Саркози отива в Кремъл по-твърд от всякога

Никола Саркози получи от Георги Първанов най-високото българско отличие – орден „Стара планина”. В последно време френският президент полага особени усилия към някогашните сателити на Съветския съюз и това е само един от знаците за по-твърдото отношение към Путин. Снимка: Ройтерс

Подходът на Франция към Кремъл стана малко по-твърд при управлението на президента Никола Саркози в сравнение с този на предшественика му Ширак. Преди първото официално посещение в Москва тази седмица френският държавен глава положи особени усилия към някогашните сателити на Съветския съюз – източноевропейските страни. Целта е да разпръсне опасенията, че ще продължи традицията на Ширак да се съобразява приоритетно с руските властови интереси.

Миналата седмица при посещението си в България Саркози сам призна, че е „половин източноевропеец“. Така той намекна за баща си, който избягал от Унгария през 1948 година. Три седмици по-рано за първа спирка от източноевропейската си дипломация преди московската визита френският президент избра Будапеща. Миналия петък той прие в Елисейския дворец украинския президент Виктор Юшченко, днес очаква там чешкия министър-председател Мирек Тополанек, а след това и полския президент Лех Качински.

Пролетта на 2003 година отмина отдавна. Тогава Ширак, разгневен от подкрепата на източноевропейските държави за САЩ и участието им в иракската война, грубо разкритикува бившите сателити на Москва, че са пропуснали шанса да си затворят устата. Това, че същевременно Франция си замълча за войната на Путин в Чечения и че не каза нито дума за крещящите нарушения от Кремъл на правата на човека, не увеличи доверието във френската политика.

Импровизираната тройна коалиция Путин-Шрьодер-Ширак срещу Вашингтон днес принадлежи на миналото, въпреки че триото, което с изключение на Путин излезе в пенсия, отново се събра във ваканционната резиденция на руския държавен глава в Сочи. По-твърдият тон на германския канцлер Ангела Меркел към Путин беше възприет и от Саркози, който явно не иска да признае преднина на Берлин нито в това отношение, нито в контактите с източноевропейците.

Като актьор със световно значение Русия остава необходим партньор. Това се говори в Елисейския дворец. Едновременно с това Париж уверява, че източноевропейската обиколка на Саркози не е била организирана умишлено заради визитата в Кремъл. Дори Юшченко прояви дипломатическа гъвкавост и посочи, че вижда само чиста случайност там, където се създава силното впечатление за грижливо подготвен сценарий. Миналата седмица в София Саркози реши да говори открито и призна, че Русия усложнява решението на големите световнополитически проблеми.

Не е нужна особено голяма фантазия, за да се сети човек, че Москва блокира нови санкции на ООН срещу Техеран и е против независимост на Косово. Още преди месец президентът разкритикува „бруталността“, с която Русия използва своите успехи (по-специално в областта на енергетиката), за да се върне на международната сцена.

Саркози не спомена нищо за Чечения. Преди две седмици в Москва обаче външният министър Кушнер се срещна с опозиционери, посети редакцията на „Новая газета“ и демонстративно почете убитата преди година журналистка от вестника Анна Политковская. По този начин френският дипломат номер едно даде знак за решително отношение към Путин. Край Сена вече не се чуват постоянните предупреждения на Ширак, че Русия не бива да бъде обиждана.

При посещението на Качински в Елисейския дворец Саркози трябва да се съобрази и с полските възражения срещу новия договор за Европейския съюз. Визитите на чешкия правителствен глава, а след него и на полския държавен глава в навечерието на пътуването на Саркози до Москва бяха асоциирани и с плановете за базиране на елементи от американската противоракетна отбрана в двете страни. По този въпрос Саркози се старае да се въздържа. Все пак, още по време на предизборната кампания, той на няколко пъти подчерта, че е необходимо особено разбиране за нуждите в областта на сигурността на бившите съветски сателити. Това контрастира с предишната позиция на Франция – принципно да оспорва правото на разработване и изграждане на стратегическа противоракетна отбрана заради доверието в собствените си ядрени ресурси за възпиране.

(по БТА)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.