Карикатуристът Никола Вадо: Бежанската криза е сблъсък на култури и не знам какъв ще е резулатът

Карикатуристът Никола Вадо. Снимка: личен сайт

Никола Вадо e френски карикатурист, роден в Лондон, живее във Франция и Белгия. Роден е през 1971 г. (годината, в която впрочем Английската Камара на общините гласува за присъединяване към Европейската икономическа общност). След атаката срещу „Шарли Ебдо” започва да рисува по темата за ислямския национализъм, ситуацията в Сирия, Иран, ЕС. Докато разговаряме в паузата на конференция в Съвета на Европа в Страсбург, споделя, че атаката срещу френското издание е променила всички европейци, най-вече с това, че няма сигурност в сърцето на Европа, особено за онези, които си служат с перото на сатирата.

Вадо участва в панелите за свободата на словото и медиите в Страсбург, рисува по време на дискусиите. Скепсисът му проличава във всяка една фина гримаса на лицето. Когато вижда проява на чувство за хумор срещу себе си, омеква. Изключително продуктивен, той рисува около 300 карикатури годишно за брюкселските издания L’Express и L’Echo. Членува във Фондация „Карикатури за мир”, гастролираща с изложби по света..

Карикатура: Никола Вадо

Най-изненадващото – въпреки непрекъснатото жилене на перото му в тялото на Европейския съюз, се оказва, че той застава точно на позиция за европейски федерализъм. Съюзът е жизненоважен според него, защото инкорпорира ключови ценности, извлечени и от поуките от миналото. Интелигентен и изтънчено високомерен, откровен, с „пукнатини”, през които проличава добротата му, Вадо оставя впечатление за истински съвременен карикатурист.

За България и Румъния карикатуристът не е чувал много, и не много положително. Давам знак, че бих оценила откровеността му, в каквото и да се изразява тя…
„Знаете, България и Румъния не са много в новините”, казва. „Но пък сигурно са щастливи, че са се присъединили към Европейския съюз…”.
На въпрос дали България е била герой в карикатурите му, Вадо отговаря отрицателно. За сметка на това Източна Европа присъства периодично, наред с Централната и Западната европейска част, разбира се. Имало какво ние българите и румънците да наваксаме по отношение на демократични свободи и корупция, добавя той.

Карикатура за гръцката криза от Никола Вадо

– Какво е бъдещето на Европа?

– За мен това бъдеще е федерална Европа, това е единственият начин, в противен случай Европа ще експлодира. Но не съм много оптимистичен, като се има предвид надигането на национализма в много държави. Европа същевременно в настоящето е една утопия, което е исторически уникално. Тя бе създадена такава, каквато е, за да бъдат изградени сложни взаимозависими икономики, които ще купуват една от друга, така че да не поемат риска вече да изпитват нужда да воюват една срещу друга. Боя се, че краят на европейския проект ще означава война отново на стария континент.

– Как „Шарли Ебдо+ промени Европа?

– Аз самият вътрешно никога не съм се чувствал застрашен преди тези атаки. Те направиха така, че да осъзнаем, че не сме неуязвими. Сега, в този луд свят, на фона на разпространяващия се нихилизъм и голямата публичност, която една карикатура може да придобие заради социалните мрежи, ситуацията е друга.

Карикатуристът Никола Вадо. Снимка: личен сайт

– Има една прекрасна ваша карикатура за ситуацията с бежанците. Имате ли мнение каква би била една позитивна развръзка на кризата с бежанците?

– Нямам завършено мнение за кризата с бежанците, но Европа има нужда и от емиграция, тъй като, знаем, има застаряващо население. Особено Германия. И германците знаят, че хората от Ирак или Сирия обикновено са добре образовани или талантливи. От друга страна, ние трябва да се придържаме и към западните ни ценности, каквито са свободата на  изразяване, равенство на половете и светската държава. Случващото се представлява голям сблъсък на култури и наистина не знам какъв ще е резултатът. Но не гледам на бежанската криза като на инвазия. Тези хора не напускат страните си, за да източват кръвта от системата ни. Те бягат понеже нямат избор с оглед на това, че са искали да останат живи. Бежанската криза е много по-голям проблем в съседни на Сирия страни – Ливан и Йордания. Проблемът с кризата в Европа е, че се случва в момент, в който самата Европа поставя под въпрос вътрешната си идентичност.

Карикатура за гръцката криза от Никола Вадо

– Какво ви дава чистото изкуство и какво ви дават карикатурите, които са нещо подобно на комбинация между изкуство и политическа журналистика?

– Работата ми е да предоставям на читателя едно огледало, да го окуража да мисли различно по тези теми. Не да променя схващането му, а да започна дебат. Също така си поставям за цел да положа една определена дистанция между света и читателя, въз основа на иронията и поезията, за да направя така, че светът да е много по-поносим. И да напомня на читателите, че са били деца, преди да се окажат затиснати от начина на мислене на възрастните. Едно дете има позитивен поглед към човешкото съществуване. Когато хората разберат ,че един ден ще умрат, започват да се паникьосват, изграждат защити срещу смъртта чрез различни системи.

– Говорим и за опасността от зараждането на един нов национализъм в Европа. Какви са спецификите на днешна Европа? Вярвате ли в идеята за мултикултурно общество?

– Аз имам три паспорта (френски, британски и австралийски). Бях отгледан във Франция в близост до швейцарската граница. Живея в Брюксел, най-мултикултурният град в света, столица на една разделена държава, където същевременно нито една капка кръв не е била пролята заради национализъм.

Шарж на Барлускони от Никола Вадо

В Белгия всяка общност винаги съзнава какво смята другата.  Как бих могъл в този случай да бъда срещу мултикултурализма? Аз не говоря и дума фламандски, но се справям, пребивавайки във фламандската част на страната. Надигането на „Националния фронт” във Франция за мен е най-опасният проблем на бъдещето на Европа. От друга страна, Германия е най-европейската страна, поради много причина, една от които е фактът, че германското население се е вглеждало в миналото си, и Германия не желае то да се повтаря отново. По време на дълговата криза в Гърция, без Германия Европа вероятно щеше да експлодира.
Ангела Меркел идва от Източна Германия, тя е израснала там. И знае какво означава една стена на омразата. Мисля, че нейното отношение спрямо бежанската криза има корени именно в нейното детство. Но също да припомним, германците са прагматични хора, те имат нужда от емигрантите. Всъщност основната разлика между французите е била винаги една и съща: французите мислят, докато германците действат.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.