Китай изпреварва САЩ по пътя към Луната

Съветският съюз изпревари Съединените щати като изстреля пръв сателит в космоса и изпрати човек в околоземна орбита. Сега Китай може да стъпи на Луната, преди САЩ да направят повторна визита.

Чарлз “Пийт” Конрад стои до американското знаме на Луната през 1969 година. НАСА съобщи, че ще строи база на Луната, но Китай отдавна работи за прилуняване на първия “тайконавт”. Снимка: Ройтерс

50 години след като Спутник стана първият изкуствен спътник, в света се води нова надпревара, чийто финал ще бъде на Луната. НАСА, бившият победител в битката за Луната, вече предрича собствената си загуба. „Смятам, че този път Китай ще стъпи на Луната преди нас“, каза ръководителят на НАСА Майкъл Грифин на унила лекция във Вашингтон преди две седмици. Срещата отбеляза една година по-рано 50-тата годишнина на космическата агенция. „Мисля, че на американците няма да им хареса, когато това се случи. Но на тях не им остава друго освен да не им харесва“.

Прямотата на Грифин стресна мнозина в космическата общност, но запознати потвърждават реалността. Китай изстреля с ракети два пилотирани космически кораба и няма търпение да се отправи към Луната.

Като краен срок, за да изпрати отново американци на Луната, НАСА си е поставила 2020 година. Китай обаче иска да ги изпревари. Той има спътник, готов за изстрелване, което вероятно ще стане преди края на годината. Лунният спътник ще бъде последван от модул за прилуняване, след което до 2017 г. ще бъде изпратен полет с роботи до Луната. Не е ясно обаче дали Китай ще успее да прилуни някой „тайконавт“ преди американските си колеги.

“Съединените щати са по-напреднали технически. Несъмнено ние ще можем да се върнем на Луната по-бързо от китайците, но ни липсва политическа воля и следователно ресурсите да го направим“, казва Джоан Джонсън-Фрийз, директор на управлението за националната сигурност към военноморския колеж.

Русия, някогашният първенец, изстрелял в космоса Спутник на 4 октомври 1957 г., както и първия космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г., вече не е съперникът от времето, когато беше под знамето на Съветския съюз. Въпреки че Русия е ключов партньор в международната космическа станция с ракетите „Союз“, които редовно транспортират екипажи и товари, в надпреварата за Луната вероятно тя ще се съюзи със САЩ.

Съветският съюз изстреля в космоса първия изкуствен сателит Спутник през 1957 година. Днес Китай е на път да изпревари американците в надпреварата за второ кацане на Луната. Снимка: Ройтерс

Само преди четири години Китай стана третата страна в света, която изстреля пилотиран кораб. Сега страната се опитва да построи собствена космическа станция, която да изведе в орбита около Земята, както и да изпрати полет до Луната в следващите 10-15 години.

За разлика от напрегнатите, разорителни дни в края на петдесетте и през шестдесетте години, последвалите ограничения в бюджета забавиха предишното космическо темпо на НАСА. Ако НАСА изобщо успее да стигне до Луната до 2020 г., ще са минали 16 години от 2004 г., когато Джордж Буш обяви тази цел.

Този период е два пъти по-дълъг от времето, което беше необходимо на президента Джон Ф. Кенеди, който издигна предизвикателството за пръв път през 1961 г., а Нийл Армстронг и Бъз Олдрин го осъществиха през юли 1969 г.
„Аполо беше проект от Студената война. Той беше проект за водене на война, подобен на всеки проект за танк или самолет. САЩ и Съветският съюз започнаха от равни позиции”, казва Джонсън-Фрийз. “Китайците обаче започнаха развитието си от средата, като взеха назаем дизайна на космическите си кораби от Русия”, отбелязва тя.

НАСА настоява, че вече не става дума за надпревара и че целите са много по-високи и далечни от флаговете и от отпечатъците от стъпки при мисията на Аполо. Обмислят се лунни бази с капсулирани мини-ванове за транспортиране на астронавти. „Съединените щати трябва да се освободят от усещането, че трябва да има надпревара“, смята Джон Марбъргър, съветник по научните въпроси в Белия дом.

Със или без надпревара, наградата ще бъде много по-голяма от всички лунни съкровища. „Както стана при първите китайски пилотирани космически полети, пак ще видим, че едни държави гледат с уважение други, които в даден момент са на върха на техническата пирамида и искат да работят с тях“, заявява Грифин. „Това е едно от нещата, което ни направи най-голямата икономическа сила в света. Затова мисля, че в идните години ще учим този урок отново“, добавя той.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.