Да оправдаем убиец, да не се излагаме пред чужденците…

Когато австралиец уби с нож човек и рани друг на пъпа на София през 2007 г., в. “24 часа” го нарече “австралийският касапин” – още преди да бъде осъден – което издаваше равнището на българската журналистика. Това беше използвано в съда от адвокатите му.

А сега същият е осъден убиец и може спокойно да го нарекат убиец. Но сега той нещо се оказва жертва. Българският хелзинкски комитет оттегли номинацията му за Човек на годината, след като тя предизвика вълна от възмущение. Заедно с това се появи и вълна от съчувствие и яростни негови защитници…

През 2005 г. 18-годишен англичанин, Майкъл Шийлдс, стовари камък върху главата на паднал на земята българин на Златни пясъци. Жертвата едва оцеля със счупен череп, претърпя 4 операции и е половин човек. Осъдиха англичанина на 10 години, опитваха се да го изкарат жертва на правосъдието, свидетели негови роднини се опитваха да поемат вината му. Пуснаха го да излежава в английски затвор, и във Великобритания го посрещнаха като герой. Правосъдният министър там го помилва на четвъртата година след инцидента. Обявиха го за невинна жертва.

Шийлдс зояви, че очаква извинение от България. Макар че не успя да осъди държавата в Страсбург.
Английски медии изкараха Златни пясъци и България виновни, че имало евтин алкохол и наркотици. Английските тинейджъри са добри, иначе те не се напиват, у нас средата ги прави лоши…

Миналата година англичанин на 26 г. уби с нож 18-годишен българин при сбиване в кв. Горубляне. Не бяха футболни фенове и скинари, нямаше жертви цигани. Англичанинът е бил единственият въоръжен. Осъдиха го на 4 години за убийство при самозащита. Ще го пуснат и него.

Австралиецът Джок Полфриймън, който лежи в затвора за убийство и аха да стане Човек на годината, бил спасявал циганче, което биели скинари. Но кой знае защо той също е бил единственият въоръжен с нож в онази нощ. Скинари уж го били с метални пръти, пък няма такива наранявания според медицинското заключение. И за циганче не се вижда нищо. Къде е то? Поне чуждите медии да го бяха намерили. Нали една австралийка написа книга за жертвата Полфрийман, нейният сънародник, който лежи невинен в затвора.

А австралиецът, освен че уби с нож един българин, наръга в гръба със същия нож друг, който за щастие оцеля.
И ще го пуснат – цялата тази медийна подкрепа, организация за права на затворници, която той оглавява, Човек на годината, са аргументи за помилване.

Във Фейсбук се видяха странни аргументи в защита на жертвата Джок Полфрийман.

– Защитавал бил циганче. Ерго – има право да убие двама души (единият оцеля, за късмет).
Да браниш като ръгаш с нож май не прилича много на отбрана?

– Носел нож, защото допреди това го били нападали 6 пъти.
Многа хора са ги крали и нападали цигани, но поради това не носят ножове.

– Бащата на убитото момче бил агент на ДС и казал нещо срещу протестиращите през 2013 г.
Ерго – децата на такива могат да ги убиват.

– Оспорват делото, нещо нямало други свидетели, освен тези, които хвърлят вина върху австралиеца. Ами като няма такива? Делото е минало на три инстанции, и най-малка възможност да е имала защитата, съдът щеше да го оневини, както с другите случаи с чужденци.

– Бащата на убитото момче бил в държавна институция, назначен от премиера Станишев по време на Тройната коалиция. Ерго – съдебния процес е нечестен.
Най-малко Тройната коалиция е управлявала съда. Даже въпросният премиер и правителство са си имали проблеми със съда. А бащата е бил в Агенция за закрила на детето, което сигурно е много страшна власт.

За разлика от съчувстващите на Полфриймън, дори самият той не отрича, че е убил човек. Оспорва само, че станало в меле, несъзнателно и т. н. Но експертизата показва, че ударите по сила и посока съвсем не са несъзнателни и случайни.

Българската полиция не заслужава доверие, съдът може да предизвиква съмнения непрекъснато. Но има очевидни неща. Никой съд в света няма да оправдае такова престъпление, нито ще го пише по непредпазливост. Затова патосът в защита на осъден за убийство идва малко в повече.

Може би държавата трябва да оневинява всички англичани, австралийци и др., за да не се излагаме пред чужденците…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.