градският пейзаж. Това се отнася за архитектура, транспорт, правила за живот в градската среда, отношения и обноски дори. Като те блъскат по улицата и в трамвая и даже не се извиняват, това може да е екзистенциален въпрос за теб – не ти се живее в такъв град. Някои трудно понасят дори миризмата на некъпани хора, с които е пълен градският транспорт. Най-трудни са съседските отношения, където в един блок съжителстват новодошли и кореняци софиянци, усвоили от рождение граждански обичаи в бита и правила на съжителство.

Сега за кмет и община гласуват и голям процент хора с представи от малък град и с политически пристрастия, които съответстват на малкия град. И нивото на корупция във всички решения е високо.
Това е белята, че на изборите в град като София ще се гласува политически, а не рационално, с идеята кой може да бъде по-добър кмет и да направи нещо за града. При нормален рационален избор, един привърженик на ГЕРБ, или на БСП, или на реформаторите, може да избере за кмет и общински съветници хора от други местни партии или коалиции. Стига да може да прецени кой ще е по-полезен за града.
В предстоящия избор в неделя по-важно е за общински съветници, но все пак, ето преглед на по-значимите кандидати за кметове, от по-значимите партии, които влизат и в управляващата коалиция в момента (изредени са с номерата, с които са регистрирани от РИК):

7. Георги Стоянов Кадиев, 49-годишен, роден е в Бургас, идва в София като студент. Има шансове да се бори за втори тур срещу Фандъкова, ако надделее над кандидата на БСП проф. Михаил Мирчев.

Плакат на Георги Кадиев като кандидат за кмет на София. Снимка: от екрана

Издигнат от коалиция „Сердика” (АБВ, Български социалдемократи) – съставена набързо, обединила се около отцепилия се от БСП Георги Кадиев, наричан „червеното юпи”. Бил е депутат и общински съветник от БСП в София. Често е отправял аргументирани критики за управлението на града. Компетентен за кмет, може би най-компетентен сред кандидатите, с опит и образование от Москва и Щатите. Работил е за „Мултигруп” със стипендия от групировката е учил в САЩ (виж повече тук). Има собствен едър бизнес, който е фамилен – фирма, която се занимава с енергиен бизнес и търговия с ток е на името на жена му.
Кадиев оставя противоречиви политически чувства, доколкото самоволно се кандидатира за кмет на София, без да се съобразява с партията си, в резултат на което се раздели с нея. Около него се залепиха други „бежанци” от БСП – партията АБВ на отцепилите се Първанов и Румен Петков. Това подсказва, че в кандидатурата на Кадиев водещо е политическото, а не градското управление.

10. Иван Велков Велков, 45-годишен, кандидат на партия Зелените. Няма шансове, участието му е по-скоро символично. Впрочем Зелените са една от партиите, която има най-модерни идеи за развитие на града, с много изисквания за опазване на природата, парковете, велоалеи, еко проекти. Ако кандидат-кметът им няма шанс, листата им с общински съветници има и не трябва да се пренебрегва. Велков е завършил бизнес и икономика в Пекин, и училище за политически науки към Съвета на Европа. Преподава на хонорар в УНСС.

14. Явор Божилов Нотев, 58-годишен, роден в София, адвокат по професия. Кандидат на партия „Атака”. Един от най-компетентните и разумни хора в тази партия. Бил е депутат три пъти, също и зам.-председател на парламента в миналото Народно събрание. Нотев е бил следовател по тежки аварии и катастрофи в продължение на 5 години, след което през 1988 г. става адвокат. Известен е като един от най-способните юристи, голям експерт по дела с катастрофи, аварии, застрахователни проблеми, също и наказателно право.
Няма шанс за кмет, по-скоро в листата за общински съветници.

15. Йорданка Асенова Фандъкова, 53-годишна, родена в Самоков. Втори мандат кмет на София от партия ГЕРБ. Сега се кандидатира за трети път, има шансове да спечели още на първия тур, няколко партии я обявиха за „успешен кмет”, въпреки бутафорната й роля в общината и сериозните проблемите на София.

Йорданка Фандъкова, кме на София мандат и половина, кандидат за трети мандат. Снимка: Столична община

Фандъкова е била учителка и директор на училище в София, преди да влезе в общината. Беше зам.-кмет по образованието 2 години, после през 2009 г. се кандидатира и спечели изборите, когато кметът Борисов стана премиер. През 2011 г. печели пак изборите за кмет и изкара пълен мандат. Борисов и тя дойдоха на мястото на продължително градско управление на кражби и корупция и не последва промяна.
Като кмет Фандъкова е по-скоро кукла на конци, оградена с няколко зам.-кметове, общински комисии, изцяло доминирани от ГЕРБ, които движат градското стопанство. Където има някакво строителство в София, ремонти, то е част от стройна система за разпределение на поръчки. Основната причина е не задоволяване на нуждите на града, а необходимостта някой да изпълни поръчки.
Проблемите на града остават незабелязани от обществото, не на последно място и поради контролираните обслужващи медии. Скандални, драстични решения за строителство остават незабелязани. На пръв поглед полезни придобивки за софиянци са разхищение на средства на данъкоплатците, за да може някой да изпълни по-удобно общинска поръчка. Например гигантският надлез на кръстовищено на Семинарията, който струва 13,5 млн. лева, не реши почти нищо от задръстването там, пак се образуват огромни опашки. За същите пари, дори по-малко, можеше да има решение. Има безумни транспортни решения и разпореждане с градска собственост. Например кв. „Дружба” е откъснат и няма никакъв проход към спирката на метрото на бул. „Цариградско шосе” до Метро, поради което жителите на квартала обикалят по един километър.
Най-големият проблем на града е безпринципното и несъобразено строителство в стари жилищни комплекси. Политиката от години е да се сгъстяват като се строят нови жилищни блокове в празните пространства, в интерес на частни инвеститори, без да има достатъчно места за паркиране, пространство за тротоари, намаляват се зелени площи, въпреки нормативи и мораториуми. Корупцията е повсеместна, видно дори по пейзажа в кварталите.
Когато през 2005 г. Борисов стана кмет, обяви, че за една година ще реши проблема с боклука. Сега, 10 години по-късно, той откри предизборно, заедно с Фандъкова, завода за преработка за боклук, чието финансиране беше отпуснато от еврофондовете още когато страната стана член на ЕС през 2007 г. Строителството на метрото в София върви заради европейското финансиране и то също има проблеми, но поради провинциализма на софиянци, те остават незабелязани, повечето хора са доволни.
Фандъкова е само приветливото лице, зад което се крият мръсните тайни на общината.

27. Вили Младенов Лилков, 56-годишен, роден във Видин. Един от учредителите на ДСБ, бил е общински съветник от СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет. Сега е депутат от Реформаторския блок. Обигран общинар, участвал във всички схеми и коалиции в управлението на общината в последните над 10 години. Няма шанс като кандидат-кмет от Реформаторски блок-София. Листата с общински съветници на РБ обаче има шансове.

39. Михаил Стоянов Мирчев, 61-годишен, роден в София. Професор по социология, преподавател в УНСС, кандидат за кмет, издигнат от МК „БСП лява България“. Син на социолога проф. Стоян Михайлов, който е и бивш секретар на ЦК на БКП. Михайлов баща беше изгонен едва ли не като дисидент от ръководството на БКП в края на комунизма. Синът наследява професията на баща си, представител е на лявото крило в БСП. Кандидатурата му е по-скоро политическа, издигнат като лице на лявото, а не заради опит и качества, които реално дават шанс да се бори за поста. Вероятно ще вземе повече гласове от отцепилия се от БСП кандидат за кмет Георги Кадиев, но не е сигурно.

Тези са кандидатите с шансове да вземат повече гласове. Освен тях заслужава да се споменат още няколко:

35. Виктор Лилов, партия ДЕОС, 49-годишен. Арабист, музикален мениджър, издател, продуцент. Беше в гражданския съвет на Реформаторския блок, но го напусна. Кандидат кмет, който открито обяви хомосексуалната си ориентация. Може да се каже истински европейски кандидат, доколкото успешни кметове на Париж и Берлин са били хомосексуалисти. Лилов и като професия и бизнес има повече опит от от Фандъкова.

22. Христо Димов  Димов, кандидат на Движение за радикална промяна „Българска пролет” (партията на Велизар Енчев). Той е доцент във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специалист по атомна физика.

41. Минчо Христов Куминев, наивен популист, бивш депутат от „Атака”, издигнат от „Справедлива София“ – борци срещу Топлофикация и др. градски душмани.

9. Мария Олева Календерска, ПП България без цензура – партията на Бареков, и негова другарка в живота.

12. Ангел Чавдаров Джамбазки – ваклото младо агне на ВМРО, който стана евродепутат в коалиция с Бареков.

(Утре следва – листите с общински съветници за София)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.