Как да се отнасяме с мюсюлманите и исляма

Рая Паунова. Снимка: e-vestnik

Като човек, на когото за съжаление ислямизмът и тероризмът не са никак чужди, искам да споделя – правете разлика между хора и идеология!
Отнасяйте се с всички хора като с хора. Критикувайте ислямската идеология на воля.
Ислямският тероризъм не е причина да се мразят арабите/мюсюлманите. Радикалната им идеология – да, тях самите – не.

Видно е, че има огромна пропаст между западната култура и тази на арабският свят.

Статистически, от радикален ислям най-много страдат самите мюсюлмани. Те са жертва на културата си. Тези от тях, която тя не е превърнала в чудовища, засега са доста повече, но те са жертви.
Омразата към тях (към невинни хора), и демонизацията им, неприемането им, третирането им като хора втора ръка, допринася много да бъдат превърнати в чудовища.

Мразейки хора, които не са направили нищо, заради това, което са, вие помагате на Ислямска държава да намери привърженици. Помагате им да убедят хорицата, че западната култура е зла.

Не забравяйте, че и християните са били на същото място! Мюсюлманите не са имали своя ренесанс, и за да им помогнем да го постигнат, няма да стане чрез омраза към тях.

Не твърдя, че не трябва да се воюва с ислямистки организации – напротив. Трябва да се взимат на сериозно, да се воюва с тях, най-вече с идеологията им, да се намалява влиянието им с всички методи.

Ислямът е религия (култура) на завоевание, на нетолерантност.
Не може да бъде игнорирана.

Където тя е военизирана, трябва да се воюва с нея, където съществува само като не-радикално верую, трябва да се воюва с други методи – приемственост, задължително образование, демонстрация на ползите от по-хуманистичният мироглед и начин на живот.

Не се страхувайте от тероризма – той това иска. Дори на местата в които има терор постоянно (като в Израел), то той пак взима много по-малко жертви например от катастрофите.

Или в други държави – взима по-малко жертви от лошата здравна система. Статистически, тероризмът не е много опасен, просто е много страшен. Не му разрешавайте да ви плаши – живейте си живота. Само така ще го победите (но това сигурно си го знаете).

Няма да сменям профилната си снимка във Фейсбук с френското знаме, защото не смятам Франция за единствено лице на западната култура, нито за единствена жертва на терора, но уважавам емоционалната подкрепа на хората и избора им да я демонстрират по този начин.

Eвропейците и особенно французите – моите уважения към тях, защото те са се преборили с дивотията и са се превърнали в мирни държави. Полагат огромни усилия да не превземат света и наложат културата си чрез война , колонизация и гилотини. Всички знаем колко добре го умеят :).

Европейците не са „по-малко луди” от арабите. Вижте историята! Просто полагат усилия да ограничат тези си поведения, и успяват, заради което заслужават респект. И заради което съм на тяхна страна.

– –- –
* Рая Паунова е българка, която живее в Израел. По време на ракетните нападения от палестински терористи и намесата на израелската армия в ивицата Газа там миналата година, тя разкриваше активно във Фейсбук хода на събитията и същността на конфликта (виж интервю с нея тук). Настоящият коментар е взет от фейсбук страницата й. Заглавието е на e-vestnik.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.