Студентски град в София: парти между панелките

Студентски град е неповторим. Никъде няма толкова много места за забавления, които работят 24 часа в денонощието. Снимка: Симоне Бьокер

Софийският квартал Студентски град изглежда като място, където са изсипани необитавани жилищни блокове. Той обаче е една огромна парти-зона за 30 000 студенти, които са активни предимно през нощта.spiegel.jpg 24 часа в денонощието тук се продават сандвичи, дрехи, презервативи, навсякъде е пълно с клубове и кръчми – и при постоянния купон следването се превръща в нещо второстепенно.

Разпадащи се блокове, чиято мазилка се рони от фасадите, въжета за простиране на пране, които украсяват балконите – този пейзаж не е необичаен за България. Но така типичната за други места баба, която влачи пазарските си чанти към дома, не може да се види в софийския квартал Студентски град. Тук на власт е младежта. Модерно облечени хора с големи слънчеви очила се шляят из засипаните с боклуци зелени площи. От уличните кафенета в наподобяващи картонени кутии контейнери, които са извоювали мястото си между сивите гигантски жилищни блокове, гърми музика.

“Това място е неповторимо”, сияе 24-годишната студентка по немска филология Полина. Тя затваря сребърния си мобилен телефон и отпива от своето „Нескафе“. “Никъде другаде не може да се запознаеш с толкова много млади хора и то толкова спонтанно. Това иначе съвсем не е просто.”

Навсякъде между панелките изникват нови кафенета и кръчми, които са обичано място за срещи през деня и през нощта. Снимка: Симоне Бьокер

От две години Полина се наслаждава на живота си в Студентски град, ориентиран изцяло към нуждите на младите хора. Магазините работят през цялото денонощие, за да осигуряват на студентите сандвичи, дрехи или презервативи. В малките сгради между блоковете са приютени будки, безброй закусвални и салони с автоматични перални. “Можеш да отидеш да пазаруваш без значение колко е часът. И никой не го е страх, защото по улиците има хора, дори и в четири часа през нощта. Мисля, че това е супер.”

Само за студенти: зоната на купона расте непрекъснато

В Студентски град живеят повече от 30 000 студенти. Понякога обитателите му го наричат за по-кратко Студград. Средната възраст е 20 години. Кварталът с приблизително 60 блока в полите на Витоша е на седем километра от центъра. По времето на комунизма той е бил построен на голото поле извън София, но градът отдавна е стигнал до границите на квартала. Времето, необходимо да се стигне с автобус до университета е 30-40 минути и е съвсем нормално за столицата. А по пътя към Студград тръгват не само студентите, но и все повече хора от центъра, които искат да се потопят в младежкия нощен живот в новата парти-зона. Защото купоните са част от Студентски град също както киселото мляко от България. Броят на дискотеките и клубовете с имена като Infinity или Jimmy Beam расте непрекъснато. Тук се инвестира, защото бизнесът със студентите си заслужава. “Тук е по-евтино, има повече жени и повече места за пиене”, обяснява мъж на 25-30 години, окичен със златна верижка, който се мотае с приятелите си пред един клуб.

Това е място, което събира хората, но не е най-подходящото за учене. Защото пътят от бюрото до най-близкия бар не е дълъг. “Тук, в Студентски град, имаме всичко друго, но не и академична атмосфера”, казва 26-годишният студент по информатика Драгомир. Според него вероятността да срещнеш тук студент с книги в ръка или група, водеща задълбочена дискусия, е толкова голяма, колкото да уцелиш шестица от тотото. “Дори в помещенията, предвидени по-рано за книжарници, сега са се настанили ресторанти.”

Двама на 9 кв м, 40 евро наем

На входа на всеки блок зад малко прозорче стои портиерка – останка от социалистическите времена. Тя пуска вътре само тези, които имат чипкарта, чуждите трябва да бъдат записани. Госпожите обаче не всеки път постъпват така. Петя седи на малкия си матрак в блок 54, на 5-я етаж, стая 532. На девет квадратни метра са наблъскани две легла, две бюра, една етажерка и един гардероб. Мебелите са долнокачествени, килимът е протрит, тапетите са скъсани. Интериорът все още излъчва очарованието на социалистическото минало.

Панелните блокове са типични за много квартали на София. В Студентски град в 60 такива сгради живеят 30 000 студенти. Снимка: Симоне Бьокер

Както всички други, и Петя трябва да живее с още някого в малката стая. От това страда личният й живот. “Често трябва да се живее в една стая с повече от двама души. Например с приятеля на съквартирантката или друг приятел, който точно в този момент си търси квартира и затова спи на пода”, разказва Петя. Според правилника за вътрешния ред това не е позволено, но портиерката почти никога не прави проблеми заради “нелегалните”.

Шумът отвън влиза в стаята и лека-полека нощният живот става забележим. Музиката разтърсва блоковете наоколо. Петя живее тук от пет години и затова е “ветеранка”. “Тук постоянно някой идва и си отива. Наистина трябва да имаш здрави нерви, за да се оправиш с целия този шум и многото хора.”

Затова пък наемът е изключително изгоден. 40 евро на месец – дори в България това е невероятно малко. Всеки семестър обитателите трябва да кандидатстват за стаите наново, защото могат да си ги запазят за следващия семестър само при съответната оценка. “Понякога животът тук би трябвало да е по-сериозен. Някои се сещат за това обаче прекалено късно. Но който знае защо е тук, ще се оправи”, казва Петя. И започва да се приготвя за поредната нощ на купоните.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.