Свестните магистрати са малцинство и то незначително

Останалите са корумпирани, но за сметка на това алчни

За милиционерския въпитаник Георги Колев в сайта на Върховния административен съд не се уточнява кой от трите факултета на Школата в Симеоново „Национална сигурност“, „Полиция“ и „Пожарникарски“ е завършил.

Кой не знай за българското правосъдие? Кой не е слушал за него? Политик ли изедник или българските мафиоти? Нещастник ли, пострадал по пътя, или пък клети сюрмаси? Не, няма такъв, който не се е докоснал до славата на българското правосъдие. Наистина малцина са влизали в съдебната зала, за да могат да се убедят с очите си, но това не е пречка да смятат съда за свое крило. Българският магистрат е честен, интелигентен, начетен, мъдър и справедлив, та само алчността може да изпревари тези негови добродетели. Въпреки отколешната вражда между различните съсловия в съдебната система, алчността се оказана онази спойка, която ги обедини, и те като един се вдигнаха на протест. Естествено, за увеличаването на собствените заплати.

Българският съд — най-справедливият съд в Галактиката

Като част от цялото, съдебната власт също е отражение на процесите, развиващи се в обществото. Да сте чували магистрати да протестират срещу очевидно несправедливи присъди или решения на техни колеги? А срещу назначаването на безскрупулни административни началници в съдебната система? Не, няма и да чуете. Нито срещу Пееф, нито срещу Тиквеника, Марковска, Панов, Колев.

Съдия Венета Марковска. Снимка: София фото ейджънси

Всеки „достоен“ български магистрат се стреми към подобни повишения, ерго това не е осъдително. Няма значение, че е завършил Магнаурската школа и едвам пише, а сричането му е толкова гладко, колкото на първолак от помощно училище, важно е да бъде назначен на началническа длъжност, защото е значително по-доходоносна, но доходите не идват от заплати. Третирането на законите от магистратите е различно, в зависимост от адресата. Например, в гражданскопроцесуалния кодекс има много срокове, в които българският съдия трябва да се произнесе, но той не спазва: обезпеченията (същия ден), заповедно производство (3 дни), бързите производства (3 седмици). За да оправдае жалката си неспособност, той нарича тези срокове „инструктивни“ или „препоръчителни“, но неговото жестоко чувство за справедливост не му позволява да приеме за препоръчителна или инструктивна разпоредбата на Закона за съдебната власт, която казва, че минималната заплата в системата трябва да е поне двойна спрямо средномесечните възнаграждения в бюджетната сфера. Българският магистрат просто прекалено много уважава себе си и е прекалено справедлив, за да пренебрегне точно тази правна норма.

Уважението се отдава винаги на личността, никога на нещата (Имануел Кант)

В откритото си писмо, българските съдии пишат, че отказът на финансовия министър да им увеличи заплатите е „проява на неуважение към съдиите, прокурорите и следователите“, разбира се, няма как съвестните магистрати да не открият в това и „демонстрация на налагане на силово решение, несъобразено с независимостта на съдебната власт“. Много ясно, щом става дума за техните пари, как няма да е проява на неуважение или пък на нарушаване на конституционното разделение на властите!? Тъй като независимостта на българския магистрат минава през стомаха, той не ще позволи на някакъв си Горанов да му прекъсне захранването.
Колкото до уважението, трябва наистина да си интелигентен, за да разбереш, че уважението не ти се дължи, а трябва да го заслужиш. Но тъй като за интелигентност не може да става и дума, българските магистрати смятат, че уважението им се полага, защото са много велики. След като си туморът на обществото, който като подтип на безгръбначните животни, дърпаш назад всички, държиш цял народ пред портите на Шенген, щом ти падне осигуряваш свобода на международни престъпници срещу щедър подкуп, сочен си за най-развалената система в цяла Европа от наши и чужди и специалисти, тогава не заслужаваш никакво уважение, а единствено стократно извоюваното презрение.

Сянката на Шарл Фурие

Българският магистрат не е някакво чердже, че да чете книги, но въпреки това случайно е напипал идеите на Фурие и ги е материализирал в писмото си до властта. Съдиите открили, че всеобщата загриженост за техните проблеми, както и нагърбването на цялото общество с решаването им, е ключът към просперитета на нацията.

За топлите отношения на властта и съда
Карикатура Христо Комарницки, в. Сега.

В частност стожерите на правораздаването определят най-големия виновник за неразбориите в държавата — ниските им заплати. От само себе си се налага изводът, че държавата може да разцъфти единствено като се разправи с „бедността“ сред съдийското съсловие. Пред подобна „чудесна логика“ на нас, обикновените хора, ни остава единствено признателността за трогателна загриженост на маститите магистрати за състоянието на общата ни държава. Ех, има и такива като мен, които смятат, че въобще не заслужават заплати, но това се дължи на късогледството и тесния ни мироглед. По същите причини не искаме да слушаме и поредната порция глуповати оправдания, защото отново ще бъдем удавени в кухи фрази за „хилядите честни съдии в системата“ и „неколцината лоши, които като молекулата катран в кацата с превъзходен мед, разваляли целия съд“, макар на науката да не е известен нито един честен български съдия.

Домът на удоволствията

След изнурителния труд в борбата срещу престъпността и в прослава на справедливостта, българският магистрат има нужда от почивка и той разюздано й се отдава. Преди години, в сградата на едно от софийските съдилища се помещаваше фолк-кръчмата „Мале, мале“, където съдиите празнуваха пищно всеки взет подкуп. То не бяха кючеци по масите, то не бяха кючекини по дансинга, алкохолът се лееше като из ведро, а кухият коремен орган под формата на круша се издуваше от тънките мезета и гурме кухнята. Във този ведомствен фолк-клуб, чийто символ са били дамските прашки, всъщност са се провеждали истинските общи събрания на колегиите, и тогава, в тази прекрасна обстановка, никой не се е оплаквал от заплатата си. А сега настанаха тежки времена — затвориха „Мале, мале“, появи се криза, която може да удря всички, само не и независимата съдебна система. Оттогава възнагражденията на чернодрешковците са били индексирани само 4 пъти, но явно не е достатъчно. Ярко контрастиращият охолен живот на магистратите с този на суверена, не е достатъчна причина за моралните стожери с вълчи глад, да заплашват с протест заради отказаното им увеличение. Въпросът е докога суверенът ще търпи нагли магистрати да беснеят над родния ни бюджет.

Ако си мълчиш, когато влезе сам — той ще си вкара и магарето (Арабска пословица)

Няма нормална институция, която да не е констатирала тоталната развала на българските магистрати, независимо от факта, че те лицемерно съобщават за незначителен брой корумпирани колеги, които разваляли „доброто име“ на останалите. Безпощадната истина е съвсем различна — свестните магистрати са малцинство и то незначително. Устатите гарвани, които подписват откритите писма са затлъстели от подкупи и деградирали до обикновени изнудвачи. „Добро име“ няма и не може да има там, откъдето извират неграмотни и скудоумни магистратски решения.
Зад другия ъгъл ни дебне ракът, който изскочи и започна да ни поставя условия. Гражданското общество трябва безапелационно да отхвърли ултиматума на тази така алчна и нахална прослойка. Туморът на обществото ни трябва да бъде изрязан, не подхранван.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.