Свободен! Най-после свободен!

Румен Белчев

Странни твърдения взеха да се появяват по вестниците в дните преди изборите. Социологическите агенции очевидно отново изобщо не са в час!

Според изследване, публикувано в „ТРУД”, „Нечестни избори очаква половин България”. Има я и любимата социологическа баница – нарязано на цветни парченца кръгче – наистина половината от анкетираните (48 %, за да сме пределно точни) заявяват, че изборите няма да са честни, една трета (35 % в името на точността) – че ще са „честни в известна степен”, всеки шести анкетиран (17 % от баницата) заявява наивно, че очаква честна и почтена изборна битка. Странният наивизъм сред една шестинка от населението се обяснява от един друг резултат от анкетата – „Стоки и услуги срещу глас одобрява всеки шести у нас”.

За останалите пет шести очевидно въпросът за честност и почтеност не стои, така че се оправят кой как може.

„В Ямбол подпалиха кола във войната за вота” – съобщава „ТРУД”. Колата, естествено, е на един от кандидатите. „24 ЧАСА” пък информира за нова изборна шашмица – „Врачанско село остава без кандидат-кмет”. Кандидатът не успял да се регистрира, защото документите му „изчезнали от офиса на коалицията, която го издигнала”. Има и масови екшъни – според „МОНИТОР” „50 жандармеристи удариха ромската махала в Хасково”. Да търсят кой купува и продава гласове. Няма нужда от търсене – прибирайте всеки шести и всичко ще е на шест!
Социологията у нас е точна наука – изследване на друга агенция доказва, че „Всеки десети българин спи с колега”. Откакто думата стана само от мъжки род, това твърдение звучи доста съмнително, но от друга страна може да обясни демографския срив.

А защо само всеки десети, а не всеки шести? По тоя въпрос агенциите нямат отговор, затова се налага да предположим, че останалите четирима са жертва на безработицата и си нямат колеги за тая работа.

В период на криза всеки се оправя както може – дори децата започват да развиват необичайни бизнес способности. Традиционното есенно нашествие на въшките по главите на нашите мили ученичета изведнъж се оказа златна мина за по-оправните им съученици – „Паразитът поскъпна – 10 лева бройката” – твърди разследване на „ТРУД”. Една въшка може да оправдае петнайсетина отсъствия – това е смисълът на иначе сърбящото занятие.

Само като си помисля колко по десет съм пощил от главите на децата си  – направо ми иде да си скубя косите. Успокоителното е, че цената е валидна за тая година – миналата година според вестника въшката „се търгуваше по 5 лева бройката”.

И ще ми говорят после за дефлация!

А докато дечурлигата се радват на животинките в косите си, за тяхното правилно ориентиране в живота тая седмица са се погрижили няколко всекидневника.

„МОНИТОР” им дава пример за етично, някои му казват джентълменско, отношение към жената като такава – „Най-известният задник в света отново свободен”! Става въпрос за това, че притежателката му вече си нямала гадже, така че задникът й най-после бил свободен – тичайте! Има го и на картинка обекта на мониторни желания, учете се, мили деца!

А „СТАНДАРТ” и „ТЕЛЕГРАФ” им доказват, че и няма защо да се хабят с много зубрене – откакто са измислени командите „copy” и „paste”, човек може дори във вестник да пише, без да знае да пише! В „ТЕЛЕГРАФ“ заглавието за снимки на нов клип е „Рамщайн“ съблече нашенки на Витоша“. Ден по-късно в „СТАНДАРТ“ излиза, че „Вокалът на „Рамщайн“ разголи нашенки“.

Разликите свършват дотук – информацията от „МОНИТОР“ е копирана и плесната на бляскавата страница на „СТАНДАРТ“ едно към едно с минимална разлика – махнат, предполагаме, от коректора, неправилно поставен пълен член в телеграфната дописка.
Няма смисъл да се учите, деца – купувайте въшки, бягайте от училище, зяпайте красиви задници – това е истината! За всичко останало си има очилати коректори – бивши зубъри, неуспели в живота.

Поне според това, което четем в пресата.

От блога Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.