Как да пием като прочутите писатели

Любими питиета и коктейли на Хемингуей, Фокнър, Фицджералд, Чандлър

Хемингуей и неговият коктейл абсент с шампанско. Снимка: Кърк букс

Известни писатели са останали в паметта на обществото не само със своите книги, но и с коктейлите и питиетата, които предпочитат и които сами са рекламирали в свои произведения.
Безспорен шампион е Ърнест Хемингуей, в чиито книги могат да се намерят множество рецепти за коктейли.

Абсент/Смърт следобед – Ърнест Хемингуей

Има няколко любими питиета, често описва как се прави мохито. Но ето нещо, с което е направил впечатление – той е известен като пропагандатор на питето абсент (виж тук). Абсентът се прави с настойки и екстракти от пелин, анасон и резене, и др. билки, според марката. Има висок градус (55-80% алкохол), за да могат да се разтварят тези етерични масла в него. Някои видове абсент като се разредят с вода или друго и алкохолът им падне под 45%, побеляват като мастика. Други видове не побеляват, използвана е друга технологи, съдържат по-малко масла от анасон и резене, повече настойки от тези и др. билки. Дълго време в някои страни абсентът е бил забранен, но днес забраните са отменени навсякъде, смятало се е погрешно в миналото, че предизвиква халюцинации и кара хората да полудяват.
Който иска да пие като Хемингуей, трябва да си забърка измислената от него напитка „Смърт следобед” (която е и заглавие на негова документална книга за бикоборството в Испания). Той сам описва рецептата така: Сипи мярка (50 мл) абсент в чаша за шампанско. Наливай отгоре леденостудено шампанско, докато постигнеш постепенно точния млечен цвят и консистенция на течността. „Изпий бавно 3 до 5 такива”, казва Хемингуей.

Минт жулеп – Уйлям Фокнър

Това е коктейл на писателя Уйлям Фокнър, известен с думите: „Няма такова нещо като лошо уиски. Някои усикита просто са по-добри от останалите”.

Уйлям Фокнър и коктейл „Минт жулеп“ – уиски с вода и мента. Снимка: Кърк букс

Нещо подобно е казвал и Реймънд Чандлър (за него виж по-долу).
Фокнър се смята за един от шампионите по пиене сред писателите. За него уискито е било необходимост, за да пише. Сам казва, че е пишел нощем и е държал уиски до себе си, защото така много идеи се появявали в главата му, за които през деня не може да си спомни.
Но според някои свидетелства Фокнър е избягвал да пие, точно когато работи. Както и да е, Фокнър е обичал уискито в коктейл „Минт джулеп”. Това е бърбън или друг вид уиски, разредено с вода, чашата напълнена с натрошен лед и листа от мента. И досега в къщата музей на писателя в Оксфорд, Мисисипи, се пази метална купа, от която той е предпочитал да пие своя коктейл. Точната му рецепта за коктейла е: уиски, 1 лъжичка захар, лед и мента.

Джин Рики – Скот Фицджералд

Писателят, описал много партита и пиянства в своите книги, също е бил любител на чашата.

Джон Фицджералд и коктейл „Джин Рики“. Снимка: Кърк букс

Той и жена му Зелда са пиели непрекъснато в определени периоди от живота си. Декадентският стил на живот на Фицджералд е като продължение на неговите книги. Или неговите книги са продължение на декадентският му стил на живот. Както и да е, писателят казва: „Първо ти изпиваш едно питие, после питието изпива още едно, после питието изпива теб”. За него и Зелда питието е било „Джин Рики”. Той е смятал погрешно, че когато пиеш джин е по-трудно другите да усетят по твоя дъх, че си пил алкохол.
Рецептата е: 2 малки чашки (шотове) джин, смесени с 20-ина грама сок от лайм, сипани в пълна с лед голяма чаша за уиски, допълнена с клуб сода и парченце лайм.

Уиски или Гимлет – Реймънд Чандлър

Има спорове сред почитателите и близките на писателя Реймънд Чандлър кое е обичал повече – уиски или коктейла „Гимлет” (смес от две части джин и една част от популярния сок от лайм „Роузи”).

Реймънт Чандлър и коктейл „Гимлет“. Има спор дали е обичал повече уиски или този коктейл. Снимка: Кърк букс

Независимо от споровете със сигурност той е пиел и двете, при това често. Неговият стил на живо е близък до този на мрачния си скептичен герой, детектив Марлоу, който пие здраво.
Знае се историята, когато Чандлър не могъл да завърши сценария на „Синята Далия” и се отдал на пиянство, пиейки само бърбън цяла седмица, за да се вдъхнови и допише историята. Студиото „Парамаунт“ поело всички разноски и съзнателно алкохолизирало Чандлър. Продуцентите наели лекар, който го иинжектирал с витамини два пъти на ден, също и няколко секретарки, които били длъжни да записват като диктува и да му помагат в каквото поиска. И на осмия ден сценарият бил завършен. Чандлър се възстановли от този съзнателен дълбок запой след месец. Известна е неговата мисъл, цитирана често, излязла и от устата на неговия герой Марлоу: „Алкохолът е като любовта. Първата целувка е магическа, втората интимна, третата рутинна. След това сваляш дрехите на момичето.”

Справочник

Dej A Vu? Совиньон блан 2014 г.

Винарна „Домейн Бойар”

Намалено на 6 лв. в „Била“

Великолепен Совиньон блан, с много богат аромат и вкус, свеж, с леко тяло. Не е съвсем типичен за този сорт, има повече плодовост, сочност и сладост, отколкото киселини, но е сухо вино, леко, ефирно. В магазините се продава по около 9-10 лв. бутилката, но за късмет, в момента това вино може да се купи намалено в промоция в „Била” за 6 лв. А виното има сребърен медал от винарския конкурс в Париж 2015 г. Със или без медал, тази цена е много ниска за неговото качество.
В края на лятото потребителят може да извади такъв късмет с някои бели вина. А има хора, които си пият бяло вино целогодишно, не само през лятото.

Арт & ШоуВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.