Седемте смъртни гряха станаха добродетели…

Дани Панкина. Снимка: личен архив

Какво е съвременното измерение на седемте смъртни гряха?

Похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист, горделивост…

Седем – по един за всеки от седемте кръга на Дантевото Чистилище.
Дантевото чистилище, очевидно, отдавна сме го запратили в Ада, заедно с много от чистите страни на нашата човешка природа.

Похотта…
Във време на свобода на личността мога да самоопределя пола си, броя на партньорите си… Отдавна не е нещо укоримо, веднага отпада и мисълта за похотта, като грях…

Чревоугодие.
Моля? Във века на консуматорското общество чревоугодието и всяко друго угодие са поставени на пиадестал, камо ли да са грях!

Алчност.
Ако днес не си алчен, ти си лузър. Смотаняк, задоволяващ се с изкараното честно. Грях е да си скромен!

Леност.
Хм. Тук може да се спори. Но, определено никой няма да укори огромния относителен брой европейско (и не само) население, което живее от рентиерство или пък от социални помощи, натрупани от вековно колониално изсмукване на „по-низши“ себеподобни.

Гняв.

О, гневът! Всеки божи ден го срещам този гняв – във всяка форма и вид – провокиран, непровокиран, заслужен, незаслужен. Навсякъде, на всяка крачка.
Грях? О, боже! В кой век живеем? Гневът е най-нормалното изразяване, най-използваната реакция, като въздуха и водата е! В този напрегнат век, как ли по друг начин да изразим себе си. Това е правило в междуличностните ни отношения. Един се гневи на всички, всички се гневят на един. Толерантният е льольото, наивника. Той носи подигравки!

Завист.
Ммммм. Съперничи си с гнева по честота на масово проявяване в ежедневието. Ама, напълно нормално е. Как да не! Хайде сега, грях! Ако гневът е като въздухът и водата в отношението между човеците, то завистта е… като дружбата с големия брат!

А най-любимa е горделивостта!
Какъв грях? Та тя е, като царски печат върху пръстен, тя е перлата в короната, тя е черешката на тортата, от която излиза стриптийзьорка! Горделивостта от постъпките ти, от мислите ти, от произхода ти, от уникалността ти! Това е закон в живота на успелия!

Живейте спокойно, чеда божи! Вие нямате никакъв грях!
Всички сме за Рая!
––
Текстът е от Фейсбук профила на авторката.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.