Телевизиите направиха Сидеров по-важен от изборите. А какво показват резултатите?

Сидеров с лека аркада, след като отнесе няколко удара на улицата пред НАТФИЗ. Полицията го прибра в Първо РПУ. Лидерът на „Атака“ се превърна в звездата в изборната нощ, всички телевизии предаваха директно дълги репортажи от мястото. Снимка: от екрана

С рекордно ниска избирателна активност, малко под 50% според предварителните преброявания късно вечерта, на местните избори нямаше голяма изненада. ГЕРБ води с 31-32%, пред БСП с 13-14% и ДПС с 11-12%, според прогнозно преброяване на „Алфа Рисърч” и „Галъп” при 90% от данните от протоколите (виж по-долу повече резултати за партии и кметове по градове).  Реформаторският блок е 8-9%, всички останали са под 4%, с изключение на АБВ, които са точно на ръба.

Но вечерта след изборите беше превърната от БНТ, бТВ и Нова тв в американско полицейско риалити шоу, каквито се излъчват по тамошните кабеларки – репортери и камери тичат след полицаите, които гонят някой престъпник.
В случая престъпник беше Волен Сидеров, ако неговото присъствие в НАТФИЗ може да се отчете като престъпление.
Той влязъл вечерта в театралната академия, за да търси човек, който го ударил. Нахлуването му там с антураж е за втори път. И долу във фоайето става блъсканица от хора, студенти викат „Вън”, няколко полицаи са оградили Волен и негов депутат. И кой знае защо всички национални телевизии прекъснаха предаванията си от предизборни студии, за да направят неколкократни продължителни включвания от НАТФИЗ.

Среднощните приключения на Волен можеха да бъдат изчерпани с кратко съобщение на новината и кратък репортаж. Но телевизиите решиха, че мелето там е по-важно от резултатите от изборите.
На място се появи вътрешната министърка Бъчварова, заедно с главния секретар на МВР и своя медиен съветник.

Гостът в студиото на Нова тв Любен Дилов-син каза – какво чакат полиция, тия студенти просто трябва да хванат Волен и да го спукат от бой. Сякаш някой го чу, макар че не беше студент, отпра два удара на Волен на улицата и му докара аркада на дясната скула. После ченгетата отведоха Волен в Първо РПУ.

Това е като илюстрация за ниската избирателна активност – самите медии намериха, че е по-важен екшънът с Волен, така както половината избиратели обърнаха гръб на изборите. Апатията е очевидна, разочарованието е голямо, особено на софиянци, които смятаха изборът за кмет предизвестена победя за Фандъкова и избирателната активност в София е най-ниска – към края на изборния ден беше 33-34%.

Ето ситуацията с повечето партии:

ГЕРБ – макар да има лек спад в гласовете, запазва резултатите си от парламентарните избори миналата година. Според оценки на участници в изборите (Каракачанов, Велизар Енчев и др.) ГЕРБ печели в малки и големи градове с много пари, натиск, рекет, заплахи, че няма да има пари от еврофондове и от бюджета, ако не спечелят техните кандидати.
ГЕРБ разполага и с пълен медиен комфорт. Повечето печатни и интернет медии са под контрола на Пеевски, който обслужва правителството, а по-точно лично премиера. Телевизиите въобще не са критични към Борисов и управлението му, водещи на предавания открито симпатизират на ГЕРБ или се самоцензурират.
Но не е само това причината. ГЕРБ няма достойна, изявена алтернатива. Нито една друга партия не представи достатъчно впечатляващи кандидати за кметове, и не се държа достатъчно опозиционно, убедително и аргументирано критично към властта.
Един извод се налага покрай ГЕРБ – на местни избори у нас се гласува остро политически, а не според местни интереси. И симпатиите на хората се водят по личности и демагогия, а не по програми, идеи, по разума и логиката.

Данни от сайта на ЦИК за София при изброени 20% от бюлетините.

БСП – понася най-голямото си изборно поражение. Никога не е имала такъв слаб резултат. Кризата в тази партия се задълбочава. БСП се маргинализира, става все по-провинциална и второстепенна политическа сила, с неубедителни лица. Председателят й Миков никакъв го няма, цялото й поведение не е на опозиционна партия, а на олигархична номенклатура, която си сътрудничи с Борисов и ГЕРБ, дели с олигархията парченца от софрата на властта.
Дори в традиционната червена крепост Видин БСП е трета политическа сила. Това е и родният край и избирателен район на председателя Миков. В София кандидатът на БСП е трети с 8-9%, а отцепилият се от БСП Георги Кадиев е с 2-3% след него. В Пловдив кандидат за кмет на БСП беше червеният милионер Георги Гергов и логично има 10% според прогнозното преброяване.

Реформаторски блок – затвърждава положението си на патерица на ГЕРБ и запазва резултатите от парламентарните избори. От изборната нощ ще се запомни една реплика на Лютви Местан, че Реформаторският блок ще има повече министри, отколкото кметове.
В някогашната синя крепост София, в която СДС беше безспорен лидер, Реформаторския блок сега се гордее с рекордните 17% (срещу 8-9% общо за страната). А този процент в столицата е ясен показател, че някогашните гласове на синя София са се прелели в ГЕРБ.

ДПС за малко да стане втора политическа сила, макар да губи гласове заради избирателния закон, който промени условията за уседналост на избирателите за местни избори. ДПС безапелационно печели в своите си райони, с очевидно етнически вот.

ВМРО и НФСБ се явиха поотделно на изборите. В резултат ВМРО се представи по-добре и с около 4% е малко преди „Атака”.АБВ е на ръба с 3-4%, но на няколко места подкрепени от тази партия кандидат кметове се представят по-добре от БСП.

С тези изборни резултати сегашната парламентарна коалиция ГЕРБ – Реформаторски блок – Партиотичен фронт – АБВ е непоклатима, нищо не провокира промяна във властта.

Най-голямата политическа сила след ГЕРБ са т. нар. „други партии”, които отнасят 22-23% от гласовете. За нито една от тях не може да се каже нещо по-конкретно, докато не дойдат окончателни резултати от преброяването.

Зелените очевидно са неубедителни, въпреки че в София имат над 2%. Трябват им нови лицата, нямат впечатляващ и запомнящ се лидер. Не впечатлиха като инициативи и критика на местните власти. Не могат да продължават да кандидастват на избори по този начин. В европейските страни е естествено да има зелени като представителство в парламент или местна власт.

Партията на Велизар Енчев Движение за радикална промяна „Българска пролет” още е неразпознаваема. Самият Енчев има безспорен авторитет на опозиционен депутат, единственият в парламента.

Набира популярност „Глас народен” – партията на Светльо Витков, която има силен резултат в София, но какво ще излезе на тези избори, ще се види при окончателното преброяване.

Кандидатът на БСП за кмет проф. Михаил Мирчев оспорва прогнозните резултати и твърди, че „Галъп” и „Алфа Рисърч” съзнателно не са обявили предварителни прогнози и участват в манипулация. Според него може да се съди за резултати само при паралелно преброяване.

Референдумът за електронното гласуване беше с още по-вяло участие, с избирателна активност около 35%, което прави резултатите му да не са задължителни, въпреки че 70% са за. Така обаче въпросът става удобен за управляващата коалиция – ще се реши в парламента, с пазарлъци между партиите.

Резултати в по-големи градове по данни от прогнозно преброяване на 90% от протоколите на „Алфа Рисърч” и „Галъп”:

София – Йорданка Фандъкова, ГЕРБ 59-60%, Вили Лилков, Реформаторски блок 10%, Михаил Мирчев, БСП 8%

Пловдив – Иван Тотев ГЕРБ 36-37%, Славчо Атанасов, Патриотичен фронт 19-20%, Георги Гергов, БСП12-13%

Варна – Иван Портних, ГЕРБ 57-58%, Чавдар Трифонов, РБ 11-12%, Анелия Клисарова, БСП, 8%

Бургас – Димитър Николов, ГЕРБ, 84-85%, следван от кандидати на НФСБ и БСП с по 5-6%

Хасково –  Добри Беливанов, ГЕРБ, 49-49,5%, Георги Иванов, РБ и коалиция, 29-30%, Мюмюн Мюмюн, ДПС, 12%

Кърджали – Хасан Азис, ДПС, 55%, Илия Илиев, ГЕРБ, 29-30%, Георги Кючуков, БСП, 10%

Шумен – Любомир Христов, ГЕРБ, 36%, Иван Иванов, БСП, 18%, Иван Ламбов, РБ, 16%

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.