Човек от секционна комисия: ЦИК са виновни за неуредиците; Ето как могат да се избегнат

Членове на секционни избирателни комисии чакат да въведат данните от протоколите. Снимка: Анна Пелова

Влязох в зала „Арена Армеец” като член на Секционна избирателна комисия (СИК) с едни от първите – към 12 без нещо през нощта. Въпреки че имахме номер около 300 (от общо 1600 СИК в София), успях да изляза едва към 6 и нещо сутринта. Направо щастливец, в сравнение с останалите в залата.

Основният виновник за лошата организация и на тези избори е ЦИК.
За да може документите на комисиите да се обработят в разумно време, трябвало е да се назначат минимум 4 пъти повече хора, отколкото бяха сега. Не е вината в хората, които приемаха протоколите, защото те работеха с пълни сили и просто изнемогваха. Това се виждаше като се влезе при тях. Но те просто бяха МНОГО МАЛКО.
Някой пак се е опитал да спести пари, за сметка на нервите, здравето и добрата воля на хората от СИК, заети в провеждането на изборите.

Да не говорим за чувалите с бюлетини, носени от тримата членове на СИК – от стаята за гласуване до Общинската избирателна комисия (ОИК) в зала „Арена Армеец”. Една торба с тях тежи колкото торба цимент. Как се носят от жени, баби и дядовци?! Пълно безумие!

Причина за всички тези неуредици и проблеми на членовете на СИК е самата система на изборите, която е направена да служи и урежда политиците, но не и гражданите.

Чували с неизползвани бюлетини от гласуването по секциите. Те се описват и предават в ОИК. Снимка: Анна Пелова

Един прост пример – в нашата секция гласуваха около 1/3 от избирателите. През целият ден не спря потока от хора пред вратата ни. Ако бяха решили да гласуват всичките 800 човека по списък, нямаше да ни стигнат и 3 дни. Явно на политиците им харесва тези система, защото тя затруднява хората в тяхното гласуване – колко ще се решат да изгубят половин часа да висят пред изборното помещение? По-малкия брой гласували явно ги устройва.

Да не говорим за идиотското решение да се гласува с 3 бюлетини и 1 за референдума – за млад човек отнема 5 минути, а за кьорава баба с бастун – 15 минути. Хайде сметнете дали 800 човека може да гласуват за 13 часа!
За работата на СИК и бързото предаване на протоколите може обаче да се направи една много ефикасна система. Моето предложение е да се направи диверсификация на системата. Вместо хората от СИК да ходят от сградата, където се помещават, с всичко – протоколи, бюлетини, списъци и пр. при ОИК или Районната избирателна комисия (РИК), техните представители да дойдат при тях.

Ето и моите предложения:

1. Във всяка сграда, в която има секции, да се командирова представители на ОИК – проверители. След като дадена СИК си свърши работа и напише протокола, тя отива при проверителят и той им проверява данните в протокола с помощта на лаптоп и необходимия софтуер с интернет връзка със сървъра на ЦИК. Ако не излизат, комисията се връща в стаята си и брои отново, докато всичко излезе. Ако проверките в протокола излязат – комисията предава на проверителите всички бюлетини и документи и те ги складират в една стая на сградата.
Тримата представители на комисията заминават САМО с протокола в ОИК и го предават много бързо след като всички проверки са им излезли. Складираните в сградата на секциите бюлетини и други документи се извозват с охрана, след като приключат всички комисии, до там, където ще се складират. Тази система не е нова – по времето на правителството на Костов имаше избори, на които се действаше по подобен начин. Тогава до сутринта всичко приключваше и нямаше такива ексцесии.

2. В момента за членове на СИК се избират всякакви хора, повечето от които изобщо не разбират от тази работа и се учат в движение с цената на много грешки. Затова предлагам за членове на СИК да се избират само хора обучени специално за провеждане на избори. Обучението трябва да бъде по-дългосрочно, като тези хора ще получават сертификат, че може да работят като членове на СИК. Естествено, ще трябва и да преминат изпит за проверка знанията, а също и практически изпит – казуси, бързо смятане, бързо ориентиране в обстановката. От тях партиите ще избират свои представители в СИК. Преди избори тези хора само ще опресняват своите знания.
Трябва да се въведе и възрастова граница от примерно 60 години, а също членовете на СИК да подписват декларации, че са физически годни да издържат 24 часа и повече без сън. Така ще въведе професионална категория „член на СИК“ и това ще бъдат хора професионалисти, които могат качествено да обслужват изборния процес.
Естествено и заплащането на тези хора трябва е доста по-добро. Не може тези, от които зависи управлението – национално или местно през следващите 4 години, да вземат мижави хонорари.

3. За членове на ОИК, РИК и ЦИК да се избират само хора, завършили курсовете за членове на СИК и били МИНИМУМ по 3 пъти членове на СИК в избори.
Това гарантира, че те ще разбират от практическата работа на комисиите, а не просто ще си фантазират как трябва да протича изборния ден и да предписват неизпълними указания. Убеден съм, че тези предложения ще улеснят изборния процес ще дадат възможност за качественото му протичане. Има и още много неща, които могат да се направят за улесняване на процеса в услуга на гражданите, а не на политиците.

(Писмото е от редакционната поща)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.