Как Бойко възпря Цецо да не спечелят изборите със 120%

„Да прекарам страната до успешен край” – това иска Той и придворните Му, дори с фалшифициране на избори

Бойко Борисов подарява традиционно часовник на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, този път за местните избори 2015 г. Снимка: от репортаж на бТВ

На пресконференцията след края на Местни избори 2015, кралят-слънце каза: „Искам да прекарам държавата, в едно много трудно време, към по-успешен край“, обърнат към избраните от ГЕРБ кметове. Той беше много недоволен от джурналистите* и им викаше като на малки деца, вместо да паднат на колене пред такова величие, те се опитваха да му задават провокативни въпроси.

Абсолютният монарх истерично крещеше „коя партия може да се похвали с такива експерти? Коя?!? Като личности, като успели хора, като доказали се…“ За да подсили думите му камерата на Нова телевизия, която беше с най-добър ракурс, показа на зрителите си прочутите експерти. В центъра на кадъра беше Цецка Цачева — умна, интелигентна и красива. В този миг пипълметричната система, отчитаща недоверието към Борисов, закова НУЛА % и започна да пищи, сякаш беше кардиограф. Това смути операторите, които за пръв път в живота си виждаха такова нещо. В страната не остана човек, който да не вярва, че първият партиен и държавен** ръководител е най-образованият и умел диктатор в Галактиката.

Само преброяването е важно, гласоподаването — НЕ!

Услужливата прокуратура и съд оневиниха героите от Костинброд. Онази афера изглеждаше наистина като много нагласена, обаче в светлината на сегашните избори — виждаме устойчива линия на поведение във фалшификаторите. Тогава нещо са се били объркали, искали са нещо да правят с бюлетините, но поради една или друга причина са се провалили. Няколко години по-късно имаме доказателства, че дори милиционерите са се научили на нещо. Абе, какво ви е казал др. Сталин, бе?! Преброяването, глупаци! Вече се убедихме в изместения фокус на престъпниците — протоколите, не бюлетините. Владо Йончев (от Офнюз) показа по телевизията протоколи с еднакви „уникални“ серийни номера. Сетихте ли се? Ами да, вторият протокол е верният. Те са си отпечатали по още един „уникален“ протокол, който ще се попълни само от верни на ГЕРБ люде, които си нагласяват така числата, че да спечели „най-добрият“. Останалите членове на избирателните комисии отдавна са се прибрали вкъщи и се интересуват предимно от надницата, която за тях си е като наденица.

Бойко едвам успя да озапти човека с елитно образование и особена форма на главата, който беше решил да спечелят изборите със 120%. Монархът 10 пъти му обясни, че това крие опасност от появата на „самозван“ експерт, който да заобяснява колко невъзможно е това. „Що бе, шефе, щом данните го показват?!“ — всеки път отговаряше Цветанов, но накрая се примири.

Ваше Величество, Плевен падна

Осман паша (някъде известен и като Москов) е любимият шут на премиера. С него си разменят уиски и пури, самотните кучешки дни на единия вече не са толкова самотни. Появи се приятел, с когото могат да заложат на различни отбори, другарски да спорят и гледат заедно футбол. Въобще животът на отрудения ни министър-председател порозовя. Но… Един ден, един глупав пост във Фейсбук взриви всичко. Нищо друго не можеше да разстрои Борисов така, както го направи този пост, изписан от приятелска ръка. Писъците по време на пресконференция за крепостта Плевен бяха съвсем оправдани. Още повече, Реформаторите знаеха, че Борисов може да запише съвсем други резултати, стига да искаше. Той просто отстъпи няколко града, за да не е 100%, а някъде към 84%. Ето например, какво направи с непокорния бивш кмет на Пловдив: там записа само няколкостотин гласа на досегашния кмет и „работата заспа“. Издигнаха лозунга „и един глас в повече е победа“. Славчо Атанасов разбра как е изигран, не му остана нищо друго освен да се обяви за морален победител. От неговия щаб не са така мъдри — заканват се да оспорват резултатите, ръчно да броят бюлетините, споменават дори „касиране“. Но на всички е ясно, че най-справедливият съд на света, българският съд, ще отсъди в полза на абсолютната монархия.

В този ред на мисли на Спартански можеха да му извъртят такъв спартакус-номер, че и той да реве по телевизиите като щаба на Славчо. Тази благородна постъпка на императора не бе оценена от Реформаторите и те си повярваха. Вождът се видя принуден да охлади мераците им: „ще ги видим на парламентарните избори в Плевен к’во ще направят“.

Демокрацията не е в опасност, тя е обезопасена

Хитрите милиционери не промениха нито Кодекса на Мая Манолова, нито избирателната комисия на Орешарски. Не им беше нужно. Планът сработваше и без намесата на тези фактори, които бяха използвани за прикритие. В държавата, която имаше непреодолима любов към „твърдата ръка“, бяха използвани всички „демократични“ механизми за настаняването на „правилните“ управници по места. Ей така, за парлама бяха оставени няколко незначителни общини, които ще замажат очите на Европа и демократичния свят. Все пак не взеха 100%, а можеха…

Наистина нямаше по-добри експерти в Галактиката от учителка по руски език, партийна секретарка и физкултурник. Тези титани на човешката мисъл биха били гордост не само за торите във Великобритания, но и за републиканците в САЩ. Те благородно завиждаха на своя пожарникар на Балканите за кадровия потенциал, с който разполагаше, сравним само със силата на атомните бомби.

Местното самоуправление = местно самообогатяване

Един от основните китове на демокрацията е независимостта на местните общности. В Западните демокрации исторически властта е преминавала от индивидите към общините, а по-късно към държавата. В посттоталитарна България процесът е точно обратен — държавата е над всички и отстъпва мижави правомощия на общините и индивидуумите. Вече сме на етапа, в който местните феодали имат достатъчно власт и достъп до ресурси, за да се превърнат в приказни владетели. Затова и борбата там е безмилостно жестока. Екипът на предаването „Разследване“ направи не едно-две предавания за самозабравили се велможи, които си купуваха BMW-та, строяха си замъци по хълмовете на родината, разпродаваха общинската собственост на синовете си, купуваха храни на неколкократно по-високи цени за столовете на училищата и детските градини, и т.н. и т.н. Абсолютният монарх не следеше безучастно тези процеси. Отдавна беше разбрал, че разрастването на империята и запазването на властта за по-дълъг период минава през даване власт на доверени хора по места. Дали беше чел Макиавели? Едва ли, по-скоро някой му го беше преразказал.

За успеха на един край

Едно е сигурно — ще бъде успешен. За Него и придворните му. Той ще стане милиардер, дори мултимилиардер. Мъдрият вожд всъщност подкрепя евтаназията и затова спомена за „успешния ни край“. Ще ни отърве от мъките, страданията и немотията. Но забравя, че някои имаме мечти, радости и стремежи, за които Той не е помислил, защото Му е невъзможно да се досети. Но така или иначе ние никога не ще задраскаме квадратчето на ГЕРБ в бюлетината, а ще задраскаме ги задраскаме от живота си. Въпреки това камарилата възнамерява да ни отърве от всичко. Успехът Му е неизбежен…

––-

*Джурналистът е израз на онази диктатор от с. Правец, на когото Бойко Борисов не само е прислужвал, но е попивал от безценната му мъдрост.
**В България това е премиерът, президентът е с представителни функции.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.