ПИК и „Блиц” се опитват да прикриват престъпления. Кои са вувузелите на олигархията?

Гръмко заглавие в ПИК съобщава за атака от страна на могъщия e-vestnik срещу онеправданата „Инвест банк“ на Петя Славова. Същото само час по-късно се появява преписано в сайта „Блиц“.

Гръмките сайтове „Само в „Блиц” и „Първо в ПИК”, чиито заглавия започват още с „Бомба”, „Сензация” и др. подобни зашеметителни марки, с които се опитват да привлекат вниманието, миналата седмица се опитаха да помогнат за прикриване на несъмнени престъпления. Става дума за кражби и измами в голям размер, свързани с „Инвест банк” на Петя Славова, които в момента се разследват, а за някои се водят и съдебни дела.

Най-напред сайтът ПИК съобщи гръмко „Първо в ПИК: Лъсна компроматна атака срещу „Инвестбанк. Документи разкриват манипулация!” Всъщност лъсна навиреният обслужващ задник на ПИК.
Защото никакви документи нищо не разкриват. Елементарен шум, крясък в заглавие, с което се опитват да привлекат вниманието. Малко по-късно новината беше преписана едно към едно и в сайта „Блиц”, с уточнението „съобщи ПИК”. Алваджията за бозаджията.

Става дума за измамата в съда, при която адвокат се яви нечакан пред съдебния състав в Софийски апелативен съд и измести истинския адвокат в съдебното заседание, представяйки документи, че уж представлява фирмата, която е осъдила „Инвест банк” за 9 млн. лева. Въпреки протестите на истинския адвокат, съдията прие документите и веднага след това адвокатът фантом внесе документ, с който уж фирмата се отказва от тези 9 млн. лева, присъдени й от Софийски градски съд (виж тук). Това беше огромна услуга към”Инвест банк” от страна на съда и на адвокат, срещу когото има преписки за измама. За скандала се вдигна шум в няколко медии.

Единствен ПИК се опита да адвокатства на тази далавера,

обвинявайки e-vestnik.bg и в. „Галерия”, който също публикува разследването, в кампания срещу „Инвест банк”. И, види се, ефектът е бил слаб, затова ПИК публикува отново бомбастични заглавия (дали за да се хареса на банката?).

Сайтът ПИК се позовава на графологична експертиза по преписката за този случай. Според нея на някои документи, внесени в съда от адвоката фантом, са истински подписите на собственичката на фирмата – Евгения Манджукова. Тя е наследила тази фирма от сина си Борислав Манджуков, убит през март 2014 г. Всъщност от сметката на тази фирма в „Инвест банк” и от сметките на още две фирми, са откраднати над 5 млн. долара през 2010 година, за което Софийски градски съд е осъдил „Инвест банк” да върне парите с обезщетения на фирмата на Манджукова. (За кражбите се води отделно дело срещу бившия главен счетоводител на банката, с чиито подпис са източвани парите. На пресконференция през 2012 г. въпросният счетоводител заяви, че това е ставало по искане на Петя Славова).

Манджукова никога не е виждала и не познава този адвокат, но експертиза твърди, че някои от подписите под документите са истински. Нещо забележително става в прокуратурата – графологични експертизи са правени по ксерокопия, а не по оригинали (!), които са били в съда по делото. И графологичната експертиза не е единствено и безусловно доказателство за оневиняването на една измама. Има свидетели, очни ставки, има и фалшиви подписи под някои документи. Например ПИК пише, че бил истински и подписът и на дъщерята на Манджукова, която е в борда на директорите на фирмата, издала пълномощно за отказ от 9-те милиона. Но не е истински, дори цитираната от тях експертиза го признава.

В кратък коментар по случая Манджукова каза възмутена – „Аз гледам две деца сирачета (децата на сина й), откъде накъде ще подарявам спечелени в съда пари на Петя Славова?”. Но според сайта ПИК тази жена е направила 9-милионния подарък, а после лъже.

Поздравително писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до Недялко Недялков за втората годишнина на сайта ПИК, спечелил си прозвището „Пеевски Иска да Каже“.

Види се от прокуратурата се носи не по-малка смрад, отколкото от сайта ПИК. Не случайно на шумен юбилей на 2-годишнината на този сайт, главният прокурор Цацаров изпрати поздравителен адрес на собственика на ПИК Недялко Недялков с думите:
„За краткия период на своето съществуване ръководената от Вас електронна медияуспя да заеме своето собствено място сред българските информационни портали. Убеден съм, че нарастващата Ви популярност се дължи на труда, професионализма и ентусиазма на целия екип.”

Както гласи една поговорка – „Краставите магарета се надушват”. И си помагат.

Добре че делата в България не се определят от прокуратурата и сайта ПИК. Върховният съд прецени, че с това съдебно заседание нещо не е наред и върна делото за ново разглеждане. А измамата няма да стане по-малко измама, ако се опитва да я замаже сайтът ПИК. Какво се опитва да направи той? Да помогне да се прикрие престъпление? И обвинява в лъжи и манипулации хората, които разкриват измами.

Другият случай с измама, свързана с „Инвест банк”, който беше описан в e-vestnik.bg и в. „Галерия”, е за неграмотния циганин, който се регистрира с фалшиви документи в Агенция по вписванията като управител на фирма, осъдила „Инвест банк” за 1,2 млн. лева. И вместо банката да изплати сумата на съдия изпълнителя, който  е направил запор на сумата, банката я изплаща на циганина на каса в брой извън работно време, в същия ден, в който Агенцията го вписва в търговския регистър с фалшивите документи (виж тук).
Несъмнена измама, която е направена с фалшификати, с плащане в брой, с подписи и т. н. И този скандал беше преразказан от много медии. Пусна го и сайтът „Блиц”, копиран едно към едно от от e-vestnik.bg, но само след час материалът беше изтрит от сайта. Види се, обслужващите медии са на повикване.
И когато e-vestnik.bg и в. „Галерия” пишат за такива явни, скандални измами, сайтът ПИК нарича това „кампания срещу „Инвест банк” и „компроматна атака”. Сега пак ще търсят графологични експертизи, за да пишат гръмки заглавия „Лъсна компроматната атака…“

И сайтът „Блиц”, който имаше малко по-добър авторитет, вече е в положение на сянка на ПИК, откакто си смени собствеността и неофициално го управлява Недялко Недялков.

(Следва – Сайтът ПИК се саморекламира като „Информационна агенция №1”, но не е агенция и дори не е в десетката)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.