Рекордът от 170 млн. долара за картина – за жената на нея и за Модилиани, който умира в мизерия

Картината „Голо тяло“, продадена в „Кристис“ за рекордната цена от 170 млн. долара. Снимка: ЕПА/БТА

В понеделник, на търг в галерия „Кристис” в Ню Йорк е продадена картина на Амедео Модилиани за 170 400 000 долара. Това е нов исторически рекорд за цена на картина.

И случаят за пореден път предизвиква коментари за иронията на съдбата, тъй като авторът на картината е умрял в мизерия ….

Картината „Легнало голо тяло” от Амедео Модилиани (у нас го изписват и като Модиляни) е един от шедьоврите на живописта през 20 век. Рисувана е през 1917 г. в Париж и вероятно е завършена през 1918 г. За картината е позирала, или по-скоро го е вдъхновила, неговата приятелка Жан Ебютерн.

Амедео Модилиани, „Легнало голо тяло“, 1917 г.

Жената до Амедео Модилиани, която го е вдъхновила за редица от голите му тела както и продадения за рекордна цена шедьовър, се самоубива два дни след неговата смърт – на 25 януари 1920 г. Ебютерн е била студентка на 19 години, когато през 1917 г. се запознава с Модилиани и заживява с него.

След смъртат на художника семейството й я прибира от ателието му и се надяват да я вкарат в правия път, когато тя скача неочаквано през прозореца на 5-ия етаж. Бременна е в деветия месец. Обвинявайки Модилиани за нейната смърт, семейството ѝ я погребва в гробището Cimetière de Bagneux. Близо 10 години по-късно, семейството се съгласява останките ѝ да бъдат прехвърлени до тези на Амедео Модилиани в гробището Пер Лашез.

Снимка от архива на Модилиани, за която се смята, че е на приятелката му Жан Ебютерн. Снимка: Уикипедия

Няколко дни преди рекорднтата по цена продажба, „Кристис” обяви, че ще предложи шедьовъра „Легнало голо тяло” от Амедео Модиляни на специална кураторска вечер от цикъла „Изкуството на 20-ти век”, фокусирана върху темата за „Музата на художника“.

Жан Ебютерн на фотопортрета вляво и нейн портрет от Модилиани. Снимка: Уикипедия

Картината е една от поредицата женски голи тела, направени за колекционера Леополд Зборовски, станал известен с това, че предизвиква скандал с организираната от него първа и единствена изложба на Модилиани през ноември 1917 г.

Изложбата, открита преди почти един век – в галерия Berthe Weill (Берт Вайл) в Париж, продължава два дни. Разгневени от картините моралисти – едно от тези голи тела на Модиляни е било поставено открито на витрината на залата – уведомяват полицията. Бдителната общественост поискала незабавното затваряне на изложбата и полицейският префект я затворил.

Йохан Пулканен, главен президент и главен аукционер на „Кристис” коментира: „Това е просто една от най-важните картини, с която съм боравил през дълга си кариера в „Кристис”. Има много малък брой шедьоври, за които ние мечтаем да работим: тази великолепна картина на Модилиани винаги е била една от тях. Това мощно и благородно женско голо тяло е произведение на вечната красота и е едно от най-великите произведения на художника. Особено чест е да бъдем натоварени с продажбата на тази картина, която за моята собствена област на експертиза винаги е била като началото на 20 век с неговия последвал авангард. Тоест я считам определено за една от онези върхове сред картините, които разтърсиха основите на конвенцията…”

Модилиани в ателието си около 1915 г. Снимка: Уикипедия

Мариолина Васети, ръководител на „Кристис” и международен директор, добавя: „Това е картината, която дефинира Модилиани“.

От 15-годишен, в продължение на 20 години до смъртта си, Модилиани е бил болен от туберколоза.
Роден е в Ливорно, Токсана, Италия, през 1884 г. Бащата на художника е инженер, но и търговец, фалирал тежко по едно време. Майката на художника (според родовата версия) е била потомка на самия Спиноза, и е прекрасна преводачка на Мопасан. А пък другият им син, Емануел, бил много енергичен политик, който в изборите от 1921 г. като сенатор само с няколко процента за малко да бие Мусолини…

Модиляни учи изящни изкуства във Флоренция и Венеция. През 1906 г. се установява в Монмартър в Париж, сред най-авангардните и най-бедни художници. Злоупотребява с алкохол и наркотици. Отначало се занимава със скулптура, но от 1912 г. се посвещава изцяло на живописта.

След като се събира с Жан Ебютерн през 1917 г., Модилиани получава писмо от своя бивша приятелка, канадката Симон Тирио, която му съобщава, че му е родила син. Модилиани не го признава.

През ноември 1918 Жан Ебютерн ражда дъщеря. Съжителството им е трудно, съпроводено с непрекъснати караници. В края на 1919 Модиляни се разболява от менингит и през януари 1920 г. умира. Погребението е в Пер Лашез, изпратен е от от артистичната общност от Монмартър и Монпарнас.
Жан Ебютерн е бременна в деветия месец, когато се хвърля от петия етаж от дома на родителите си, след погребението.

За съдбата на Модилиани има два игрални филма, първият е от 1958 г. „Любовниците от Монпарнас” (пуснат в България с по-благоприличното му заглавие „Монпарнас 19”), в главната роля с прочутия френски актьор Жерар Филип, и Лино Вентура в ролята на хитър търговец на картини. В ролята на приятелката му Ебютерн играе Анук Еме.
Втората екранизация на съдбата му е от 2004 г. със заглавие „Модилиани” и Анди Гарсия в главната роля.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.