Рекордът от 170 млн. долара за картина – за жената на нея и за Модилиани, който умира в мизерия

Картината „Голо тяло“, продадена в „Кристис“ за рекордната цена от 170 млн. долара. Снимка: ЕПА/БТА

В понеделник, на търг в галерия „Кристис” в Ню Йорк е продадена картина на Амедео Модилиани за 170 400 000 долара. Това е нов исторически рекорд за цена на картина.

И случаят за пореден път предизвиква коментари за иронията на съдбата, тъй като авторът на картината е умрял в мизерия ….

Картината „Легнало голо тяло” от Амедео Модилиани (у нас го изписват и като Модиляни) е един от шедьоврите на живописта през 20 век. Рисувана е през 1917 г. в Париж и вероятно е завършена през 1918 г. За картината е позирала, или по-скоро го е вдъхновила, неговата приятелка Жан Ебютерн.

Амедео Модилиани, „Легнало голо тяло“, 1917 г.

Жената до Амедео Модилиани, която го е вдъхновила за редица от голите му тела както и продадения за рекордна цена шедьовър, се самоубива два дни след неговата смърт – на 25 януари 1920 г. Ебютерн е била студентка на 19 години, когато през 1917 г. се запознава с Модилиани и заживява с него.

Снимка от архива на Модилиани, за която се смята, че е на приятелката му Жан Ебютерн. Снимка: Уикипедия

След смъртат на художника семейството й я прибира от ателието му и се надяват да я вкарат в правия път, когато тя скача неочаквано през прозореца на 5-ия етаж. Бременна е в деветия месец. Обвинявайки Модилиани за нейната смърт, семейството ѝ я погребва в гробището Cimetière de Bagneux. Близо 10 години по-късно, семейството се съгласява останките ѝ да бъдат прехвърлени до тези на Амедео Модилиани в гробището Пер Лашез.

Няколко дни преди рекорднтата по цена продажба, „Кристис” обяви, че ще предложи шедьовъра „Легнало голо тяло” от Амедео Модиляни на специална кураторска вечер от цикъла „Изкуството на 20-ти век”, фокусирана върху темата за „Музата на художника“.

Жан Ебютерн на фотопортрета вляво и нейн портрет от Модилиани. Снимка: Уикипедия

Картината е една от поредицата женски голи тела, направени за колекционера Леополд Зборовски, станал известен с това, че предизвиква скандал с организираната от него първа и единствена изложба на Модилиани през ноември 1917 г.

Изложбата, открита преди почти един век – в галерия Berthe Weill (Берт Вайл) в Париж, продължава два дни. Разгневени от картините моралисти – едно от тези голи тела на Модиляни е било поставено открито на витрината на залата – уведомяват полицията. Бдителната общественост поискала незабавното затваряне на изложбата и полицейският префект я затворил.

Йохан Пулканен, главен президент и главен аукционер на „Кристис” коментира: „Това е просто една от най-важните картини, с която съм боравил през дълга си кариера в „Кристис”. Има много малък брой шедьоври, за които ние мечтаем да работим: тази великолепна картина на Модилиани винаги е била една от тях. Това мощно и благородно женско голо тяло е произведение на вечната красота и е едно от най-великите произведения на художника. Особено чест е да бъдем натоварени с продажбата на тази картина, която за моята собствена област на експертиза винаги е била като началото на 20 век с неговия последвал авангард. Тоест я считам определено за една от онези върхове сред картините, които разтърсиха основите на конвенцията…”

Модилиани в ателието си около 1915 г. Снимка: Уикипедия

Мариолина Васети, ръководител на „Кристис” и международен директор, добавя: „Това е картината, която дефинира Модилиани“.

От 15-годишен, в продължение на 20 години до смъртта си, Модилиани е бил болен от туберколоза.
Роден е в Ливорно, Токсана, Италия, през 1884 г. Бащата на художника е инженер, но и търговец, фалирал тежко по едно време. Майката на художника (според родовата версия) е била потомка на самия Спиноза, и е прекрасна преводачка на Мопасан. А пък другият им син, Емануел, бил много енергичен политик, който в изборите от 1921 г. като сенатор само с няколко процента за малко да бие Мусолини…

Модиляни учи изящни изкуства във Флоренция и Венеция. През 1906 г. се установява в Монмартър в Париж, сред най-авангардните и най-бедни художници. Злоупотребява с алкохол и наркотици. Отначало се занимава със скулптура, но от 1912 г. се посвещава изцяло на живописта.

Амедео Модилиани малко преди смъртта си, в края на 1919 г. Снимка: Уикипедия

След като се събира с Жан Ебютерн през 1917 г., Модилиани получава писмо от своя бивша приятелка, канадката Симон Тирио, която му съобщава, че му е родила син. Модилиани не го признава.

През ноември 1918 Жан Ебютерн ражда дъщеря. Съжителството им е трудно, съпроводено с непрекъснати караници. В края на 1919 Модиляни се разболява от менингит и през януари 1920 г. умира. Погребението е в Пер Лашез, изпратен е от от артистичната общност от Монмартър и Монпарнас.
Жан Ебютерн е бременна в деветия месец, когато се хвърля от петия етаж от дома на родителите си, след погребението.

За съдбата на Модилиани има два игрални филма, първият е от 1958 г. „Любовниците от Монпарнас” (пуснат в България с по-благоприличното му заглавие „Монпарнас 19”), в главната роля с прочутия френски актьор Жерар Филип, и Лино Вентура в ролята на хитър търговец на картини. В ролята на приятелката му Ебютерн играе Анук Еме.
Втората екранизация на съдбата му е от 2004 г. със заглавие „Модилиани” и Анди Гарсия в главната роля.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.