МВР има шанс да уволни хиляди корумпирани ченгета. Какво общо има Цветанът на мисълта с протестите?

Цветан Цветанов, бивш меко казано спорен министър на вътрешните работи, се яви в Нова тв и остави всички съмнения, че има нещо общо с протестите на полицаите.

По-точно не остави никакви съмнения за това, след като каза, че протестът е спонтанен, но пречел на обществото и на движението, и нямало комуникация между ръководството на МВР и синдикатите на полицаите.

Цветанов е последователен милиционер, влязъл в политиката и използвайки в нея типични милиционерски методи. В момента се държи като адвокат на полицаите, не за пръв път. Като беше министър по недопустим начин се намеси грубо преди съдебно заседание, като обяви за невинни полицаите биячи от Благоевград, които убиха с бой техен съгражданин при арест.
И след натиска на Цветанов полицаите бяха оправдани.

А сега какво? Цветанът на мисълта си мисли, че като спечели подкрепата на 60-хилядното МВР, това ще засили политическите му позиции в обществото. Но дори в МВР има хора, които се молят този човек никога повече да не влиза в МВР. Което е и много малко вероятно. То и затова той се опитва отстрани да се бърка в меверейските работи. Прикритият му конфликт с Борисов е несъмнен.

Какво ще стане, обаче, с тези протести?

Те продължиха, абсолютно незаконни окупации на кръстовища от хора, които се държат като мутри и по-скоро приличат на банда престъпници, отколкото на полицаи. Дори след като правителството обяви, че съкращенията на паричните бонуси за полицаите ще важат за новопостъпващи в МВР, полицаите продължават да окупират кръстовища. Това прилича на метеж.

Абсолютно наложително е България да приложи опита на Грузия, която навремето уволни и подмени изцяло полицейския състав, който седи на улицата. И в резултат корупцията в полицията рязко е спаднала.

Сега МВР има възможност да се освободи от хиляди полицаи, от които над две трети са корумпирани. Има начини, има тестове, има атестации. Една хубава комисия може да направи преглед на редовия състав, както би се изразил Цветанов, и да освободи МВР от престъпници. Защото тази маса от хулигани, задръстили кръстовищата, не е никаква полиция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.