Гранатометът и лайнометът като демократични инструменти

След като бе отстрелян с гранатомет и оцеля, Алексей Петров заяви, че това е някаква грешка.
Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. Кой ще повярва, че с гранатомет се стреля по погрешка?

Алексей Петров не е толкова глупав, да смята, че е грешка. Това е съзнателно заявление, за да не създава напрежение и да отклони от себе си вниманието.

След като беше обявен за Октопод, арестуван, съден, оправдаван, все още с висящи дела, той беше изтикан в ъгъла, с ограничен бизнес, и едва ли е някакъв фактор, от когото да се страхуват. Възможно е още да е заплаха, да знае нещо, да държи компромати, доказателства и т. н., които застрашават някого.

Но е възможно и друго – един успешен атентат срещу него щеше да се превърне от гранатометна бомба в медийна бомба, която щеше да помете всички останали новини. А тия дни останалите новини са за ужасно порочните избори, с близо половин милион невалидни бюлетини, с манипулации, фалшификации, лоша организация…
Атентатът не успя по технически причини и медийната бомба беше със значително по-малък ефект.

Гранатометът е специалитет на мутри, както и на Бойко Борисов, който произлиза от средите на мутрите.
Когато беше главен секретар на МВР нареди да убият с гранатомет един барикадирал се във вила край Харманли полудял човек, който стреляше във въздуха. Нямаше нито един ранен полицай. Но по заповед на Борисов бяха изстреляли по него близо 20 снаряда с гранатомет, подпалиха къщата и после казаха, че се е самоубил. Роднините му осъдиха държавата в Страсбург.

Когато гръмна бомбата пред в. „Галерия“ премиерът Борисов каза, че те сами са си я гръмнали. За сегашния атентат мълчи, още не е казал, че Алексей Петров сам се е гръмнал.
Но има една милиционерската логика е, че за лошите е позволено да ги убиват. Ех, що не го гръмнаха и тоя Трактор…

Всъщност възможни са и други версии. Алексей Петров е свързан с в. „Галерия”, който застана зад него от самото начало, и се превърна в единствения яростно опозиционен вестник по време на първия мандат на Борисов. И в момента е изключение сред медийния хор.

Медиите и журналистите, които показват някаква независимост са много малко.

И се получава така – в рамките на два дни лайнометите на Пеевски – онлайн и на хартия – синхронно стреляха по Слави Трифонов и бТВ (той бил купил телевизията с пари на Цветан Василев, плащал заплатата на директора й Павел Станчев). С общ залп стреляха и по сайта „Биволъ”, който според тях в заговор с бТВ щял да сваля правителството. Странно, но пак с общ залп от 7 сайта и два хартиени вестника стреляха и по редактора на e-vestnik (виж тук). Чест е да наредят сред големите цели и малкия сайт e-vestnik и неговия редактор.

Гранатометът и лайнометът се оказват инструменти на българската демокрация. Това е държава, в която мутрите и мафията управляват.

Само нетърпимостта на избирателя може да ги изтика от властта.

––
* За пояснение на някои читатели – коментар, който е подписан с името на изданието, е редакционен коментар, т. нар. editorial, който изразява мнението на редакцията.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.