Защо общинският съвет е по-важен от кмет. За кого да гласувам в София?

Столичният общински съвет заседава. Снимка: Столична община

На местните избори в София (и навсякъде из страната) човек може да гласува за кмет от една партия и за общински съветници от друга. Освен преференциите в листите, това е друга възможност за по-широк и по-свободен избор.
Ако някой си харесва например Фандъкова, но има резерви към общинарите от ГЕРБ, може да пусне листа със съветници от друга партия.

Това е валидно за всички градове из страната. Навсякъде местните си знаят кой кой е.
Ако жителите на София или на някой град искат да променят модела на управление, статуквото, да пресекат корупцията, могат да разбъркат картите, като гласуват за нови и неизвестни досега общински съветници.
Най-напред – с какво е важен общинският съвет? Партия или коалиция, която има мнозинство в съвета – това е по-важно от кмет. Кметът може да бъде отстранен от прокурор, съдът може да отмени негова заповед. Общинският съвет може да върже ръцете на кмета. Но гласувано от съветниците решение никой не може да го отмени, освен ако е противозаконно.

По закон общинският съвет в София (и другаде) определя следните най-важни неща:

– Определя бюджета, събран от данъкоплатците – за пътни ремонти, строителство, реконструкции, транспорт, общински болници и т. н. и контролира изпълнението му, приема отчета за бюджета, може да го изменя преди да е приключила годината.

– Определя местните такси (за паркиране, за смет и др.) и цени на градски транспорт, административно обслужване и др.

– Разпорежда се с общинско имущество – сгради, паркове, съоръжения и др. Тоест може да ги продава, дава под наем, преотстъпва, вкарва като апортни вноски в разни частно-общински фирми.

– Управлява общински фирми и назначава ръководствата им, назначава представители във фирми с общинско участие.

– Определя правомощията на кмета на Столична община, на кметовете на районите и кметствата, определя и заплатите им. Избира кметове на по-малки райони. (Па партиен признак се разпределят назначения на общински служители и възлови постове като главен архитект на община, на район, технически служби, от които после зависят много разрешения за строителство, съгласуване на проекти и др.).

– Приема общи и подробни градоустройствени планове за цялата община или за определен район, и изменения по тях. (Тоест, може да решат да ти застроят всички зелени площи в квартала с промяна в плана – това не е по силата на кмета, а само на общинските съветници).

– Приема решения за банкови кредити, безлихвени заеми и емитиране на облигации. (Например, през 2003 г., преди България да влезе в ЕС и да ползва еврофондове за строителство на метрото, взе заем от Япония за да го строи и включи в него японски фирми, благодарение на което метрото стигна до Младост 1. В бъдеще общината може да си позволи подобни заеми за големи инфраструктурни проекти).

– Чрез наредби и др. съветът въвежда изисквания за дейността на граждани и фирми на територията на общината, въвежда забрани и условия съобразно екологични, исторически, социални и др. особености, съобразно инженерната и социалната инфраструктура. Например глобите за всяко едно нещо – замърсяване, пушене, шум и т. н. могат да се определят от съвета.

– Именува и преименува улици, площади, паркове и др.

Общинския съвет си избира комисии във всяка една област – транспорт, строителство, образование, здравеопазване и т. н., съставени от избраните съветници от различни партии.
И от тази гледна точка, общински съветници от коя партия са най-подходящи за София?

Досега практиката е показала, че съветници от различни партии

се обединяват на корупционен принцип

Например съветници от различни партии с гласуване подариха големи парчета от парка (Борисовата градина) – Летния театър и най-хубавата къпалня на територията на София – „Мария Луиза” – бяха дадени на мафиот номер едно от недалечното минало Георги Илиев. Общинският съвет вкара територията на къпалнята (заедно с астрономическата обсерватория), и територията на Летния театър като апортна вноска във фирма 50% на Георги Илиев. След убийството му вдовицата продаде фирмата на Румен Гайтански – Вълка. И досега, вече 15 години къпалнята седи затворена, също и Летният театър. Софиянци не се възмущават, контролираните медии не се вълнуват. А собственикът се опитва да пробута проекти за високо строителство на тяхната територия в парка. И общинския съвет, макар и съсобственик, не се тревожи от тези затворени общински съоръжения.
Могат да се дадат и други примери на бездействия или действия, които издават корупция. Затова, ако софиянци искат да разбъркат картите, трябва да избягват листите на партиите ГЕРБ, БСП и Реформаторски блок (хората от ДСБ и СДС традиционно присъстват в досегашния общински съвет и участват във всички схеми – в момента имат общо 7 съветници). Във всеки град е различно и няма много общо с партийните централи.

Представителката на българската партия Зелените (третата отляво надясно) с шефовете на Европейската Зелена партия. Снимка: Зелените

(Виж тук състава на сегашния общински съвет на София).

Промяна и разбиване на схемите, в които е впрегната общината в София от досегашните, може да дойде само ако в общинския съвет влязат нови и неизкушени от местната власт хора.

Сред тях обещаващи противници на статуквото са следните листи:

10. Зелените
Може някои от кандидатите им да са без опит, но са с истински чисти идеи за града, за екологични проекти, за запазване на зелените площи, за велоалеи и т. н. Всеки може да погледне тук листата им с кандидати за общински съветници в Соафия и кандидати за кметове на райони от столична община, и да прецени. Сред тях има и известни имена (виж тук).

20. ПП Глас народен
Това е партията на Светльо Витков от „Хиподил”, който имо вече твърд електорат сред по-младите избиратели. За местните избори партията е успяла да състави листи за 45 общини. В София се явява само с кандидати за общински съветници и кметове на райони. Виж ги тук, също и тук в общия списък под номер 20.

Предизборно пано на партия „Глас народен“ с част от кандидатите за общински съветници и кметове на райони. Снимка: „Глас народен“

22. Движение за радикална промяна „Българска пролет”
Това е партията на Велизар Енчев. Тя е издигнала в София и кандидат за кмет – доцент от физическия факултет на университета, експерт по ядрена физика. Той няма шанс, но листата със съветници е възможно да постигне успех. Енчев има твърди симпатизанти, доколкото се очертава като единственият опозиционен депутат в парламента в момента. Симпатизантите му са от по-възрастните, той самият е поел ангажимент да представлява пенсионерски организации в парламента. Първоначално партията на Велизар Енчев беше лансирана като „Българската СИРИЗА”, но тя избягва това сравнение. Фокусът й е да бъде остро критична към властта, върху борба с корупцията, разрушаване на статуквото на сегашния модел на управление с договорки между партии.

2. Движение 21
Движениеето е основано от отцепилата се от БСП бивша тяхна депутатка Татяна Дончева, юристка и публична личност. В сравнение с други отцепниците от БСП като АБВ, тя е „по-добрата батерия”. Тук може да се види какви хора са в листите на движението й. Сред тях има известни имена, като доц. Стоян Александров, бивш финансов министър.

14. ПП „Атака”
И досега тази партия, която си има твърди симпатизанти, имаше двама съветници в столичната община. Може да постигне успех с листата си и на тези избори. Освен за адвоката Явор Нотев, признат юрист, който води листата и е кандидат за кмет, е трудно да се каже за останалите кандидати какви са.

35. ПП ДЕОС – нова политическа формация, издигнала Виктор Лилов за кандидат-кмет, обединява разочаровани от Реформаторския блок и активисти от протестите през 2013 г. Има компетентни млади хора в листите.

Бележки за други партии в листите:

25. НДСВ. В момента имат двама съветници в общината, но на тези избори не е ясно дали ще си запазят представителството.

26. ПП Партия на зелените. Издънка от основаната в началото на 90-те Зелена партия. Да не се бърка със „Зелените” (под номер 10, които са по-нова формация) и със Зелена партия в България (на Каракачанов). Всеки от тях е регистрирал кандидатски листи в различни общини. Общо 4 са зелените партии у нас, което може да предизвика объркване.

41. „Справедлива София“ – коалиция на сдружения, воюващи с Топлофикация, ЕРП, Софийска вода и др. подобни, но в листата има и крайни популисти, хора като Минчо Христов и Стела Банкова, бивши депутати отцепници от „Атака”.

3. Политическа партия Движение Напред България (Това е партия, основана от Иван Славков, името й повтаря името на партията на Берлускони в Италия. Сега ентусиасти се опитват да продължат идеята на Иван Славков.

29. Българска радикална левица (БЛ, БРП/к/, БРСП) – коалиция на леви и комунистически формации, конкурира БСП в борба за левия електорат.

Виж тук пълния списък с 32 партии, регистрирани за изборите в София (по номерация са до номер 41, но някои от първоначално регистрираните са заличени). С натискане на името на всяка партия, излиза списъкът с кандидатите й за съветници.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.