Съдия оправдава бракониер защото, рибата му може да е била гумена, с батерии

Горският Ален Шакиров. Снимка: личен архив

Съдия задавал абсурдни въпроси на горския надзирател Ален Шакиров – дали рибата у бракониера, който са заловили е истинска, не била ли гумена с батерии. Самият горски описва сценката в съда в своята страница във Фейсбук. Шакиров е страшилище за бракониерите в Сливенския балкан.
Преди няколко месеца той и колегите му от Регионалната Дирекция на горите – Сливен заловили поредният рибар, който бракониерствал. В съда съдията разпитвал горските като свидетели.

Ето случката, разказана от Шакиров:

„Вчера бях на поредното абсурдно дело. Съдията бе великолепен адвокат на обвиняемия и ми задаваше въпроси все едно съм марсианец или луд!
Бяхме съставели актове на лица по време на забрана по риболова, АУАН (бел. ред. – акт за установяване на административно нарушение) и съдията ме пита:
„Ти видя ли рибата, не беше ли бутафорна, изкуствена, мъдраше ли?“
Аз му отговарям „Не беше бутафорна, изкуствена – нали я виждам.“
Той ме пита „Пипна ли я?“
Аз – „Защо да я пипам, аз я виждам от 50 см.“
Той ми вика: „Може да е гумена.“
Аз му отговарям, че освен че я виждам, че е истинска, и виждам, че е жива и мърда.
Той ми казва, че може да е гумена и с батерии и затова да мърда и съм трябвало да я пипна.
Луда работа!
Аз му викам – „Нали го караме да я откачи от кукичката и да я пусне във водата? Когато рибата е все още жива ги караме да я пуснат във водоема.“

Тоя ни развесели в залата и когато ме изби на истеричен смях, той ми каза,че за неуважение към съда ще ми наложи глоба. Първо към такива съдии какво уважение и ние за подигравка ли сме?!
Второ каза, че ще се произнесе в законния срок от 30-дена, но аз и без да чакам този срок знам какво ще е решението на независимия съд. Имаше и други абсурдни въпроси, но тези бяха фрапантни!

Същият съдия гледа дело за уловена риба, забранени средства, мрежи от 500 метра и уловена риба 470 килограма риба и пак в (период на) забрана. Обвиняемият е бивш полковник, който сме го залавяли, не за първи път, който има и условна присъда, пак издействана от нас. Този съдия го оневини при друг случай, пак заловен от нас, същите лица, с с мотива, че не е ясно кой от двамата е вадил мрежите и кой кара лодката. Ние ги наблюдаваме от 300 метра и в 04,30 часа и със сигурност не можем да кажем кой от двамата е, но колегите от ИАРА (бел. ред. – Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) им написаха (акт) за стопански риболов по време на забрана и техните актове са по големи, но съдията отново ги оневини. И ми кажете как ще има респект и ще се съобразяват със законите на РБ.

Значи рибарите могат да си плащат билетите и цял ден да чакат за един костур,а тия за тях няма забрана,няма забранени средства и са повече от нас обикновените ,защото имат и сан и пари да си откупят нарушението, престъплението, което извършват! Докога ще се решава по тоя начин и ще ни правят на маймуни, ДОКОГА?“

Шакиров и колегите му Илия Иков и Дончев са прочути в своя район. Местните ги наричат „Бързи и яростни“, действат безкромпромисно с нарушителите. При смяната на правителствата Ален Шакиров два пъти е уволняван, но след спечелени дела се връща на работа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.