Защо в Швейцария винетката е 72 лв., у нас 97 лв.? Кой как краде в България?

Министърката Лили Павлова съобщи, че цената на винетките логично поскъпва, няма как да се поддържат пътищата по друг начин и т. н.

През април същата минстърка Лили Павлова каза, че „в този мандат сме взели решение да не повишаваме цената на винетките” (виж тук).

А сега поскъпват и Павлова призова да не сравняваме с други държави.
Защо?

Ще обясни ли министърката как в Швейцария годишната винетка струва 40 франка (около 72 лева)? А у нас вече 97 лева?
В Швейцария има 1760 км магистрали, макар че е по-малка от България. В България магистралите са 760 км. Подобно е и с останалите пътища, които там са в отлично състояние, а у нас са трагедия.

Може би въпросът трябва да се конкретизира – кой как краде в България от поддържането на пътищата? Строителството и ремонтът им от край време са били корупционен проблем у нас. И изглежда сега корупционният натиск се увеличава, затова се увеличават и цените на винетките. Какво е станало междувременно, след като преди половин година министърката обеща да не поскъпват?

И в Австрия, където има 1720 км магистрали, винетките са съпоставими по цена с българските, въпреки че сигурно поддържането на пътищата при техния стандарт е доста по-скъпо. Там годишната винетка е по-скъпа, но има 10-дневна, която е 17 лв., и 2-месечна за 49 лв. У нас седмичанат вече е 15 лв., а едномесечната 20 лв.

Но основната грижа на полицията на пътя в Австрия е да гледа дали колите имат винетки. В България КАТ и патрулната полиция се занимават основно с рекет, а не следят за винетки. Така се провалят приходите от винетки.

През 2014 г. у нас са продадени над 6,2 млн. винетки от различните видове. Приходите са близо 221 млн. лева, по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министърката Павлова казва, че били нужни 600 млн. лева, за да се поддържат пътищата. Моля?
Колко от тези 600 млн. са за крадене?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.