Властта лъже за дефицита, за добре известни числа

Пламен Орешарски. Снимка: личен сайт.

В последните дни чуваме бодри изявления от настоящите власти колко нисък бюджетен дефицит са оставили през февруари 2013 година при оставката си в края на своя първи мандат. Подобни изказвания будят недоумение колко много може да се дискриминира истината и как се разчита на късата памет.

Затова да припомним двата най-важни фискални параметри.
В края на февруари 2013 година – седмица след подадената оставка на първия кабинет на ГЕРБ, бюджетният дефицит на страната възлиза на 732 млн. лв. (по данни на МФ). Това отрицателно бюджетно салдо бе направено само за два месеца.

Лесно може да се пресметне за ориентировъчни цели, че ако темпото на натрупване на бюджетния дефицит се бе запазило същото, както първите два месеца, то годишният размер на бюджетния дефицит щеше да надхвърли 4 млрд. лева или над 5 % от БВП. Цифра, далеч надхвърляща Маастрихския критерий от 3%, която щеше да вкара страната отново, както 2009 и 2010 година, в санкционна процедура на прекомерен дефицит по правилата на ЕК. Разликата между сегашните изказвания и тогавашните резултати е доста сериозна, нали…

В същото време, фискалният резерв на страната към 28.02.2013 година е 3,9 млрд. лв. – една от най ниските стойности в последните 10 години.

За сравнение – в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски 30.07.2014 година фискалният резерв възлиза на 8,9 млрд. лв. И тази разлика е доста сериозна и също не е в полза на сегашните критици.

Тук даже не става дума за изхарчените фискални резерви и натрупаните нови правителствени дългове за периода от средата на 2009 година до февруари 2013 година – общо над 8 млрд. лева. Става дума за елементарно уважение към цифрите и истината.

––-
От страницата на бившия премиер Пламен Орешарски във Фейсбук. Заглавието е на e-vestnik

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.