Още една измама за 1 млн. лв., свързана с фирми на Петя Славова. Този път „Феста холдинг”

Съдебните решения, с които фирмите на Петя Славова „Феста хотели“ и „Феста холдинг“ са осъдени да се издължат на Милчо.

Засегнати съобщиха за нова измама с почерка на предишни няколко случая с „Инвест банк”, за които e-vestnik писа.

Този път става дума за „Феста Холдинг” и „Феста хотели” – фирми на Петя Славова и нейната дъщеря Жени, която е шеф на холдинга.

Накратко скандалът е следният – „Феста холдинг” и „Феста хотели” не се издължават за свършена работа на строителна фирма, която е работила по техни хотели в Боровец. Фирмата осъжда в Софийски градски съд „Феста холдинг” и „Феста хотели” за сума, която към момента с лихвите достига общо малко над 1 млн. лева. Съдия изпълнител блокира сметки и имоти на двете фирми на Петя Славова.

 

В този момент строителят и адвокатите му научават, че той уж бил извършил цесия, продал своето вземане от „Феста” за 1 млн. лева на неизвестно физическо лице от София, за …20 хил. лева.

 

Пишещият тези редове не можа да провери дали въпросното физическо лице, което е купило евтино дълг за 1 млн. лева, е циганин, както се случи с един друг казус, свързан с „Инвест банк”, описан по-рано в e-vestnik (виж тук). Не че е важно, ами да се види дали има някои съвпадения.

 

Сигурно сега „Феста” и адвокатският й сайт „Пик“ ще доказват с графологически експертизи, че строителят наистина е подписал договор с някой си, за да му подари срещу 20 хил. лева вземане за 1 млн. лева.

И някой може и да повярва, нали? Има хора, толкова самоуверени в нахалството си, че си вярват сами…

 

Ето как се развива историята:

 

Милчо Чукачев е 63-годишен строител от Самоков, минал през всичко в този занаят. Неговата еднолична строителна фирма през 2008 г. се захваща с ремонти и преустройства на два хотела на „Феста холдинг” и „Феста хотели” в Боровец.

Единият е прочутият хотел на Косьо Самоковеца, който фирмата на Петя Славова, според оценките в медиите, придоби скандално, точно преди да го отнемат в полза на държавата.

Фирмата на Милчо уж е еднолична, ама е имала 72-ма работници на заплата, докато е работила по хотелите. Всичко върви добре, но започват да се бавят плащания и през октомври 2008 г. Петя Славова идва лично на обекта и казва, че пари няма, предстои скоро да вземе кредит срещу ипотека на един от хотелите, за да им плати и да продължи работата, разказва Милчо. „Черпи ни по едно уиски”, казва той и обяснява, че Славова им дала възможност да избират – ако искат да спрат временно работа, ако искат да продължат на обектите, скоро, като вземе кредита, ще им плати.

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

Строителите обсъдили въпроса и решили да продължат работа, преди да е дошла зимата.

Работата се вършела стриктно с приемо-предавателни протоколи, подписвани от страна на фирмите на Славова. Но обещаните пари не идвали, Милчо ходел на срещи, висял в офисите на Славова, безрезултатно.

Неплатената сума за свършени строителни работи надхвърлила общо 600 хил. лева – от „Феста хотели” и „Феста холдинг”. Както може да се досети читателят, Милчо купува строителни материали, взима много от тях на вересия, има да плаща и заплати.

През март 2009 г. го изгонили – казали му, че прекратяват договора с него за некоректно отношение. Милчо не е искал да оспорва причините за прекратения договор и, нито да продължава да работи за фирмите на Славова. Искал е само да си вземе парите за свършена до момента работа, за която има изрядни документи. Има да плаща заплати на хората, което най-много му тежало.

Започнали да го размотават, отлагат

Това продължило около 3 години. Междувременно адвокати на Славова му предложили да подпишат споразумение за изплащане на 100 хил. лева, плюс един апартамент в Банско, каквито притежава холдингът на Славова. Милчо отишъл до Банско да види апартамента – все пак, може да е достатъчно скъп, за да го продаде. По-добре да вземе нещо, отколкото да виси така с дългове.

Подписът на Милчо под жалбата до прокуратурата – положени лично от него.
Подписът на Милчо под договор за цесия, какъвто той не е подписвал.

„В Банско видях една кутийка – една стая с баня, а те си го бяха оценили на 200 хил. лева”, казва Милчо. И им отговорил – „Вие се подигравате с мен”.

По едно време 2011-2012 г. шеф на холдинга е била бившата министърка на правосъдието Меглена Тачева. Срещал се с нея. „Тя ме прие, изслуша ме и нищо. При последната ни среща през 2012 г. ни повика в 8,30 сутринта, мина край нас и си отиде в кабинета, обясниха ни, че е заета. Чакахме я до 12 часа, тя излезе и на нашето възмущение каза „Никой не ви е карал да чакате”. Усетих, че ни размотават, за да минат 5 години, след което дългът към нас става несъбираем поради давност”. И тогава Милчо се обърнал към адвокати.
Междувременно той взел кредит от банка, ипотекирал си къщата в Самоков, и синовете му взели заеми, за да изплати, колкото може, заплати на хората си, да плати на складове за материали.

Адвокатите поемат в ръцете си изрядна документация. До прекратяване на договора с Милчо, фирмите на Славова са му изплатили около една десета от дължимото за свършена работа. Преди да заведат дело, адвокатите и Милчо изпращат няколко нотариални покани фирмите да се издължат. Това не се случва. Адвокатите имат срещи с представители на фирмите и лично със Славова. Но преговорите са безрезултатни.

Адвокатите започват да се съмняват, че ги размотават, колкото да минава време. Тогава спорът влиза в съда и СГС осъжда „Феста холдинг” и „Феста хотели” да изплатят на фирмата на Милчо суми, която към днешна дата с лихвите достигат общо 1, 05 млн. лева.

Преди да излязат съдебните решения, от адвокатите на Славова идва предложение за извънсъдебно споразумение – да платят 390 хил. лева, но после те замлъкват и предложението остава без последствия.
След като излизат съдебните решения, съдия изпълнител блокира равностойност на по-голямата част от дължимата сума по сметки и запорира имоти на двете фирми на Славова.

И тогава става нещо странно…

Адвокатите на фирмите на Славова обжалват само малка част от решението на СГС, която се отнася за дребна сума от 7200 лева, тоест признават останалата част от дълга, която плюс лихвите е над 1 млн. лева. Но пускат молба да се вдигне запорът от съдия изпълнител, защото за по- голямата част от дълга вече е направена цесия, и фирмите на Славова вече не дължат нищо на Милчо. Той бил продал вземането си от 1 млн. лева за 20 хил. лева на физическото лице Иван Димитров Кацов, 48-годишен. Фирмите на Славова вече си имали работа с него и се издължили.

И адвокатите, и Милчо са втрещени. Те очакват съдия изпълнител да събере дължимата сума, а фирмите на Славова ги изненадват с новина, че вече са уредили с някой друг дълга. Нито Милчо, нито адвокатите знаят за някаква цесия, за продажба на дълга – за смешната сума от 20 хил. лева. А въпросният Иван Кацов бил получил от фирмите на Славова 120 хил. лева, пито-платено.

Адвокатите карат Милчо да провери банковите си сметки. И той открива в стара своя сметка в ДСК, на която навремето е получавал заплата, която седи празна от десетина години, че там са внесени 20 хил. лева от неизвестния за него Иван Кацов. Милчо връща парите обратно на Кацов с основание „Грешен превод”, като плаща такси, които са му удържани от тези пари, преводът е бил за негова сметка.

Милчо пише сигнал да прокуратурата, че някой е извършил измама. В него уведомява, че под документите няма негов подпис. Има имитация, която прилича на подписа на Милчо отпреди години.
Отговор досега няма, Кацов е разпитан, няма повече движение по случая.

(следва – Как се скалъпват документи…)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.