Иван Тотев – възможно ли е пак да го искат за кмет? Той, който обясняваше как да се гази закона

Иван Тотев. Снимка: пресцентър на ГЕРБ

На изборите през 2009 г. Иван Тотев беше записан на сбирка на ГЕРБ да обяснява, как трябва да се постигне по-голям процент на недействителни бюлетини, защото това ще помогне на партията им (виж тук).
Това не му попречи да стане кмет. Сега се готви и за втори мандат.

През октомври 2013 г. тайно записана партийна сбирка с пловдивския кмет и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев изкара наяве в какво се състои тяхното управление.

Записът беше излъчен и по „Дарик радио” и др., цитиран в някои медии. На него се чува как кметът Тотев обяснява, че Общинският съвет на Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения, които  областният управител Венцислав Каймаканов да връща. Целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него.
Кметът се яви в Нова ТВ и призна, че записът е автентичен, но го смята за нещо нормално.
На записите се чува още как Тотев обяснява, че се подготвя за гласуване “брутално незаконно решение”. „Знаете, ние много добре го изиграхме и никой не разбра”, казва кметът за областния управител.

На записа се чува също, че управата на общината от ГЕРБ назначава техните си хора навсякъде в местната администрация. Кметът казва: ”Постоянно ги прибираме в общината. Имаме диалог с директора на летището, ако стане нещо, ще ги слагаме на летището. ВиК нещата са много добре, имаме диалог с тоя, директора, новия. Нямаме нито един уволнен наш човек във ВиК. (Чува се женски глас: Ние бяхме по-радикални.)

Това е най-откровеното разкритие за управлението на ГЕРБ. Всичко това е ставало не само на местно, но и на национално ниво. И сега не случайно Борисов драматично скача срещу правителството, че прави чистка. Както обаче сами признават и гербери в записа, в чистката те са били много по-радикални.
На практика кметът на Пловдив провежда мафиотска кланова политика. Бил наместил 500 гербери на длъжности в общината, 120 били техните хора само във ВиК.

И ето една диагноза на това положение:
„Тези хора (б. р – ГЕРБ) раздуха администрацията от 80 000 до 140 000 души, и използват така създадените “работни” места, за да купуват послушание с нашите пари – и да възпроизвеждат крадливия си модел с помощта на назначените послушни некадърници, които без тях не стават и за безработни. Така че ще крадат, лъжат, мажат, и убиват дори, ако трябва – само и само да ги оставят някъде на хранилката – а дали в общината, ВиК, или на летището – това са подробности.
И в това време хората се възмущават, че някаква секретарка някога се била събличала за снимки за списание?!”
(коментарът е в личния профил на Стефан Янков във Фейсбук).

Свободни да избираме – така е озаглавила предаванията си за изборите една телевизия.
Щом пловдивчани желаят това да продължи, нека си го изберат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.