Все повече уискита с мед

Уиски фест в София остави сладък вкус в устата

Бърбъни с мед. Снимки: Иван Бакалов

Една тенденция се натрапва на четвъртото издание на Уиски фест в София – все повече уискита с мед.
Посетителят можеше да дегустира около 260 вида уиски на над 30 щанда с различни марки.
Приблизително 45 шотландски, 12 американски, 14 ирландски и 6 японски марки уиски представиха свои различни уискита.

Тази година като че ли фестивалът остави най-сладък вкус в устата.
Появилите се от 2-3 години уискита с мед стават все повече. Най-агресивни на феста бяха от „Джак Даниелс”. Марката беше организирала момичета да черпят с малки шотове посетителите от тяхното бърбън уиски с мед, като им подаряват с рекламна цел чашките. Впрочем, „Джак Даниелс” се саморекламират като „Тенеси уиски”, а не бърбън, макар да са чист бърбън по американските закони, но това не е важно.
Важното е, че имат напитка с мед. И тук започва интересното. Американските регулации за бърбън уиски определят точно съдържанието му и според тях в него не може да има някакви примеси. Затова на етикета пише „Медена спиртна напитка”, а не „Тенеси уиски”. Същото е и с медения бърбън на „Джим Бийм”. И на него пише „Медена спиртна напитка”, но и уточнението „бърбън с примесен истински мед”.

Един от големите вносители, търговци на алкохол на едро, Росен Геков лично наливаше на щанда си уиски за дегустация. Снимки: Иван Бакалов

„Джим Бийм” предлага също така спиртна напитка бърбън с аромат на ябълка, на клен. Общото между всичките тези напитки е, че са 35% алкохол, слизат по-надолу като градус, към ликьор. И се целят в женската аудитория, която обикновено не пие бърбън уиски, а коктейли и ликьори. Питиета са много пивки и със сигурност ще спечелят жените. Въпрос на време е маркетинг стратезите на различните марки уиски по света да ни залеят с разновидности на уискита с мед и др. подобни с по-малък градус. Даже онези, които са закъснели, ще броят загубите си, че не се пуснали подобни напитки веднага.

А хората на „Джак Даниелс” хвалят своята медена напитка и като най-доброто питие за пури, защото оставя сладък вкус в устата и това с пурата дава особено усещане. Почти като стар френски коняк.
Пушачите на пури си имат табиети и някои предпочитат да пушат с малцово уиски, а не с коняк или бърбън уиски с мед.

И шотландските, и ирландскките производители на уиски не са пропуснали модата с меда.

Шотландското уиски „Дюърс“ на предния си етикет е изписано като уиски с мед, а на гърба като „спитна напитка“.

J&B също предлага уиски с мед, което, поради строгите шотландски регулации за уиски, също е изписано на етикета като „Спиртна напитка”, а отдолу „Ароматизирано уиски с примес на мед”. Напитката също е 35% алкохол.
Преди две години марката „Дюърс” пусна своето медено уиски „Highlander Honey” и предизвика лек спор. От „Скоч уиски асосиейшън” поискаха уточнение, защото не може на предния етикет да пише „блендед скоч уиски примесно с природни аромати”, а на гърба е обавено като „спиртна напитка”. Производителят обясни, че напитката е направена за американския пазар и спазва регулациите.

Със същия градус на питието от ирландските марки в тази писта се състезават „Бушмилс” и „Пади”. И техните уискита с мед са изписани по особен начин „Ирландски мед” – „смес от тройно дестилиран „Бушмилс”, истински ирландски мед и други природни аромати”.
„Пади Ирландски мед” е „висококачествена спиртна напитка с ирландски мед и природни аромати”.

J&B с мед. Снимки: Иван Бакалов

Бутилираното в България уиски „Блек рам“ също има вариант с мед. Както е известно уискито е оригинален шотландски дестилат, който само се бутилира у нас, но блендът е правен в Шотландия от технолог на „Винпром Пещера“.

Споровете са излишни. Всички тези напитки са уиски с мед, с по-нискоалкохолно съдържание – 35% – и американското, и шотландското и ирландското. И поради законите на съответните страни не трябва да се наричат уиски заради градуса и примесите.

Борбата е за растеж в продажбите и печалбите и разширяване на пазарния сегмент сред жените. Пазарния дял на тия с пурите едва ли ще докара големи продажби на медени уискита.

Ирландските уискита „Бушмилс“ и „Пади“ с мед. Снимки: Иван Бакалов

Както е ставало дума и миналата година на тази страница, уиски фестът не трябва да се пропуска, защото там човек може да опита евтино скъпи уискита, от които иначе трябва да си купи цяла бутилка, за да опита.
Консумацията на уиски по света расте непрекъснато, производителите на класически малцове в Шотландия пускат все нови и нови марки и разновидности, отлежали в най-различни бъчви. Някои видове и отлежават и в по 2-3 различни вида бъчви, както е ставало дума на тази страница. Законите на маркетинга изискват нови и нови разновидности, а традициите изискват едно класическо едномалцово или блендед уиски да се произвежда по същия начин както и преди десетилетия. И затова са тия новости – добре известен сингъл малц, ама в не знам си какви бъчви.

И търговците на пури се присламчиха

Щандове с пури съпровождаха уискитата на фестивала, но нямаше нито една кубинска пура. „Булгартабак” седи зад вноса на пури от Доминикана и имаше щанд за тях на фестивала на уискито. Общо на три щанда се предлагаха освен доминикански пури, също и от Никарагуа и от Хондурас.
Забавното е, че търговците ги рекламираха като по-добри от кубинските.  У нас често се среща това явление, някой да се втурне да ти обяснява, че нещо е хем по-евтино, хем по-хубаво. Парвенюта се правят на интересни и обясняват как кубинските вече не са модерни, тия от Доминикана и Никарагуа са по-добри. И се позовават на разни класации за пура на годината, измислени от търговци на пури, които искат да си пласират стоката. И се хвалят, че най-много по света се продавали доминикански. Това само може да разсмее познавача. Сега пада американското ембарго за кубинските пури и САЩ ще ги погълнат всичките. Досега там се продаваха евтино кубински марки пури, произведени в Доминикана. А оригинални кубински вървяха на черно на много по-високи цени. Сега ще влязат официално оригиналите. Сигурно няма да остане за останалия свят.
Тукашните търговци на доминикански пури може да не са чували, че техният бос от „Булгартабак” Пеевски пуши кубински.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.