Какво предизвика номинацията за Човек на годината на осъдения за убийство австралиец

Красимир Кънев, председател на БХК. Снимка: Булфото

Номинацията за Човек на годината на осъдения за убийство, излежаващ 20 години в български затвор австралиец Джок Полфрийман, стана повод за множество коментари във Фейсбук за политкоректността, правата на човека и дейността на Българския хелзинкския комитет (БХК).
След бурните реакции в интернет, БХК оттегли неговата номинация.
Междувременно и друг номинирани, сред които и „Господари на ефира“, оттеглиха своята номинация, заради номинирането на осъден убиец (виж по-долу).

Джок Полфрийман наръга с нож в центъра на София 20-годишния българин и фен на „Левски“ Андрей Монов. Раната е била смъртоносна и момчето почина, а Полфрийман получи 20-годишна присъда, която излежава в момента. Междувременно австралиецът е станал активист за правата на затворниците и по инициатива на БХК е оглавил  Българско затворническо сдружение за реабилитация и участва в работна група за условията в затворите и правата на затворниците. Това са все обстоятелства, които се взимат предвид при помилване на затворници.

Някои коментари от Фейсбук, които осветяват случая като още по-скандален:

Marinela Velichkova

Значи!
1. Убийство на млад човек в центъра на София.
2. Убиецът – австралиец е осъден от българския съд.
3. Председателят на БХК е негов защитник пред Европейския съд по правата на човека срещу България, заради присъдата.
4. Убиецът започва да се занимава със защита правата на осъдените на лишаване от свобода в България.
5. Убиецът е номиниран за Човек на годината в класация на БХК.
5. Същият (председател на БХК) е в журито, което определя Човек на годината.
6. Делото срещу България в Европейския съд ще е след обявяването на Човек на годината…
Някой нещо, а?

Аз не искам да съм част от „Човек на годината“

от блога на Александър Миланов, един от номинираните за Човек на годината:

До Българския хелзинкски комитет

Не искам да съм „Човек на годината“.
Убеден съм, че човек, който допуска грешки, трябва да има възможност да се поправи.
Убийството, обаче, не е грешка.
Номинираният в конкурса „Човек на годината“ Джо Полфийман е извършил жестоко престъпление, след което един човек не е жив, а много други страдат от несправедливата загуба.
Аз не съм добър човек. Имам своите недостатъци.

Въпреки това не мога да приема жестокостта и отнемането на живот за действие, което трябва да се толерира и насърчава. Защото всички имаме права.
Правото на живот е най-значимото от тях.

Александър Миланов
Номиниран в конкурса „Човек на годината“ – 2015 г.


Анна Димова

Политкоректността ми е чужда, затова ще го кажа директно: да се номинира за правозащитник човек, който излежава присъда за убийство, е цинично и абсолютно недопустимо. А да се третира това твърдение като нарушаващо НЕГОВИТЕ права – тоест да бъде той изкаран жертва – е перверзно, абсурдно и опасно. Защото само една крачка ни дели от допускането, че да убива е също негово „човешко” право, което е нехуманно да оспорваме.

И изобщо това безгранично либерализиране и безогледно релативизиране на понятието „човешки права”, го излага на реален риск да го изроди в собственото му отрицание, да го превърне в нещо кошмарно и напълно да го унищожи.
Защото има някакви базисни координати, върху които е изграден цивилизованият свят – добро и зло, красиво и грозно, горе и долу, ляво и дясно, позволено и непозволено.

Неща, които са очевидни, естествени, които се усещат на клетъчно ниво, през инстинкта – ясни като слънцето и въздуха. И да се отречем от тези неща означава тотално да напуснем реалността и да заживеем в един психотичен свят, в който е позволено всичко и е забранено всичко.

Затова самият факт, че изобщо (и все по-често) избухват подобни полемики – например може ли осъден за убийство да стане „Човек на годината” – мен лично ме ужасява! Ужасява ме!

Съвсем полудяхте, бе!

БХК съжалява

Няма нужда да се цитират и бурните реакции на футболните фенове в България, симпатизиращи на „Левски“, ЦСКА и други клубове.

След реакциите Българският хелзински комитет взе решение да отстрани индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман за „Човек на годината“. В официалното си становище БХК пише:

„…БХК взе решение индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман да бъде отстранена, а номинацията да остане единствено за Българско затворническо сдружение за реабилитация.
…Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.