Сайтът ПИК се хвали, че е „Информационна агенция №1”, но нито е агенция, нито е в десетката

(Виж още – ПИК и „Блиц” се опитват да прикриват престъпления. Кои са вувузелите на олигархията?)

Характерно за ПИК заглавие, с което хвали Борисов така, както вестниците на комунизма хвалеха Тодор Живков.

Сайтът ПИК си плаща рекламни пана по булевардите из центъра на София с надпис „ПИК – Информационна агенция №1”.
Целта е да може да се набива в очите на чиновниците от министерства и ведомства, че този жълт сайт действително представлява нещо важно.
Всъщност сайтът не е агенция, а малка редакция от 10-ина души, които правят основно не собствени новини, а преразказват в интернет информациите от телевизията, радиото и др. медии, и ги доукрасяват с бомбастични заглавия.
Агенция означава например БТА или „Агенция Фокус”, които имат на заплата десетки репортери и редактори, и покриват различни сфери на обществена дейност, ведомства, министерства, произвеждат новини.

ПИК и „Блиц” нито са агенци, нито сериозни новинарски сайтове. Които най-безсрамно преписват от други сайтове и вестници. Включително са преписвали от сайта e-vestnik, когото нападат с обвинения, че прави кампания и „компроматна война” срещу „Инвест банк”.

Например най-безсрамно са преписали статията в e-vestnik за смъртта на Цветан Начев, бившият шеф на „Инвест банк”. Но са спестили удобно две изречения, в които се казва, че той е спечелил на всички инстанции поредица дела срещу „Инвест банк”.

Недялков (вдясно) със сайта си ПИК стана организатор на тенис турнир, който спечели премиерът Борисов (вляво). В средата е главната редакторка на „Стандарт“, наричана SLafka Бозукова. Снимка: от екрана, от репортаж на телевизията на Пеевски „Канал 3“

Промяната в акционерите на банката през 1998 и 2002 година, когато тя се преименува първо в „Нефтиневест банк” и после в „Инвест банк”, и става собственост първо на Митко Събев и Петя Славова, а после – на Петя Славова, са отменени с решения на Върховния съд без право на обжалване. Но БНБ отказва да изпълни решенията на съда, а Агенцията по вписванията отказва да ги впише. И, вижда се, това беззаконие си намира медийна закрила. От сайтове, които имат претенциите да са агенции и да правят журналистика, да говорят за морал и олигархия. А всъщност са вувузелите на олигархията.

Сайтът ПИК много бързо си спечели прякора „Пеевски Иска да Каже”. Дали затова за двугодишния си юбилей беше  уважен със специален поздравителен адрес от главния прокурор Цацаров? Който писа до Недялко Недялков как неговата медия успяла „да заеме своето собствено място сред българските информационни портали… Поради „труда, професионализма и ентусиазма на целия екип.”

А сайтът ПИК е далеч освен от агенция, и от претенцията да е „Номер 1”. Според данните на глобалния брояч в интернет alexa.com, който отчита броя посещения във всички сайтове, ПИК в момента е на 15-о място от българските сайтове с новини, далеч от посещенията на новините в dir.bg, с много по-малки посещения от Vesti.bg, Offnews.bg, дори от Dnevnik.bg (виж тук). И това положение на ПИК е само временно, неотдавна беше слязъл до 38-о място сред новинарските сайтове, но периодично се подкрепя с платени реклами във Фейсбук (т. нар. спонсорирани връзки) и генериране на посещения. Вижда читателят във Фейсбук някаква новина, уж от някой си новинарски сайт, цъка върху нея, а се отваря новина в сайта ПИК. За това нещо се плаща на Марк Цукърбърг. Така се генерират посещения в сайтове, които нямат сили по друг начин да привлекат повече читатели, крещейки „Само в ПИК“, „Бомба в ПИК” и т. н. Но като добавиш и рекламни пана из София, много самохвалство, поздрави от главния прокурор и ексклузивни интервюта с Пеевски, някои лекомислени могат да ти повярват.

Сайтът ПИК поде шумна иницатива за прочистване на медиите от агентите на ДС. Не трябвало да се допускат да коментират агенти на ДС, редактори агенти и т. н.
Няколко дни по-късно (през август) в ПИК са пуснати две интервюта с агента на ДС Божидар Димитров, като във визитката му е спестен този факт. Описан е като „известен със самобитната си позиция по редица въпроси с национално значение”, заради което „често е обект на атаки”.

Сайтът ПИК употреби в една от публикацииите си израза „подсъдим по няколко дела” за пишещия тези редове Иван Бакалов – визирайки гражданското дело на Петя Славова и делото за клевета, което тя води срещу мен.

В тоя ред на определения ще кажа, че сайтът ПИК, собственикът му Недялков, са „подсъдими” по много повече дела. Дадени са под съд от хора, които привеждат в съда доказателства, че за тях са писани измислици и са набеждавани умишлено. Но няма сериозен новинарски сайт или журналист, който да седне да съобщава и осветлява проблемите им с правосъдието.

–-
Бел. авт. – Неотдавна журналист от „Капитал“ написа в профила си във Фейсбук как обслужващият правителството сайт ПИК ползва снимки от някой от екипа на премиера Борисов при негово посещение в чужбина. В отговор сайтът на Недялков изригна помия върху журналиста, използвайки като обвинение, че бил хомосексуалист.

Веднъж Недялков лисна кофа и по пишещия тези редове, после започна да залива „професионално“, като адвокатства на „Инвестбанк“.
Но няма да му мълча, за да не пръска кал.
Няма да мълча на нападки и някой да печели пари на гърба ми, оправдавайки престъпления, като поставя под съмнение моята почтеност. За някой това може да е бизнес, за нормалните хора е въпрос на достойнство.
(Виж още – ПИК и „Блиц” се опитват да прикриват престъпления. Кои са вувузелите на олигархията?)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.