Всички „За“ и „Против“ електронното гласуване

Най-разумно е да се допусне само за българи в чужбина, но може да се уреди да гласуват и по пощата

Снимка от секция с експериментално електронно гласуване на изборите 2009 г. в София. Снимка: Блог Трънки и блогинки

Дискусия в обществото за електронно гласуване не се състоя. Само караници във Фейсбук, блогове. Дори в тeлевизиите нямаше достатъчно спорове, с изключение на отделни, единични предавания като „Референдум” по БНТ.

Какви са аргументите за и против:

ЗА
Ще се повиши избирателната активност, защото ще имат възможност да гласуват много повече хора, особено българите в чужбина. Всеки ще гласува от компютъра си, таблета, мобилния телефон. Може да се използва личен смартфон или таблет вкъщи, може и компютър в секцията. Това става с лична карта с електронен идентификатор, за да се докаже самоличността. Или, ако няма такъв идентификатор, се гласува на компютър в секция, където служител проверява личната карта. Или с електронен подпис, подобни начини за регистрация по компютърен път.

ПРОТИВ
Има опасност за нарушаване на тайната на вота.
Първо – когато някой гласува електронно, се регистрира, знае се кой е, нужна е надеждна система за криптиране, за да не се разбира електронно кой за кого е гласувал.
Второ – може да се наруши тайната на вота чрез физическо присъствие – тоест човекът, който гласува на компютър или таблет вкъщи, или в някакъв клуб, някъде, може да бъде под натиск на приятели, семейство и др. да гласува за определен кандидат, партия. Да го карат да гласува за този или онзи, да го притискат с присъствието си.
Трето – има опасност хакери да манипулират данните от електронното гласуване. Повечето хора са невежи в областта на компютрите и лесно могат да се правят измами, както с много други неща в интернет. Могат да ти откраднат данните и самоличността и да гласуват вместо теб и др. Могат да разбият защитата на софтуера, който събира резултатите и да ги променят. И сега има сериозен процент банкови измами, кражби, грешни или фалшиви транзакции в най-защитените системи, каквито са банките.

Клавиатура, украсена за електронно гласуване. Колаж: Уебшотс

ЗА
Ще се увеличат гласовете на българи от чужбина и България, така ще намалеят относително гласовете за ДПС от Турция, които през последните години се движат около 50 000 – това някои си го мислят негласно, като вторичен ефект от електроното гласуване.

ПРОТИВ
Има опасност да стане точно обратното – в Турция ДПС организирано ще създаде клубове за електронно гласуване и ще изкара в тях да гласуват много повече хора, защото е по-лесно. Ще им бъде по-лесно да манипулират хората за кого да гласуват, защото няма да има проверки кой как гласува, дали не се нарушава тайната на вота. На изборите от 2001 г. до 2014 г. обикновено от цял свят българите даваха 20-30 хиляди гласа. А гласовете на българските турци от Турция бяха 40-50 хил. гласа, над 90% за ДПС. Само в 2014 г. на изборите за пръв път гласовете на българите от цял свят излязоха малко повече от тези от Турция.
Ето данни от парламентарни избори 2014 г.:
За ДПС от чужбина – 59 900 гласа
За всички останали партии от чужбина – 78 188

(виж тук резултатите за гласуване в чужбина от ЦИК).
ЗА
Ще се ограничат възможности за фалшификации на изборни бюлетини и измами в избирателни секции. Досега се уговаряха и подкупваха членове на избирателни секции, правеха се фалшификации по секции. А с ел. гласуване това отпада.
Ще се намали купеният вот, ще се избегне купуване на гласове, кебапчета, ухажване на цигани. Или поне ще се намали относителната тежест на купения вот, защото ще се увеличи избирателна активност и броят на гласували, а купените цигански гласове няма да се увеличат.

ПРОТИВ
Напротив, ще се увеличат възможностите за купуване на гласове. Досега гласове се купуваха за 30-50 лева, като връчват на този, който трябва да гласува попълнена бюлетина, подпечатана. Това е свързано с осигуряване на бюлетини или от печатница, или от съответната секция. С електронно гласуване този проблем отпада. Купувачите на гласове ще организират цигани да минават през един или няколко компютъра да гласуват пред очите им, и ще им плащат веднага, като гласуват.


ЗА

Изборите ще станат много по-евтини. Ще отпаднат избирателни секции, комисии, стаички, хора по организацията.

ПРОТИВ
Напротив, нищо няма да отпадне, защото досегашната практика в Естония, където е въведено електроннтото гласуване, показва, че електронно гласуват само 20-25% от избирателите. Може би много от тях се опасяват, че електронно могат да им манипулират вода и затова предпочитат в секция на хартия. Тоест пак трябва да има секции, бюлетини, избирателни комискии и т. н., разходите няма да намалеят, а дори ще се увеличат, за да се осигури и електронно гласуване, и на хартия в секции.

Анкета на сайта „Оф нюз“ за местните избори в София показва фантастични резултати. Някои се заблуждават, че като се въведе електронното гласуване, и резултатите на изборите ще станат такива.

ЗА
Ползи от електронното гласуване за други партии. От Реформаторския блок се надяват, че така ще се увеличат гласовете за тях. Презумпцията е, че е при всички гласувания в интернет за РБ или за Радан Кънев, те водят пред други партии, които имат по-голямо представителство в парламента. Например пред БСП. Тоест, като се направи гласуването електронно и резултатите от него ще бъдат подобни на други гласувания в интернет.

ПРОТИВ

Нищо такова няма да стане. Разбира се, че избирателите на Реформаторския блок са по-млади и по-образовани, работят с компютри. Но ако се въведе електронно гласуване те няма да станат повече. Хоризонт за увеличение на електронни гласове има за други партии, а гласовете на хартия си остават, не се изключват от резултатите.
Някои погрешно си представят електронното гласуване като лайковете във Фейсбук – цък, и готово, Радан Кънев води.

Според социологически проучвания около

70% от хората в България са ЗА

електронното гласуване.

Според закона, за да бъдат задължителни резултатите от референдума, на него трябва да гласуват толкова хора, колкото на последните избори. Това означава да гласуват над 3 млн. души. И над 50% от тях трябва да са ЗА.
Най-вероятно няма да гласуват толкова. Ако на референдума гласуват над 20% от избирателите и повечето от тях за ЗА, парламентът трябва да разгледа този въпрос, но резултатите от референдума не са задължителни. Ако в референдума гласуват по-малко от 20% от избирателите, той е без значение, невалиден.

Електронно гласуване не е въведено никъде в ЕС, освен Естония. Някъде е частично – Франция го допуска за гражданите си в чужбина.

Разумните аргументи са, че електронно гласуване трябва да се осигури за българите в чужбина. А за тях може да се осигури и гласуване по пощата, каквото има в много европейски страни, без при това да се рискува тайната на вота.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.