Как се скалъпват документи да ти вземат парите…

(продължение – виж „Още една измама за 1 млн. лв., свързана с фирми на Петя Славова. Този път „Феста холдинг”)

Уведомлението на Иван Кацов (горе), което е невалидно, е регистрирано във „Феста хотели“ с входящ номер 472 на 25 юни. Уведомлението от Милчо, каквото той не е подписвал, се появява в съда почти 4 месеца по-късно и кой знае защо има входящ номер …472А.

Може ли човек, който е спечелил дело срещу фирми на Петя Славова да му изплатят 1 млн. лева, да си продаде вземането за …20 хил. лева?
Това се случва със строителя Милчо Чукачев, само че той нищо не е продавал, а научава от фирмите на Славова, че бил продал вземането си към тях. И то след като съдия изпълнител вече е запорирал дълга им в негова полза.

По закон този, който има да взима пари от длъжник (банка или друга фирма), може да продаде това, което има да взима на някого. Това е т. нар. цесия. Но по закон цесията е валидна от момента, в който кредиторът изпрати уведомление до длъжника, че е продал вземането си. Тоест, в случая Милчо трябва да да прати уведомление на фирмите на Славова, че е продал е вземането си на Иван Кацов, никому неизвестен човек от София. Само че за такава продажба Милчо не знае, а научава от длъжника. И не е пращал никакво уведомление…

За да се уреди това положение според закона, е скалъпено нещо в изфабрикувания договор между Милчо и купувача Иван Кацов. В него е вписано, че Милчо упълномощава купувача да уведоми фирмите длъжници „Феста холдинг” и „Феста хотели”.
И затова в документите до съда фирмите на Славова са приложили копие от уведомление към тях от купувача Кацов.

Но има една дребна неприятност. Скалъпеният договор между Милчо и Иван Кацов не е заверен нотариално. Няма и приемо-предавателен протокол, не са се подписали двете страни по договора за предаване на документите по дълга. Това не е толкова важно, но липсата на нотариална заверка прави пълномощното за уведомлението невалидно. Все едно двама души са се подписали на салфетка.

Така уведомлението, че е извършена цесия, което е пратил купувачът Иван Кацов, е невалидно. При това положение и цесията е невалидна, има практика на Върховния съд по такива дела, която е категорична.

Уведомлението, което Милчо уж е подписал, има странна форма, все едно е трябвало да се запълни цяла страница до подписа най-долу.

Със закъснение някой по веригата е загрял, че има такъв проблем. Междувременно са започнали съдебни спорове, установителни дела и т.н., които е трудно да се обяснят пред читателя с две думи. И почти 4 месеца по-късно в документацията по едно от тези дела се появява уведомление с подпис на Милчо, с което той уведомява „Феста хотели”, че си е продал дълга. Разбира се, Милчо нищо такова не е подписвал. Само луд може да продаде вземане за 1 млн. лева за 20 хил. лв.

Уведомлението от Милчо е заведено с входящ номер във „Феста хотели”, както се вижда от копието, представено в съда. И кой е този входящ номер? Първоначално представеното уведомление от купувача Иван Кацов, което се оказва невалидно, е заведено на 25 юни във „Феста хотели” с входящ номер 472. А появилото се близо 4 месеца по-късно уведомление с подписа на Милчо е заведено под номер 472А.
Ей така си водят документацията във фирмите на Славова. Като не стигат номерата, слагат отзад едно А, Б…

За другото дело с „Феста холдинг” няма представено уведомление от Милчо. Дали и там ще излезе уведомление със закъснение и с входящ номер с буквичка отзад?

„Феста” мълчат, случаят приличат на предишни, свързани с „Инвест банк”

И така, фирмите на Славова претендират, че вече са погасили този дълг.
Междувременно Милчо, обезсърчен, извършва истинска цесия, продава това, което има да взима, на платежоспособна фирма, за по-малко от половината от сумата в съдебното решение. Фирмата купувач смята, че след това спечелено дело, ще си вземе парите от фирмите на Славова.

Всички уведомления към фирмите на Славова, които подават адвокатите на Милчо и на купувача на неговото вземане, са отказани. Нито фирмите на Славова, нито човекът, който уж е купил дълга на Милчо, приемат писма, телепоща. Всеки опит да им изпратят документ се проваля.

И на въпрос, изпратен по мейла във връзка с тази публикация до „Феста холдинг”, „Феста хотели” и пиар отдела на Инвестбанк”, също не получихме отговор в продължение на повече от седмица. Но какво да отговорят от фирмите на Славова? За всичко има документи. Има съд. Да се надяваме, че има и прокуратура.

Това е трети подобен случай с измама, свързан с фирми на Петя Славова. Предишните два, които e-vestnik описа, са за адвоката фантом, който отмени в съда дълг от 9 млн. лева на банката на Петя Славова към фирма, която я е осъдила (виж тук). По-късно от „Инвест банк” писаха в отговор до e-vestnik и до в. „Галерия”, който също отпечата разследването, че в този случай също имало цесия. Тоест фирмата, на която са присъдили да вземе 9 млн. от банката , е подарила дълга си за смешната сума от 100 хил. лв.

Другият случай беше с циганин измамник, който се регистрира с фалшиви документи като управител на фирма, осъдила „Инвест банк” на Петя Славова. И вместо банката да изплати парите на съдия изпълнителя, тя изплаща дълга от над 1 млн. лева на циганина – в брой, на каса в свой клон в центъра на София (виж тук). Поне така твърди банката, а циганинът при разпити казва, че само се е подписал и никакъв милион не е взимал. За което са му платили 800 лв., а са му обещали 1000 лв….

Сегашният случай напомня предишните, всичките са свързани с фирми на Петя Славова.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.